Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje s predstavniki javnih zdravstvenih zavodov o poteku dela v času stavke

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel se je danes sestala z vodstvi splošnih bolnišnic, UKC Maribor, UKC Ljubljana in ZD Ljubljana ter ZD Maribor. Namen sestanka je bil seznanitev s potekom dela v zdravstvenih ustanovah v času stavke.

Predstavniki javnih zdravstvenih zavodov so ministrici poročali o organizaciji dela v času stavke in o tem, katere zdravstvene storitve so zagotovljene vsem pacientkam in pacientom. Direktorji javnih zdravstvenih zavodov so povedali, da so pacienti na dnevni bazi informirani o poteku stavke in spremenjenem izvajanju dela. »Direktorji so me pomirili, saj so mi povedali, da je za paciente kljub stavki dobro poskrbljeno in da je oskrba zagotovljena na strokovni in varni ravni,« je ob tem povedala ministrica. »V luči tega bi se na tem mestu še enkrat rada iskreno zahvalila vsem zdravnikom in zdravstvenemu osebju za vse opravljeno delo,« je dodala.

Na sestanku so potekali tudi pogovori o organizaciji dela ob morebitnem zaostrovanju stavke. »V zdravstvenih ustanovah so že preigravali določene scenarije in se pogovarjali o ukrepih, ki bi sledili zaostrovanju stavke,« je še povedala ministrica. Trenutno večjega števila odpovedanih terminov z nekaterimi izjemami niso zaznali, tudi pritožb pacientov zaenkrat ne beležijo. »Vsekakor upam, da ne bo prišlo do množičnega umika soglasij za nadurno delo, saj bi to pomembno vplivalo na organizacijo dela v zdravstvenih ustanovah.« Izračuni se po besedah ministrice razlikujejo, odvisno od velikosti in organiziranosti bolnišnice, bo pa to predvsem problem za manjše bolnišnice in za manjše oddelke v večjih bolnišnicah.