Skoči do osrednje vsebine

Izšla je četrta številka Diplomatskega zvezka

V tokratni številki med aktualnimi temami izpostavljamo prevzem mandata Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov (1. januar) za obdobje 2024-2025. Skupaj s posebnim prispevkom o tem objavljamo tudi prioritete našega delovanja. Prioritete in usmerjeno delovanje so del izgradnje prepoznavnosti; trudili se bomo, da bo slovenska prepoznavnost še rasla.

Med aktualnimi vsebinami najdete zanimivo poročilo s Podnebne konference v Dubaju (angleško Conference of the Parties - COP28), nekaj besed o 27. posvetu slovenske diplomacije, ki je potekal v drugi polovici decembra lanskega leta ter informacijo o 5. Dnevih Latinske Amerike in Karibov.

V rubriki Razmišljamo je govora pripravljenosti diplomacije na hitro spreminjajoči se svet in leta preizkušenj. Blejski strateški forum poroča z novembrskega Konklava – konferenci o prihodnosti Evrope.

S pogledom v preteklost predstavljamo nastanek kompleksa Mladika, ki je sedež našega ministrstva, o aktivnostih iz slovenske diplomatsko-konzularne mreže tokrat poroča Generalni konzulat v Clevelandu, ZDA.

Četrti diplomatski zvezek.

Naslednja številka bo izšla marca 2024.