Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. januarja 2024.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 9.14 je v naselju Trnava, občina Braslovče, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGE Celje in PGD Trnava so zavarovali kraj dogodka, pregledali vozilo in okolico ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Celje. Reševalci so ga prepeljali v SB Celje.

Ob 9.48 je v Ločah, občina Celje, osebno vozilo trčilo v ograjo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Celje in odstranili vozilo s cestišča.

Izpostava Maribor

Ob 12.09 sta v naselju Bukovec, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulatorja in oskrbeli lažje poškodovano osebo.

Izpostava Ptuj

Ob 9.57 so v naselju Spuhlja, občina Ptuj, trčila osebno, kombinirano in tovorno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ptuj, usmerjali promet in nevtralizirali razlite tekočine.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.15 je v naselju Št. Janž pri Dravljah v občini Radlje ob Dravi, zaradi spolzkega cestišča, osebno vozilo zdrsnilo na rob ceste. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka in potegnili vozilo na cesto.

Ob 16.33 sta na cesti Mežica–Prevalje, občina Mežica, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb. Tri poškodovane osebe so reševalci prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.08 je na Partizanski cesti v Velenju zagorel motor stiskalnice v proizvodnem objekt. Gasilci PGE Velenje so odklopili električni tok in pogasili požar.

Izpostava Kranj

Ob 13.51 je v industrijski coni na Trati v Škofji Loki zagorelo skladišče. Požar gasijo gasilci GARS Kranj, Besnica, Bitnje, Breg ob Savi, Britof, Bukovica, Cerklje, Davča, Dražgoše, Godešič, Golnik, Gorenja vas, Goriče, Gosteče, Jošt, Kokrica, Kranj Primskovo, Mavčiče, Podblica, Poljane, Predoslje, Preska Medvode, Račeva, Reteče - Gorenja vas, Rudno, Selca, Stara Loka, Stražišče, Suha, Škofja Loka, Trata, Trebija, Trstenik, Virmaše Sv. Duh, Zali Log, Žabnica, Železniki in Žiri. Na kraju je bila tudi dežurna ekipa Ekološkega mobilnega laboratorija (ELME). Z gašenjem požara so gasilci nadaljevali tudi ponoči.

Ob 20.39 se je v naselju Puštal, občina Škofja Loka, kadilo iz starejše kolibe. Gasilci PGD Škofja Loka in GARS Kranj so požar pogasili in pregledali objekt. Osebo, ki se je nadihala dima, so oskrbeli reševalci NMP Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.55 so se v naselju Kregarjevo, občina Kamnik, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kamniška Bistrica in Kamnik so izpraznili kurišče, objekt pregledali s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda pooblaščene dimnikarske službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.48 so v naselju Čadraže, občina Šentjernej, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Maharovec so pogasili goreče saje, očistili dimnik in pregledali okolico.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 9.10 je na Cesti maršala Tita na Jesenicah gorelo osebno vozilo. Z gašenjem sta pričela mestna redarja, dokončno pa so požar pogasili gasilci GARS Jesenice ter opravili pregled vozila s termovizijsko kamero in odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.35 je na Ulici Gradnikove brigade gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili lastnik in mimoidoči pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Šmartno ob Savi, ki so nato požar dokončno pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.33 je na hitri cesti Vipava–Razdrto, občina Vipava, gorelo tovorno vozilo. Gasilci GRC Ajdovščina, PGD Vipava, Podnanos, Postojna, Hruševlje, Veliko Ubeljsko in Razdrto so požar pogasili. Reševalci NMP so oskrbeli lažje poškodovanega voznika tovornega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 10.52 so v bližini naselja Zagorje, občina Pivka, gorele zavore na traktorju. Lastnik je še pred prihodom gasilcev pogasil požar. Gasilci PGD Zagorje so pregledali traktor in dodatno zalili zavore.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.12 je v Mladinski ulici v Gornji Radgoni gorela suha trava v bližini večstanovanjske stavbe. Pred prihodom gasilcev je požar pogasil občan. Gasilci PGD Gornja Radgona so pregledali požarišče in okolico stavbe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.32 so na pobočju Volkovnjaka nad naseljem Vrtoče v občini Miren-Kostanjevica pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranili najdeno topovsko granato kalibra 80 mm, ročno bombo in tromblonsko mino, skupne mase 9,15 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarne najdbe so do uničenja prepeljali v skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.55 so na Kidričevi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje iz dvigala večstanovanjskega objekta rešili osebo.

Ob 17.34 so na Kardeljevem trgu v Velenju gasilci PGE Velenje iz okvarjenega dvigala rešili osem oseb.

Izpostava Kranj

Ob 5.07 so pred mejnim prehodom Ljubelj v občini Tržič gasilci PGD Bistrica pri Tržiču s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila, v katerem so bile ujete osebe.

Ob 14.15 so v naselju Retnje v občini Tržič gasilci PGD Križe nudili pomoč reševalcem NMP Tržič pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.19 so na Cesti Ceneta Štuparja v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.59 so v Dravogradu gasilci PGD Dravograd zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja. Helikopter SV z dežurno ekipo HNMP je obolelo osebo prepeljal v UKC Maribor.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.40 so na lokalni cesti Potoška vas–Klek, občina Zagorje ob Savi, gasilci PGD Zagorje-mesto in Kotredež odstranili poškodovano drevo, ki je oviralo promet.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Nadaljevalo se bo jasno vreme z nekaj megle po dolinah. Jutranje temperature bodo okoli -5, najvišje dnevne med 5 in 10 °C.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/