Skoči do osrednje vsebine

Slovenski in avstrijski notranji minister potrdila dobre odnose med ministrstvoma in policijama

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je na povabilo ministra za notranje zadeve Republike Avstrije mag. Gerharda Karnerja udeležil neformalnega srečanja v Schladmingu v Avstriji. Ministra sta pogovor ob robu tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju za moške, ki sta si jo ogledala, namenila sodelovanju med državama ter aktualnim temam na področju migracij in varnosti v Evropski uniji.

Uvodoma sta se ministra strinjala, da je sodelovanje med državama na področju notranjih zadev dobro, vzpostavljeni so redni stiki tako na politični kot operativni ravni. »Sodelovanje se je zaradi migracijskih razmer vzdolž zahodnobalkanske migracijske poti in naraščanja organiziranega kriminala v regiji še dodatno okrepilo,« je dejal minister Poklukar.

Minister Poklukar je avstrijskemu kolegu Karnerju predstavil zaključke tristranskega srečanja notranjih ministrov Hrvaške, Italije in Slovenije, ki je potekal prejšnji teden na Hrvaškem. »Ključen dogovor treh ministrov je krepitev sodelovanja na Zahodnem Balkanu. Prepričan sem, da bo to še dodatno prispevalo k preprečevanju radikalizacije, terorizma in nezakonitih migracij na migracijski poti. Glede na to sem oba kolega že povabil na ministrsko srečanje v okviru Brdo procesa, ki bo 21. in 22. marca. Kot običajno so povabljeni tudi naši zahodnobalkanski partnerji,« je dejal minister in ob tej priložnosti na srečanje povabil tudi avstrijskega notranjega ministra, da sodeluje v razpravi o aktualnih izzivih na področju notranjih zadev.

Pri tem je minister Poklukar pozdravil nedavni dogovor Bolgarije in Romunije z Avstrijo, ki mu je 30. decembra 2023 sledila soglasna podpora Sveta EU o odpravi kontrol na notranjih zračnih in morskih mejah z Bolgarijo in Romunijo. Ob tem je Poklukar ponovno izrazil prepričanje, da bo s pridružitvijo obeh držav v schengensko območje to samo močnejše, saj bosta lahko državi šele s članstvom v celoti uporabljali nekatera pomembna orodja policijskega sodelovanja in informacijske sisteme, ki so ključni za zagotavljanje varnosti po celotni Evropski uniji (EU), to pa je še zlasti pomembno v trenutnih težkih in nepredvidljivih geopolitičnih okoliščinah.

Minister Poklukar je še povedal, da se Slovenija sooča z dejavnostmi kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem migrantov na območju Zahodnega Balkana. Lani je slovenska policija obravnavala 479 primerov (242 v enakem obdobju 2022), v katerih je bilo prijetih 557 tihotapcev ljudi (548 tujcev in devet slovenskih državljanov) s 3280 nezakonitimi migranti. Za 514 tihotapcev je bil odrejen pripor. »Te številke so rezultat tesnega in učinkovitega sodelovanja s sosednjimi državami, vključno z Avstrijo, za kar sem zelo hvaležen,« je poudaril minister Poklukar.

Govorila sta tudi o stanju v soseščini EU, kjer so ob nadaljevanju ruske vojaške agresije nad Ukrajino močno zaostrene razmere na Bližnjem vzhodu, grožnje pa se odražajo tudi v številnih pozivih terorističnih organizacij k izvedbi terorističnih in drugih nasilnih dejanj v zahodnih državah. Ob tem obstaja možnost infiltracije pripadnikov ali podpornikov terorističnih skupin v mešane migracijske tokove. »Iz tega razloga je Slovenija uvedla notranji nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko. Smo se pa trije notranji ministri na že omenjenem srečanju prejšnji teden strinjali, da je treba ukrepe izvajati tako, da bodo imeli čim manjši vpliv na potnike, okolje in gospodarstvo, zlasti pa na življenje ljudi, ki živijo ob meji.«

Srečanje sta ministra zaključila z ogledom tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju, kjer se je v veleslalomski preizkušnji tretjega mesta razveselil slovenski smučar Žan Kranjec. Iskrene čestitke!