Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. januarja 2024.

Visok sneg

Preko nedelje so po do sedaj zbranih podatkih na območjih regijskih centrov Celje, Ljubljana in Trbovlje gasilci posredovali na 8 lokacijah. Zaradi snega so odstranjevali podrta drevesa in polomljene veje, ki so padala na cestišča in elektroenergetske vode.

 

Potres

Ob 5.32 in 11.14 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili dva potresna sunka magnitude 2,0 in 2,1 v bližini naselja Sele v Avstriji, 50 km severno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potresa čutili posamezni prebivalci Tržiča in Loma pod Storžičem. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) obeh potresov v Sloveniji ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Postojna

Ob 13.24 si je pri sestopu s Slavnika, občina Hrpelje - Kozina, pohodnica poškodovala gleženj. Gorski reševalci GRS Ljubljana so poškodovanko oskrbeli na kraju dogodka in jo s terenskim vozilom prepeljali do parkirišča v Skadanščini, kjer so jo prevzeli svojci in odpeljali v SB Izola.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 21.01 sta na križišču Brnčičeve in Štajerske ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Maribor

Ob 20.03 je v naselju Dolnja Počehova, občina Pesnica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci JZ GB Maribor so vozilo stabilizirali in s tehničnim posegom vozilo povlekli nazaj na cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.26 sta na cesti Gornji Dolič–Završe pri naselju Kozjak, občina Mislinja, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč avto vleki pri nalaganju vozil in usmerjanju prometa. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.14 je v naselju Zagorje v občini Kozje zagorelo ostrešje stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kozje, Lesično in Buče so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, iz peči odstranili goreča drva, notranjost objekta in zunanji del ostrešja pregledali s termovizijsko kamero, ostrešje začasno prekrili s folijo ter lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda pooblaščene osebe.

Ob 14.41 so v naselju Frankolovo, občina Vojnik, stanovalci večstanovanjskega objekta opazili tlenje in gorenje elementov ob dimniku. Gasilci PGD Frankolovo in PGD Vojnik so zavarovali kraj dogodka, iznesli ožgane predmete, izklopili naprave iz električnega napajanja ter s termovizijsko kamero pregledali dimnik, kurišče, podstrešje in okolico. Ugotovili so, da je prišlo do začetnega požara, ki pa je sam ugasnil.

Izpostava Kranj

Ob 7.40 so v naselju Stiška vas, občina Cerklje na Gorenjskem, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Pred prihodom gasilcev so saje že pogorele. Gasilci PGD Cerklje, Zgornji Brnik in Šenturška Gora so objekt pregledali s termovizijsko kamero in očistili dimnik.

Ob 15.46 je na Cesti železarjev na Jesenicah v večstanovanjskem objektu gorela notranjost stene za kurilno napravo. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom odstranili stenske obloge in požar pogasili. Okolico požara so preventivno pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Ob 18.43 so v naselju Ovsiše, občina Radovljica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Podnart so počakali do izgoretja saj, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 16.08 je na Hočki cesti v Spodnjih Hočah, občina Hoče – Slivnica, gorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Bohova, Hoče in Hotinja vas so požar pogasili, požarišče preverili s termovizijsko kamero in detektorjem nevarnih plinov ter prezračili prostor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.28 so v Levstikovi ulici v Idriji gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Idrija so pogasili požar in pregledali objekt.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.02 je v naselju Mavrlen, občina Črnomelj, gorel zunanji del klimatske naprave na stanovanjskem objektu. Požar se je razširil še na del fasade in na drva pred objektom. Lastnik je še pred prihodom gasilcev sam pogasil požar, gasilci PGD Črnomelj in Mavrlen so preložili drva in območje požara pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.41 so na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem v obratu industrijskega objekta gorele saje v dimniku. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so pogasili požar.

Ob 13.19 je v naselju Žerjav, občina Črna na Koroškem, v podjetju med proizvodnjo gorel filter. Pred prihodom gasilcev PGD Črna na Koroškem je avtomatsko gašenje na filtru ogenj pogasilo. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 4.14 je na Bazoviški ulici v Kopru zagorelo motorno kolo. Ob prihodu gasilcev JZ GB Koper na kraj je bil požar popolnoma razvit in je ogrožal bližnje objekte. Požar so gasilci pogasili in prezračili zadimljeno stavbo. Ena družina je začasno zapustila objekt, v varen prostor pa so začasno umaknili eno osebo. Požar je poškodoval vrata in notranjost objekta ter fasado in elektro omarico na sosednjem objektu. Na lokaciji je bila tudi policija in dežurni Elektro Primorske.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 23.43 je v Pucovi ulici v Celju gorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci PGE Celje so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.14 so v Župančičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili tlečo vsebino potopnega komunalnega zabojnika za mešano embalažo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.20 se je v naselju Ljubno ob Savinji, občina Ljubno, poškodoval otrok. Gasilci PGD Ljubno ob Savinji so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu poškodovanega iz reševalnega vozila v helikopter. Dežurna ekipa HNMP Maribor in posadka s helikopterjem SV so poškodovanega prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Kranj

Ob 15.36 so v Podlubniku v Škofji Loki občani opazili, da v poslovnem objektu nekontrolirano izteka voda. Gasilci PGD Stara Loka so v prisotnosti policije in zaposlenih vstopili v poslovni objekt, odkrili mesto okvare in s tehničnim posegom preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 17.17 so na Planini v Kranju gasilci GARS Kranj v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Kranj omogočili dostop do obolele osebe, ki so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.23 so na Cesti v Kostanj v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do onemogle osebe, ki so jo oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Maribor

Ob 12.14 je v Valvasorjevi ulici v Mariboru v stanovanju večstanovanjskega objekta iztekala voda zaradi počene cevi na pralnem stroju in zamakala v spodnje stanovanje. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli vodovodni ventil.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 1.18 so na Trgu na Prevaljah gasilci KGZ Ravne na Koroškem s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem omogočili dostop do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V tem tednu pričakujemo povečini suho vreme. Jutranje temperature bodo malo pod 0, dnevne pa bodo med 5 in 10 °C.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/