Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. januarja 2024.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 23.38 sta na Ankaranski cesti v Kopru v krožišču trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 8.42 se je v bližini naselja Podljubelj, občina Tržič, osebno vozilo prevrnilo v jarek in obstalo na boku. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na cestišče.

Ob 14.18 sta v naselju Poljana nad Škofjo Loko, občina Gorenja vas – Poljane, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Škofja Loka in Poljane so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, usmerjali promet in nudili pomoč pri nalaganju vozil na vozilo vlečne službe. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.08 sta v naselju Pušče, občina Velike Lašče, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili eno osebo iz vozila, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 16.40 sta na Zaloški cesti v Ljubljani trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 19.13 so na avtocesti Ljubljana–Celje, med predoroma Trojane in Jasovnik, trčila tri tovorna in osebno vozilo. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka in pregledali udeležence nesreče, ki pa niso potrebovali pomoči. Na kraju so bili tudi gasilci ACB Vransko, delavci DARS-a in policija.

Izpostava Maribor

Ob 23.35 je v Pesnici pri Mariboru, občina Pesnica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci GB Maribor so odklopili akumulator in iz vozila s tehničnim posegom rešili eno osebo, ki so jo oskrbeli reševalci NMP Maribor.

Ob 15.50 sta v Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.51 sta na cesti Dankovci–Mačkovci, občina Puconci, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila ter jo predali reševalcem NMP.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.03 sta v naselju Legen, občino Slovenj Gradec, trčila kombinirano in osebno vozilo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, s tehničnim posegom odstranili vozili s cestišča ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe in policistom pri usmerjanju prometa. Poškodovala se je ena oseba.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 3.16 je na Opekarniški cesti v Celju gorel montažni šotor velikosti približno tristo kvadratnih metrov v katerem so bili avtodomi in več drugega materiala tudi plinske jeklenke in gume. Gasilci PGE Celje, PGD Celje - Gaberje, Ostrožno in Ljubečna so požar pogasili. Objekt je v celoti pogorel.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.35 je na Ljubljanski cesti v občini Ig prišlo do požara garaže. Gasilci PGD Ig in Golo so požar pogasili.

Ob 16.23 so na Cesti Andreja Bitenca v Ljubljani gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Požar so pred prihodom gasilcev pogasili stanovalci. Gasilci PGD Podutik-Glince in GB Ljubljana so izpraznili kurišče, očistili dimniško tuljavo in s termovizijsko kamero preventivno pregledali objekt. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.30 se je v naselju Dombrava, občina Renče-Vogrsko, kadilo iz strehe enega od objektov v okviru industrijskega kompleksa. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Renče-Vogrsko so odkrili strešno kritino, pogasili gorečo izolacijo in požarišče pregledali s termovizijsko kamero. Ob 12.53 je ponovno zagorelo zaradi vročih del na strešni konstrukciji objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Renče-Vogrsko. Ob 21.34 sta gasilca PGD Renče-Vogrsko preventivno pregledala požarišče in nista opazila posebnosti.

