Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. januarja 2024.

Visok sneg

V petek zjutraj in dopoldne je obilno sneženje povzročalo težave v večjem delu države. Moker in težek sneg je podiral drevesa na ceste, vozila, elektroenergetske in komunikacijske vode. Zaradi zasneženega in spolzkega vozišča je s cestišča zdrsnilo več tovornih in osebnih vozil. Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 403 dogodke, aktiviranih je bilo 164 gasilskih društev, ki so odstranjevala podrta drevesa, nudila pomoč pri izvleku vozil ter nudila pomoč drugim pristojnim službam.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 18.44 si je pri sestopu iz Vodiške planine, občina Radovljica, pohodnica poškodovala gleženj. Gorski reševalci GRS Radovljica so poškodovanko na oskrbeli, jo prenesli v dolino ter jo predali reševalcem NMP Bled.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.00 je na avtocesti med Šempetrom in Šentrupertom v občini Braslovče osebno vozilo trčilo v zaščitno ograjo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Kranj

Ob 17.36 je v naselju Zgornje Gorje, občina Gorje, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Bled so vozilo postavili nazaj na vozišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.51 je na avtocesti na višnjegorskem klancu v smeri Ljubljane, občina Grosuplje, kombinirano vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Stična, Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in oskrbeli tri poškodovane osebe do prihoda reševalcev NMP. Reševalci NMP so dve poškodovani osebi prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in delavci DARS-a.

Izpostava Maribor

Ob 8.37 sta na Mariborski cesti v Lovrencu na Pohorju trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Lovrenc na Pohorju in Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, ki so poškodovanca oskrbeli na kraju in prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 6.43 je v naselju Ptujska Cesta, občina Gornja Radgona, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom osebno vozilo postavili nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 7.05 se je v naselju Vogričevci, občina Ljutomer, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili nazaj na vozišče in nudili pomoč delavcem avto vleke. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 14.18 je na cesti Noršinci–Boreci, občina Ljutomer, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka in iz vozila s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo, katero so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Ptuj

Ob 6.13 sta v naselju Libanja v občini Ormož trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in počistili cestišče. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.29 je na Cesti Žalskega tabora v Žalcu zagorelo v elektro omarici objekta. Posredovali so gasilci PGD Žalec in manjši začetni požar pogasili.

Ob 19.27 je v naselju Teharje, občina Celje, v industrijskem objektu gorel delovni stroj. Požar so pred prihodom gasilcev pogasili zaposleni. Gasilci PGE Celje, PGD Štore in Teharje so zavarovali kraj dogodka, opravili pregled objekta s termovizijsko kamero, prezračili prostore in evakuirali 58 zaposlenih. Reševalci NMP Celje so pregledali 10 oseb, od tega so jih 6 odpeljali v SB Celje. Gasilci so odsvetovali delo v proizvodnji do sanacije. Požarno stražo so vršili gasilci PGD Teharje.

Izpostava Koper

Ob 20.28 so v Gračišču, občina Koper, gorele saje v dimniški tuljavi lesenega stanovanjskega objekta. Požar se je razširil na lesene obloge in grede ob dimniški tuljavi. Gasilci JZ GB Koper in PGD Movraž so požar pogasili in odsvetovali kurjenje do sanacije dimnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.19 je v Velikem Vrhu pri Šmarju, občina Grosuplje, gorelo v pomožnem objektu ob stanovanjski hiši. Požar so pred prihodom gasilcev pričeli gasiti domači. Gasilci PGD Šmarje–Sap so pogasili posamezna žarišča.

Izpostava Maribor

Ob 21.02 so v naselju Smolnik v občini Ruše gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Smolnik so nadzorovali gorenje saj in lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.43 so v naselju Medana, občina Brda, v dimniku objekta zagorele saje. Gasilci PGD Dobrovo in JZ GRD GE Nova Gorica so pogasili goreče saje v dimniku, očistili dimniško tuljavo in stanovalcem odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 20.04 so na Ajševici, občina Nova Gorica, gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica so pogasili požar, očistili dimniško tuljavo, pregledali območje s termovizijsko kamero ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 22.19 je na Gasilski cesti, občina Šenčur, gorela pnevmatika na avtobusu. Gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur so požar pogasili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.14 so v ulici Rožna pot v Mozirju gasilci PGD Mozirje prečrpali vodo z zelene strehe objekta.

Izpostava Kranj

Ob 22.20 je v Gogalovi ulici v Kranju iztekala voda iz radiatorja v večstanovanjskem objektu. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom zaprli ventil in posesali izteklo vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.04 so v naselju Dolenji Lazi, občina Ribnica, gasilci PGD Dolenji Lazi iz poplavljene kleti posesali okoli 15 centimetrov vode.

Ob 10.42 so v Ulici 28. maja v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop reševalcem NMP do preminule osebe.

Izpostava Maribor

Ob 2.58 so v naselju Lenart v Slovenskih Goricah, občina Lenart, gasilci PGD Lenart odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.10 so v naselju Bukovo, občina Cerkno, gasilci PGD Bukovo-Zakojca nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do stanovanja.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.36 so na Trgu Pohorskega bataljona v naselju Kisovec, občina Zagorje ob Savi, gasilci PGD Zagorje - mesto s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili osebo.

Ob 11.19 so v ulici Sallumines v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto iz okvarjenega dvigala objekta rešili ujeto osebo in izklopili dvigalo.

Ob 13.20 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto iz okvarjenega dvigala objekta rešili ujeto osebo.

Ob 18.50 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje rešili osebo iz okvarjenega dvigala objekta.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Od sobote dalje bo daljše obdobje suhega vremena ali vsaj brez omembe vrednih padavin. Jutra bodo mrzla do vključno ponedeljka, potem bodo toplejša.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/