Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. januarja 2024.

Potresi

Ob 7.20 in 7.59 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili dva potresna sunka magnitude 1,9 in 1,6 v bližini naselja Sele v Avstriji, 50 km severno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potresa čutili posamezni prebivalci Tržiča, Podljubelja in okoliških naselij. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) obeh potresov v Sloveniji ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 17.44 sta pri bivaku pod Skuto, občina Kamnik, omagala planinca. Gorski reševalci GRS Kamnik so na klasičen način dostopili do onemoglih planincev in ju nepoškodovana pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.17 je na planinski poti v smeri Sv. Petra v občini Begunje na Gorenjskem padel planinec. Gorski reševalci GRS Radovljica so ga oskrbeli in prepeljali v ZD Radovljica.

Ob 11.41 se je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, pri padcu huje poškodovala smučarka. Reševalci na smučišču so jo oskrbeli in jo v sodelovanju z ekipo HNMP z Brnika in posadko policijskega helikopterja prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.34 sta na Partizanski cesti v Velenju trčila viličarja. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Velenje.

Izpostava Kranj

Ob 14.45 so v naselju Loka v občini Tržič trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču in GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nudili pomoč reševalcem NMP Tržič pri oskrbi poškodovane osebe, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč avto vleki pri nalaganju vozil.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.18 se je na lokalni cesti Moravče–Peče, občina Moravče, kombinirano vozilo prevrnilo na bok. Ob prihodu gasilcev PGD Moravče in CZR Domžale na kraj je bilo ugotovljeno, da voznika ni v vozilu. Gasilci so osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa in nudili pomoč policiji.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Kranj

Ob 6.51 je na Ljubljanski cesti v Kranju v bližini glavne železniške postaje vlak oplazil osebo, ki je hodila ob progi. Gasilci GARS Kranj so skupaj z reševalci NMP Kranj osebo oskrbeli na kraju in nudili pomoč pri prenosu, reševalci pa so jo prepeljali v bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 20.10 so v naselju Dramlje v občini Šentjur gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dramlje in Lokarje so pogasili požar v dimniku, ga ohladili, prezračili prostor, objekt pregledali s termovizijsko kamero ter lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Kranj

Ob 12.22 je v naselju Sv. Duh v občini Škofja Loka gorel gospodarski objekt velikosti okoli 35 x 15 m v katerem je bila živina in krma. Gasilci PGD Virmaše–Sv. Duh, Škofja Loka, Stara Loka, Trata in GARS Kranj so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.45 so v Mostah v občini Komanda gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Moste so požar pogasili, očistili dimnik in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.02 so v naselju Žubina, občina Trebnje, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Veliki Gaber so opravili pregled dimnika in okolice s termovizijsko kamero ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ptuj

Ob 13.16 so v naselju Vuzmetinci v občini Ormož gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Hermanci in Miklavž pri Ormožu so očistili peč in pregledali prostore.

Ob 14.10 je v naselju Stražgonjca, občina Kidričevo, gorel stanovanjski objekt. Požar se je iz fasade razširil na bivalne prostore v mansardi ter ostrešje. Gasilci PGD Talum, Šikole, Starošince, Pragersko, Jablane in Lovrenc na Dravskem polju so požar pogasili. V požaru je uničenih okoli 80 kvadratnih metrov fasade, 80 kvadratnih metrov bivalnih prostorov v mansardnem delu objekta in del ostrešja.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.26 je v Slomškovi ulici v Murski Soboti zagorel komunalni zabojnik. Gasilci PGD Murska Sobota so zabojnik pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.27 je v kraju Mohorini v občini Renče - Vogrsko zagorela vsebina v dveh komunalnih zabojnikih. Požar, ki je uničil oba zabojnika, so pogasili gasilci PGD Renče - Vogrsko.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 4.10 se je v Voklem, občina Šenčur, družina zastrupila z ogljikovem monoksidom. Gasilci GARS Kranj so z detektorjem nevarnih plinov zaznali povišane vrednosti CO, prezračili stanovanjski objekt, iznesli žerjavico, iz pritličnega stanovanja evakuirali še eno osebo in odsvetovali nadaljnje kurjenje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.14 so na Glavnem trgu v Polzeli gasilci PGD Polzela s pomočjo lestve vstopili skozi okno stanovanja v stanovanjskem objektu in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Ob 21.27 je v Janševi ulici v Celju puščala voda na vodovodnem priključku v zapuščenem objektu. Gasilci PGE Celje so s tehničnim posegom zaprli glavni vodovodni ventil pred objektom.

Izpostava Kranj

Ob 9.00 so na Cankarjevi cesti v Tržiču gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeto osebo in izklopili dvigalo.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.30 so na Cesti Talcev v Domžalah gasilci CZR Domžale s šolskega objekta odstranili ledene sveče.

Ob 15.40 so na Cesti 24. junija v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili delno podrto drevo naslonjeno na fasado stanovanjskega objekta.

Ob 20.39 so v Staničevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom zaustavili iztekanje vode iz poškodovanega vodovodnega ventila v telovadnici in sanirali razlitje.

Izpostava Maribor

Ob 5.56 so na Maistrovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor vstopili v odklenjeno stanovanje, v katerem so našli občana, ki je padel s postelje. Počakali so na reševalce NMP Maribor in jim ga predali v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 21.39 so v Miklošičevi ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom preprečili nadaljnje iztekanje vode iz sistema za centralno ogrevanje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 1.21 so na Partizanski poti v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec odprli vrata bivalnega kontejnerja, v katerem se je nahajala oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Padavin v prihodnjih dnevih ne pričakujemo. Jutranje temperature bodo večinoma nekaj stopinj pod ničlo, dnevne pa od okoli 7 do 12.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/