Skoči do osrednje vsebine

Na 15. Informativi tudi o e-storitvah, možnostih zaposlitve in kariernem razvoju v javni upravi

Na Informativi 2024 - sejmu izobraževanja in poklicev, ki je ta konec tedna potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, je ekipa Ministrstva za javno upravo (MJU) skupaj z Ministrstvom za digitalno preobrazbo (MDP) tudi letos mladim predstavljala elektronske javne storitve, lahko pa so se seznanili tudi z zaposlitvenimi možnostmi in kariernim razvojem v javni upravi.

Prvi dan Informative, je ekipo MJU in MDP obiskal tudi minister za javno upravo mag. Franc Props, ki je organizatorjem čestital za izvedbo sejma in izrazil zadovoljstvo, da tudi organi državne uprave in predstavniki javnega sektorja sodelujmo na tem dogodku ter dodal: »Mladi se tako pobližje seznanijo z digitalnimi storitvami, ki jih prek portalov eUprava, zVem, eNapotnice in podobno,..., lahko opravijo kar od doma. Hkrati pa lahko dobijo informacije o opravljanju dijaške in študentske prakse, kjer že med šolanjem lahko pridobijo izkušnje za nadaljnji karierni razvoj,« je povedal minister.

Na letošnji, že 15. po vrsti, Informativi so tako mladi in ostali obiskovalci lahko spoznali številne prednosti, ki jih ponujajo elektronske storitve in sicer digitalne storitve eUprave – državnega portala za e poslovanje državljanov z državo, spletni portal za oddajo pobud STOP Birokraciji, storitve zaupanja-SI-TRUST (smsPASS, SI-PASS, SIGEN-CA, elektronsko osebno izkaznico), informacijski sistem Muza, ki je namenjen kakovostnemu upravljanju in razvoju zaposlenih v državni upravi, pridobili pa so lahko tudi informacijo o delovnih mestih v javni upravi, o možnostih opravljanja prakse in kariernem razvoju v javni upravi.

Prav tako so bile obiskovalcem sejma na voljo informacije o priložnostih za zaposlitev in karierni razvoj v institucijah Evropske unije ter izbirnih postopkih Evropskega urada za izbor osebja (EPSO) ter usposabljanju za pripravo na izpite EPSO.

Tako kot prejšnja leta, smo vzpostavili mobilno prijavno službo SI-TRUST, na kateri smo skupaj s svetovalci Upravne enote Vrhnika omogočili, da obiskovalci lahko oddali zahtevek za pridobitev mobilne identitete smsPASS ali za pridobitev digitalnega potrdila SIGEN-CA.

Za vsa podrobnejša vprašanja so bili na voljo tudi svetovalci Enotnega kontaktnega centra, ki so mladim odgovorili na vsa vprašanja glede uporabe smsPASS-a, digitalnega potrdila SIGEN-CA, elektronske osebne izkaznice in ostalih e-storitev javne uprave.

Dogajanje na naši stojnici sta popestrila tudi raper Trkaj in športnik Cene Prevc, ki sta prav tako mladim približala uporabo digitalnih javnih storitev, ki so jim na voljo in jih zanje razvija država.