Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. januarja 2024.

Visok sneg

Tekom dneva so gasilci v večini primerov odstranjevali podrto drevje s cestišč, objektov in vozil, ponekod pa je bila zaradi podrtih dreves preko električnih vodnikov motena oskrba z električno energijo. Po do sedaj zbranih podatkih so gasilci posredovali na dvainosemdesetih lokacijah. 

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 12.25 sta na regionalni cesti Lesce–Podtabor v občini Radovljica trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP Radovljica pri iznosu in oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.33 je na cesti Zgornji Hotič–Senožeti, občina Litija, avtobus zapeljal s cestišča. Gasilci PGD Litija in GB Ljubljana so avtobus izvlekli na cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.39 je v naselju Suhor, občina Novo mesto, osebno vozilo zdrsnilo s poledenelega cestišča na stransko makadamsko cesto. Gasilci GRC Novo mesto so s tehničnim posegom vozilo potegnili nazaj na glavno cesto. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 10.47 se je na gozdni cesti pri naselju Brestovica pri Komnu, občina Komen, pri padcu poškodoval kolesar. Gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, poškodovancu nudili pomoč in ga pripeljali do mesta, kjer so ga predali reševalcem NMP Sežana. Poškodovanca so oskrbeli in prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Ptuj

Ob 15.59 sta v naselju Mala vas, občina Gorišnica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj pri oskrbi poškodovane osebe. Reševalci so jo prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.35 je na Gozdarski cesti v Mislinji osebno vozilo zdrsnilo s ceste. Gasilci PGD Mislinja in Slovenj Gradec so ga s pomočjo dvigala dvignili nazaj na cesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.38 so na Regentovi cesti v Ljubljani gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so s pomočjo avto lestve očistili dimnik, iznesli saje, ter s termovizijsko kamero pregledali podstrešje in okolico dimnika. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 10.26 so v naselju Zapoge v občini Vodice gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zapoge in Vodice so zavarovali kraj dogodka in počakali do izgoretja saj.

Ob 16.27 so v naselju Vrzdenec, občina Horjul, gasilci PGD Vrzdenec in Horjul pogasili žareče saje v dimni tuljavi stanovanjske hiše.

Ob 22.00 je v naselju Volčji Potok, občina Kamnik, gorel lesen nadstrešek ob stanovanjskem objektu. Pred prihodom gasilcev se je ogenj razširil na stanovanjski objekt. Gasilci PGD Kamnik, Duplica in Šmarca so požar omejili in pogasili. V požaru sta se dve osebi nadihali dima. Oskrbeli so ju reševalci NMP Kamnik in Domžale in ju prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.34 so v naselju Žapuže, občina Ajdovščina, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so požar pogasili, očistili dimnik, prezračili prostor in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 17.54 so v naselju Vrtovin, občina Ajdovščina, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Selo so požar pogasili, očistili dimnik ter prezračili in pregledali prostor s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 0.32 je v naselju Ivanje selo v občini Cerknica gorel nadstrešek. Gasilci PGD Ivanje selo, Unec in Rakek so požar pogasili. V požaru je bil uničen avtomobilski nadstrešek in avtomobilska prikolica.

  

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.06 sta ob cesti Predmeja–Lokve v občini Ajdovščina gorela hloda. Požar so pogasili gasilci PGD Col in GRC Ajdovščina.

Izpostava Postojna

Ob 13.27 so pri Krajni vasi, občina Sežana, na divjem odlagališču gasilci ZGRS in PGD Sežana na manjši površini pogasili požar zelenega obreza in drugih odpadkov naravnega izvora.

  

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Novo mesto

Ob 16.38 je na Zadružni cesti v Črnomlju gorel komunalni zabojnik. Požar so pogasili gasilci PGD Črnomelj.

  

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 8.35 so v ulici Pod topoli v Ljubljani zaznali vonj po plinu. Gasilci GB Ljubljana so izmerili prisotnost nevarnih plinov in zaprli plinski ventil na peči.

Izpostava Maribor

Ob 22.14 so v večstanovanjski stavbi v Principovi ulici v Mariboru stanovalci zaznali vonj po plinu. Gasilci JZ GB Maribor so v kletnih prostorih stavbe našli jeklenko s plinom, na kateri ni bil do konca privit ventil. Jeklenko so iznesli iz stavbe in prezračili prostore. Na kraj dogodka je bil napoten tudi dežurni Plinarne Maribor.

  

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.46 je ob obvoznici Vrtojba–Miren, občina Miren Kostanjevica, pri sečnji gozdar naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila topovsko granato kalibra 150 mm, mase 31,7 kg, avstrijske izdelave iz obdobja 1.svetovne vojne.

  

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 13.49 so na Čatežu ob Savi, občina Brežice, gasilci PGD Cerina nudili pomoč reševalcem NMP Brežice pri prenosu obolele osebe z zahtevnega terena do reševalnega vozila.

Izpostava Celje

Ob 8.13 so na Šmarški cesti v Velenju gasilci PGE Velenje izčrpali vodo iz poslovnih prostorov, ki je iztekala iz vodovodne napeljave.

Izpostava Koper

Ob 19.11 je v Čežarjih, občina Koper, starejša oseba padla in ni mogla odpreti vhodnih vrat. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili dostop pristojni službi.

Izpostava Kranj

Ob 14.49 so na Cesti 1. maja v Kranju gasilci GARS Kranj rešili osebo iz dvigala večstanovanjskega objekta in obvestili pristojni servis.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.51 so v naselju Drenik, občina Škofljica, gasilci PGD Pijava Gorica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter onemogli osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ljubljana. Reševalci so osebo oskrbeli in jo prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju prisotna tudi policija.

Ob 20.08 je Na Jami v Ljubljani starejša oseba v stanovanju potrebovala pomoč reševalcev nujne medicinske pomoči. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, je oseba uspela sama odpreti vrata stanovanja. Gasilci so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ljubljana ter pomagali reševalcem pri prenosu osebe do reševalnega vozila. Oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Ob 21.36 so na Tržaški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob navzočnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in nudili prvo pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana. Reševalci so osebo dokončno oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.04 so v naselju Gabersko, občina Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje – mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in reševalcem NMP Trbovlje omogočili dostop do obolele osebe.

Ob 10.38 so v ulici Kolonija 1. maja v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in pristojnim službam omogočili dostop do preminule osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Pred nami je daljše obdobje večinoma suhega vremena. Manjša vremenska motnja nas bo oplazila v noči na torek ter tudi v noči na četrtek, ko bi lahko nastale manjše padavine, vendar bo količina zelo majhna. Zaradi negativnih jutranjih temperatur lahko pride do kratkotrajnega pojava poledice.

Jutra bodo še nekaj dni mrzla in meglena, čez dan pa bo postopno vsak dan topleje.