Ob 12.10 so v Kobalovi ulici v Idriji gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Idrija so požar pogasili in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 13.45 je v Rajčevi ulici v Novi Gorici v kletnih prostorih nestanovanjskega objekta gorela miza. Požar so še pred prihodom gasilcev pogasili zaposleni. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica so pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.49 so v naselju Kanižarica, občina Črnomelj, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Črnomelj so pogasili goreče saje, očistili dimnik, s termovizijsko kamero pregledali okolico in druge prostore ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 22.04 so v Mačkovcu pri Suhorju, občina Metlika, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Suhor so nadzorovali izgorevanje saj, očistili dimnik, pregledali okolico dimnika in lastnikom odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 6.34 je na Krešičevi cesti v občini Trbovlje gorelo stanovanje v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so požar pogasili, s termovizijsko kamero pregledali in prezračili prostore ter nudili prvo pomoč občanu. Reševalci NMP Trbovlje so nudili pomoč stanovalcema zaradi prekomerne izpostavljenosti dimu in ju prepeljali v SB Trbovlje.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 16.41 je v naselju Podgrad, občina Ilirska Bistrica, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Podgrad so vozilo pogasili. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.07 je ob hiti cesti H4 v Vipavi gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Vipava so požar pogasili in prekopali požarišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.40 so v bližini naselja Novelo, občina Miren – Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske, Notranjske, Severnoprimorske, Zahodnoštajerske, Vzhodnoštajerske ter Gorenjske in ljubljanske regije opravljali detekcijo terena. Odstranili in v skladišče so prepeljali 45 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupini masi 203,88 kilogramov. Najdbe so italijanskega in avstrijskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.32 se je v naselju Škofja vas v občini Celje v podjetju drevo podrlo na varnostno ograjo. Gasilci PGD Škofja vas so zavarovali kraj dogodka ter razžagali in odstranili podrto drevo.

Ob 12.34 so v ulici Cesta talcev v Vojniku gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske stavbe in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 17.57 so v naselju Gabrce, občina Rogaška Slatina, gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter pristojnim službam omogočili dostop do preminule osebe.

Izpostava Kranj

Ob 8.57 so v Ulici Juleta Gabrovška v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz okvarjenega dvigala.

Ob 14.44 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeti osebi in dvigalo odklopili iz električnega napajanja.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.44 je na Vrhniški cesti v Horjulu v dostavnem prostoru trgovskega objekta počila vodovodna cev. Gasilci PGD Horjul so v prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v dostavni prostor, kasneje je na kraj prišla poslovodja poslovalnice in omogočila dostop do kurilnice kjer se je nahajal glavni dovod vode v objekt, ki so ga gasilci zaprli.

Ob 5.50 so v Novosadski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata vozila in omogočili staršem dostop do otroka.

Ob 9.31 so v Peričevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili vejo, ki je ogrožala mimoidoče.

Ob 11.09 so v Prežihovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili ledene sveče iz objekta, ki so ogrožale mimoidoče.

Ob 13.07 se je v ulici Pod hribom v Ljubljani drevo podrlo na garažo. Gasilci GB Ljubljana so drevo odstranili.

Izpostava Maribor

Ob 16.57 so v naselju Zgornja Bistrica, občina Slovenka Bistrica, gasilci PGD Zgornja Bistrica odstranili drevo, ki je bilo nagnjeno nad cestišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.29 sta v Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici gasilca JZ GRD GE Nova Gorica s tehničnim posegom vstopila v stanovanje in reševalcem NMP omogočila dostop do obolele osebe.

Ob 11.07 je v Vojkovi ulici v Idriji drevo padlo na manjši leseni objekt. Gasilci PGD Idrija so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.37 so v naselju Izlake, občina Zagorje ob Savi, gasilci PGD Zagorje-mesto in Izlake odstranili podrto drevo s strehe stanovanjskega objekta ter streho prekrili s folijo.

Ob 12.57 so v naselju Briše, občina Zagorje ob Savi, gasilci PGD Kolovrat s tehničnim posegom odstranili podrto drevo s cestišča.

Ob 15.24 so v ulici Cesta na Zlato polje v naselju Kisovec, občina Zagorje ob Savi, gasilci PGD Zagorje-mesto razžagali in odstranili podrti drevesi, ki sta padli na pomožni objekt.

Ob 15.27 so v naselju Šemnik, občina Zagorje ob Savi, gasilci PGD Izlake razžagali in odstranili drevesi, ki sta ogrožali objekt.

Ob 16.26 so v naselju Loke pri Zagorju, občina Zagorje ob Savi, gasilci PGD Zagorje-mesto iz daljnovoda odstranili in razžagali podrto drevo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Pred nami je daljše obdobje suhega vremena. Jutranje temperature bodo večinoma nekaj stopinj pod ničlo, dnevne pa od okoli 7 do 12.