Skoči do osrednje vsebine

Prioritete slovenske diplomacije v 2024 so v iskanju trajnega miru

Predsednik vlade dr. Robert Golob je skupaj s predsednico republike dr. Natašo Pirc Musar na Brdu pri Kranju gostil tradicionalen sprejem za diplomatski zbor ob začetku leta. Ob tej priložnosti je poudaril ključne notranje in zunanjepolitične dosežke Slovenije v preteklem letu.
Robert Golob za govorniškim odrom govori zbranim diplomatom

Predsednk vlade na tradicionalnem sprejemu za diplomatski zbor | Avtor: Nebojša Tejić/STA

Kljub izzivom, s katerimi se je država soočala, je vlada je nadaljevala z reformnimi prizadevanji ter podvojila sredstva za privabljanje tujih in domačih naložb. "Reformna prizadevanja se bodo nadaljevala tudi v tem in prihodnjih letih in nič nas ne bo od tega odvrnilo, tako kot nas niso odvrnile katastrofalne poplave, ki smo jim bili priča v avgustu," je poudaril predsednik vlade.

Odziv na uničujoče avgustovske poplave je jasno pokazal zavezanost solidarnosti, tako doma kot tudi na mednarodni ravni, pri čemer se je zahvalil sosednjim državam, Evropski uniji in predvsem Ukrajini, državi v vojni, za izkazano pomoč. Izpostavil je, da je "ravno solidarnost tisti temelj, na katerem gradimo vse naše mednarodne politike, mednarodne politike znotraj Evropske unije kot tudi širše."

Poudaril je pomen enotnosti znotraj Evropske unije. Povedal je da bo "Evropa toliko močna, kolikor bo enotna. Samo, ko smo enotni, lahko spreminjamo svet na bolje." Slovenija je velika podpornica širitve tako na Ukrajino in Moldavijo kot na področje Zahodnega Balkana, saj se "ravno tisti, ki živimo v soseščini, najbolje zavedamo krivic, ki so bile storjene tem državam v preteklih dveh desetletjih."

Slovenija, ki je s 1. januarjem pričela z mandatom nestalne članice Varnostnega sveta OZN, bo odgovorno zastopala tiste teme, ki so blizu majhnim državam. Veliko pozornost bo namenila podnebnim politikam ter iskanju trajnega miru povsod po svetu, s poudarkom na miru na Bližnjem vzhodu. "Prebivalstvo Gaze si ravno tako zasluži življenje, kot si ga zaslužimo vsi mi. Na to marsikdaj pozabljamo in čas je, da temu rečemo, dovolj je", je med drugim opozoril predsednik vlade.