Skoči do osrednje vsebine

26. januar je mednarodni dan carine

Svetovna carinska organizacija (angleško World Customs Organization - WCO) je določila 26. januar za mednarodni dan carine.

Za letošnje leto so izbrali slogan Carina v sodelovanju s tradicionalnimi in novimi partnerji z namenom (v angleščini Customs Engaging Traditional and New Partners with Purpose), ki poudarja pomen sodelovanja med carino ter različnimi deležniki v družbi, od tradicionalnih partnerjev v mednarodni trgovini, kot tudi novejših, ki se še vključujejo na to področje. Letošnja tema tako še posebej poudarja pomembnost tesnega sodelovanja s celotnim okoljem: gospodarstvom, različnimi organi in službami na nacionalni in mednarodni ravni. Sodelovanje je ključno za učinkovito izvajanje carinskih nalog ter spodbujanje varnosti, poštene konkurence in trajnostnega razvoja v globalni skupnosti.

Slovenska carina je bila ustanovljena leta 1991 in je postala članica WCO leta 1993. Od ustanovitve Finančne uprave Republike Slovenije leta 2014 je carinska služba postala del tega organa. V osmih finančnih uradih po državi - v Celju, Kopru, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici in Novem Mestu - delujejo sektorji za carine, kjer zaposleni izvajajo carinske naloge. Danes so naloge slovenske carine tesno povezane z varovanjem družbe, okolja, trga ter finančnih interesov Evropske unije.

Ob obeleževanju Svetovnega dne carine 2024 se tako Slovenija kot aktivna članica WCO zavezuje k nadaljnjemu krepitvi carinskih storitev ter graditvi močnih partnerstev za boljšo prihodnost mednarodne trgovine.