Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. januarja 2024.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.13 si je pri sestopu iz Šmarne gore, občina Ljubljana, pohodnik poškodoval nogo. Gasilci GB Ljubljana, PGD Tacen in reševalci GRS Ljubljana so poškodovanca oskrbeli, prenesli do vozila in ga prepeljali v dolino do reševalnega vozila NMP Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.06 so v Spodnji Kanomlji, občina Idrija, gasilci PGD Spodnja Idrija nudili pomoč reševalcem NMP Idrija pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 11.42 sta na Piranski cesti v Kopru v krožišču trčila motorist in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, reševalci NMP pa so pregledali in oskrbeli poškodovanega motorista.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.13 sta na avtocesti med Lukovico in Krtino trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi lažje poškodovane osebe.

Ob 14.26 so na gorenjski avtocesti med priključkom Vodice in počivališčem Povodje proti Ljubljani trčila štiri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorje. Poškodovanih ni bilo, nastala je le materialna škoda.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.43 je na Šempetrski obvoznici, občina Šempeter–Vrtojba, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.23 je v Liscah, občina Celje, gorela cev za dovod peletov v peč v stanovanjski hiši. Gasilci PGE Celje in PGD Babno so zavarovali kraj dogodka, s termovizijsko kamero pregledali peč in okolico ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.55 so na Poti na most v Ljubljani gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana in PGD Sostro so očistili dimniško tuljavo, odstranili goreč material ter dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.43 so v bližini naselja Otlica, občina Ajdovščina, gasilci PGD Col in GRC Ajdovščina pogasili manjši požar na električni napeljavi električnega droga.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 16.50 je v naselju Pivola, občina Hoče-Slivnica, gorela odvržena sedežna garnitura. Požar so do prihoda gasilcev JZ GB Maribor pogasili gasilci PGD Hoče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.13 so ob cesti Žaga–Bovec, občina Bovec, delavci cestnega podjetja naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 105 mm, mase 15,8 kg, nemškega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.25 se je na Šaleški cesti v Velenju iz neznanega vzroka sprožil sistem za gašenje z vodo in zalil skladiščne prostore trgovine. Gasilci PGE Velenje so izklopili okvarjen sistem in skupaj z zaposlenimi posesali vodo iz skladišča.

Ob 14.53 so v Vojkovi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli onemoglo starejšo osebo.

Izpostava Koper

Ob 9.29 so v Kajuhovi ulici v Izoli gasilci JZ GB Koper iz pokvarjenega dvigala rešili ujeto osebo in obvestili pristojni servis.

Izpostava Kranj

Ob 10.36 so v Ulici Staneta Bokala na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe. Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

Ob 12.06 se je na Borovški cesti v Kranjski Gori kadilo iz elektro omarice. Gasilci GARS Jesenice in PGD Kranjska Gora so na kraju ugotovili, da je iz pokvarjenega ledomata v zgornjem nadstropju tekla voda skozi strop v elektro omarico v kleti, zaradi česar je prišlo do kratkega stika v omarici. Do požara ni prišlo. Delavec Elektro podjetja je elektriko izklopil.

Ob 15.17 so v Frankovem naselju v Škofji Loki gasilci PGD Trata z objekta odstranili visečo pločevino, ki je ogrožala mimoidoče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.55 so v Lokavcu, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina prenesli obolelo osebo iz stanovanja do rešilnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.33 so na Logu v Hrastniku gasilci PGD Hrastnik prekrili poškodovano kupolo na strehi objekta, ki jo je poškodoval padec snega s sosednje strehe.

Ob 19.44 se je na lokalno cesto Izlake–Čemšenik v občini Zagorje ob Savi podrlo drevo. Gasilci PGD Izlake so drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V prihodnjih dneh padavin ne pričakujemo. Prevladovalo bo sončno vreme. Jutranje temperature bodo pod lediščem, dnevne nekje od 7 do 10 °C.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/