Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. januarja 2024.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 15.30 je v naselju Serjuče v občini Moravče med delom v gozdu drevo poškodovalo delavca. Gasilci CZR Domžale in PGD Moravče so nudili pomoč pri imobilizaciji in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Reševalci NMP Domžale so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

  

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.20 je na Dobrči, občina Radovljica, okoli 100 metrov pod kočo zaradi zastoja srca obležal nezavesten planinec. Posredovali so gorski reševalci GRS Radovljica in helikopter SV. Kljub oživljanju na kraju dogodka je zdravnik potrdil smrt. Gorski reševalci so preminulega planinca prenesli do helikopterja, ki ga je prepeljal v dolino in predali pogrebni službi.

  

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 14.44 se je na območju Krme, občina Gorje, pri padcu poškodoval turni smučar. Gorski reševalci GRS Mojstrana so ga z dežurno ekipo HNMP na Brniku in helikopterjem SV na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

  

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 20.33 sta v Hrvatinih v občini Koper trčili osebni vozili. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci JZ GB Koper so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali iztekle tekočine. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.01 so na gorenjski avtocesti iz smeri Vodic proti Ljubljani v občini Vodice trčila štiri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, umaknili vozila s cestišča, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli eno poškodovano osebo.

Ob 22.55 sta v križišču Šaranovičeve in Kamniške ceste v Domžalah trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so kraj dogodka zavarovali in osvetljevali ter odklopili akumulator. Poškodovala se je ena oseba, ki so jo oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Maribor

Ob 12.55 sta na križišču Tržaške ceste in Ulice Eve Lovše v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in reševalcem NMP Maribor nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe. Reševalci so jo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.35 sta na regionalni cesti Solkan–Lokve, občina Nova Gorica, v krožišču za Skalnico, Čepovan in Lokve trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih ni bilo, nastala je materialna škoda.

Izpostava Ptuj

Ob 10.37 je v Maistrovi ulici na Ptuju osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na boku v obcestnem jarku. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, iz vozila iznesli poškodovanega voznika in ga oskrbeli z reševalci NMP Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.58 sta na cesti Slovenj Gradec–Kotlje v naselju Stari trg, občina Slovenj Gradec, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in pomagali vlečni službi pri odstranjevanju vozil s cestišča. Poškodovano osebo so reševalci NMP odpeljali v SB Slovenj Gradec. 

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 17.45 so v naselju Bukovščica, občina Škofja Loka, gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Bukovica in Škofja Loka so požar pogasili, očistili dimniško tuljavo, s termovizijsko kamero pregledali okolico in odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.25 je v Rašiški ulici v Ljubljana gorelo v stanovanju večstanovanjskega objekta, v katerem je bila onemogla oseba. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška so iznesli onemoglo osebo, pogasili požar, prezračili prostore in opravili pregled s termovizijsko kamero. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli tri osebe in eno odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 20.51 je ob gozdni cesti Pod gričem v Ljubljani gorela počitniška prikolica in baraka. Gasilci GB Ljubljana in PGD Nadgorica so požar pogasili in pregledali s termovizijsko kamero. Baraka in počitniška prikolica sta bili v požaru v celoti uničeni.

Izpostava Maribor

Ob 19.49 je na Lackovi cesti v Mariboru gorelo v zapuščenem objektu. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so pogasili goreča vrata in podboj ter s termovizijsko kamero pregledali prostor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.38 so v naselju Zgornji Razbor, občina Slovenj Gradec, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Podgorje so požar pogasili, prostore pregledali s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.14 je na Trgu svobode v Trbovljah zagorelo v kleti večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, prezračili zadimljeni objekt, s termovizijsko kamero pregledali prostore in izmerili koncentracijo CO. 

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.30 so na Dolenjski cesti v Ljubljani na dveh lokacijah goreli zabojniki za komunalne odpadke. Gasilci GB Ljubljana so požara pogasili in pregledali okolico. Uničeni so bili štirje zabojniki.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.13 je v križišču med Tumovim drevoredom in Šavlijevo ulico v Tolminu gorel zabojnik za mešane komunalne odpadke. Požar, ki je uničil zabojnik, so pogasili gasilci PGD Tolmin.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.53 je v naselju Dobruška vas, občina Škocjan, gorela vsebina zabojnika za komunalne odpadke. Požar, ki je uničil zabojnik v celoti, so pogasili gasilci PGD Dobrava.

  

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 8.12 je pri naselju Otočec, občina Novo mesto, občan v gozdu naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so na kraju najdbe odstranili in uničili minometno mino kalibra 45 mm, vžigalnik minometne mine in 15 kosov pehotnega streliva, vse italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 08.17 je na Novem trgu v Celju ob stanovanjskem objektu iztekala voda iz hidranta. Gasilci PGE Celje so zaprli ventil.

Izpostava Koper

Ob 18.01 je v Ulici XXX. divizije v Luciji v občini Piran občan padel iz četrtega nadstropja stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Koper so nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP, ki so ga oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.02 so v ulici Košenice v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto odprli vhodna vrata stanovanjske hiše in omogočili dostop staršem do otroka.

Ob 9.28 so v naselju Stražgonjca, občina Kidričevo, gasilci PGD Šikole in Talum Kidričevo s folijo prekrili okoli 80 kvadratnih metrov strehe stanovanjske hiše, ki jo je poškodoval nedavni požar.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Nadaljevalo se bo jasno vreme z nekaj megle po dolinah. Jutranje temperature bodo okoli -5, najvišje dnevne med 5 in 10 °C. Na povsem suho vreme kaže za naslednjih 10 dni.