Skoči do osrednje vsebine

Namestitev začasnega mostu čez hudournik na Fali

V ponedeljek, 22. januarja 2024, je potekala namestitev začasnega montažnega mostu Mabey čez hudournik na Fali, ki bo zagotavljal prevoznost ceste v času gradbenih del.

Zelo zahtevna namestitev je potekala pod dokaj neprijaznimi vremenskimi pogoji na ozkem prostoru, ki je z ene strani omejen s strmim hribom, z druge strani pa s strmo brežino in železniško progo. Prav zaradi težko dostopne lokacije je namestitev potekala v več fazah in celo z dvema velikima avtodvigaloma.

Ob dvigu ene strani mostu je bilo treba most potisniti do skrajne točke, nato vpeti drugo avto dvigalo, ki je dvignilo most še iz druge strani. Sledil je premik mostu za slaba dva metra, nakar je bilo treba drugo dvigalo znova prestaviti, saj zaradi teže mostu, ki sicer tehta 40 ton (samo nosilna konstrukcija, brez vozne površine), ni bilo možno spustiti na vnaprej pripravljeni betonski nosilni ležišči. Po premiku dvigala je potekala zadnja faza spustitve in rotiranja mostu. Po namestitvi je sledila namestitev vozne površine ter demontaža in odvoz uteži v skupni teži 100 ton, ki so zagotavljale ustrezno nosilnost oziroma stabilnost avto dvigala.

V popoldanskih urah je izvajalec uredil še dostop do mostu ter pripravil vse potrebno za sprostitev prometa osebnih vozil in šolskega minibusa, ki od torka zjutraj še poteka po obstoječi trasi. Po komisijskem pregledu ustreznosti začasne obvozne trase, ki je predvidena v torek, 30. januarja 2024, bo promet preusmerjen na začasni most, voden pa bo izmenično enosmerno.

Za vsa vozila nad 3,5 tone bo še vedno veljala popolna zapora do zaključka del, obvoz pa poteka po regionalni cesti R3-701, odsek 1279 Ruta–Pesek in glavni cesti G1-1, odsek 0245 Ruta–Maribor (Koroški most) ter regionalni cesti R2-435, odsek 1439 Ruše–Selnica.

Vsem uporabnikom se zahvaljujemo za razumevanje in strpnost. 

Na Youtube kanalu Direkcije za infrastrukturo je na voljo video posnetek namestitve mostu.

Pogled iz zraka na Mabey, levo od mostu avtodvigalo, v ozadju zasneženo strmo pobočje gozda.

Pogled iz zraka

1 / 3