Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. januarja 2024.

Plazovi

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.47 se je na lokalni cesti Zatolmin–Planina Polog, občina Tolmin, sprožil zemeljski plaz, ki je s seboj v strmo, z gozdom poraščeno območje odnesel dve osebi. Gasilci PGD Tolmin in gorski reševalci GRS Tolmin so zavarovali kraj dogodka in pričeli z iskanjem zasutih oseb. Aktivirani sta bili tudi Državna enota za iskanje zasutih v ruševinah MERP pri KZS in ZRPS Severnoprimorske regije vendar njihovo posredovanje ni bilo potrebno, saj so eno zasuto osebo našli preminulo. Drugo, poškodovano pa so oskrbeli reševalci NMP Tolmin. Obiskovalcem, ki so zaradi plazu ostali ujeti v dolini so nudili pomoč gorski reševalci. Cesta bo do nadaljnjega zaprta. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.34 je v naselju Prelska v občini Velenje kombinirano vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka in vozilo potegnili na cesto. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 4.32 sta na magistralni cesti pri naselju Dovje v občini Kranjska Gora trčila avtobus in osebno vozilo. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka in odklopili akumulatorja.

Ob 9.16 sta na Kranjski cesti v Radovljici trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe.

Ob 16.21 je v naselju Spodnja Sorica, občina Železniki, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, s pomočjo avtodvigala vozilo dvignili in postavili na cesto, odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.05 je na Kolodvorski cesti v Domžalah padel motorist. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda NMP Domžale. Reševalci so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 16.24 sta na cesti Depala vas–Trzin, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in vozilo s travnika postavili na cesto. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 6.51 sta na avtocesti med Framom in Slovensko Bistrico - jug v naletu trčili osebni vozili, eno od vozil je nato trčilo v zadnji del tovornega vozila. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP so tri osebe prepeljali v UKC Maribor.

Ob 8.29 sta v Spodnjih Hočah, občina Hoče-Slivnica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in usmerjali promet do prihoda policije. Poškodovanih ni bilo.

Ob 21.36 sta v naselju Cigonca, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili, pri tem se je eno prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, vozilo postavili na kolesa, drugo vozilo pa izvlekli iz travnika na cestišče ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.18 je na cesti Metlika–Trnovec, občina Metlika, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Reševalci NMP Metlika so eno osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.46 so Na travniku v Šempetru v Savinjski dolini, občina Žalec, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini so počakali do izgoretja saj in preventivno s termovizijsko kamero pregledali podstrešje.

Izpostava Kranj

Ob 6.47 so na Velesovski cesti v Šenčurju gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur so pogasili goreče saje, očistili dimnik, pregledali okolico s termovizijsko kamero in pregledali vse prostore ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.30 so Raičevi ulici, občina Ljubljana, v stanovanju vrstne hiše stanovalci zaznali vonj po plastiki in dim. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so izklopili mobilni električni radiator, ki je bil priklopljen na električni razdelilnik. Gasilci so pregledali objekt in jim odsvetovali uporabo izrabljenega električnega razdelilnika.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.33 so na Cesti bratstva in enotnosti v Metliki gorela drva v kurilnici večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Metlika so pogasili požar, prezračili prostore, izpraznili kurilnico in s termovizijsko kamero pregledali prostor. Ob požaru se je stanovalec nadihal dima, zato so ga svojci odpeljali v SB Novo mesto.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.38 je na Taborski cesti v Ljubljani v servisnem podjetju gorel avtodom. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar, ki je vozilo uničil in poškodoval še kombinirano in osebno vozilo. Gasilci so do prihoda reševalcev NMP Ljubljana oskrbeli dve opečeni osebi.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.03 je na območju občine Podvelka prišlo do izpada električne energije pri 609 odjemalcih. Napako so odpravili dežurni delavci Elektra Maribor.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje 

Ob 17.07 je v Tomažu nad Vojnikom, občina Vojnik, drevo padlo ne električne vodnike in cesto. Gasilci PGD Vojnik so razžagali in odstranili podrto drevo. Posredovali so tudi dežurni Elektra Celje. 

Ob 20.42 so na Cesti v Celje v naselju Ljubečna, občina Celje, gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 7.25 so v Triglavski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli zaskočena vrata stanovanja, omogočili lastnici vstop in z vklopljenega štedilnika umaknili posodo. 

Ob 8.30 je na Trgu prekomorskih brigad v Ljubljani v stanovanju večstanovanjskem objektu iztekala voda iz radiatorja. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom ob prisotnosti policistov in upravnice odprli vrata stanovanja, zaprli ventil na radiatorju ter posesali izteklo vodo. 

Ob 15.36 so v Mencingerjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila ter omogočili dostop materi do otroka. 

Ob 23.22 so v Rožni dolini, Cesta XVII v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanju in omogočili dostop do obolele osebe. 

Izpostava Nova Gorica 

Ob 15.11 so v Arkovi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija s strehe objekta odstranili kos viseče pločevine, ki je ogrožal mimoidoče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V naslednjih 10 dneh pričakujemo suho vreme, verjetnost za padavine bo zelo majhna. Jutranje temperature bodo od -7 do 0, najvišje dnevne od 2 do 10 °C.