Skoči do osrednje vsebine

Veleposlanik dr. Benedejčič gostil sprejem v podporo agendi ženske, mir in varnost v Natu

Stalni predstavnik Slovenije pri zvezi Nato, veleposlanik dr. Andrej Benedejčič je na sedežu Nata gostil sprejem za člane Natovega Posvetovalnega odbora civilne družbe za agendo ženske, mir in varnost ter za zaveznice in partnerske države.

V pozdravnem nagovoru je veleposlanik dr. Benedejčič izpostavil tradicionalno zavezanost Slovenije enakosti spolov in opolnomočenju žensk, ki jo z aktivnostmi na nacionalni in mednarodni ravni izkazujemo vse od osamosvojitve. Slednje dodatno utrjujemo tudi preko feministične zunanje politike. Izrazil je zadovoljstvo nad dejstvom, da v Sloveniji ženske zasedajo vodilna mesta tako na političnih kot varnostnih funkcijah ter seznanil, da bo agenda ženske, mir in varnost tudi ena izmed štirih prioritet našega nestalnega članstva v Varnostnem svetu Združenih narodov v obdobju 2024-2025.

Navzoče je nagovorila tudi Irene Fellin, posebna predstavnica generalnega sekretarja Nata za agendo ženske, mir in varnost, ki je še posebej poudarila vlogo civilne družbe in partnerjev za napredek pri izvajanju omenjene agende, ter izpostavila vlogo Slovenije pri ponovnem zagonu Natovega Posvetovalnega odbora.

Zveza Nato je v zadnjih letih dosegla znaten napredek pri implementaciji agende ženske, mir in varnost, kjer velja izpostaviti tudi Natov Strateški koncept iz leta 2022, ki je to vsebino umestil znotraj vseh Natovih temeljnih nalog.

Natov Posvetovalni odbor civilne družbe se je tokrat sestal prvič v novi sestavi, ki vključuje tudi slovensko predstavnico. Njegova priporočila bodo pomembno prispevala pri oblikovanju prenovljene Natove politike za agendo ženske, mir in varnost, ki bo sprejeta na julijskem vrhu Nata v Washingtonu.