Skoči do osrednje vsebine

Minister Felda na vseslovenskem izobraževalnem sejmu izpostavil pomen učiteljskega poklica

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda je obiskal letos že 15. vseslovenski izobraževalni sejem Informativa, ki se te dni odvija na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču.
Minister Darjo Felda med ogledovanjem stojnice na sejmu Informativa 2024

Na sejmu Informativa je predstavljenih več kot 250 srednješolskih, višje strokovnih, višješolskih, dodiplomskih in podiplomskih študijskih programov. | Avtor: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje

1 / 3

Predstavlja se več kot 250 srednješolskih, višje strokovnih, višješolskih, dodiplomskih in podiplomskih študijskih programov. Poleg najrazličnejših oblik izobraževanja pa so na sejmu predstavljeni tudi poklici, štipendije, možnosti zaposlovanja, prekvalifikacije in zaposlitvene oziroma izobraževalne priložnosti v tujini. Udeleženci se lahko seznanijo tudi z možnostmi financiranja izobraževanja in različnimi obšolskimi ter obštudijskimi dejavnostmi.

Na sejmu gostuje tudi Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje. Na razstavnem prostoru ministrstva je na različne načine predstavljen poklic učitelja. Obiskovalcem so za vprašanja na voljo so strokovni delavci s področja vzgoje in izobraževanja, ki s svojim delom, predanostjo in zgledom dokazujejo, kako pomembno delo in vlogo v družbi predstavlja učiteljski poklic.

Sejem je obiskal tudi minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, saj se zaveda, kako pomembna je odločitev o poklicni poti za mladostnike, zato so kakovostne informacije o izobraževalnih možnostih, kakršne ponujajo tovrstni dogodki, izjemnega pomena.

»Veseli me, da bodo lahko mladi ravno pred mednarodnim dnem izobraževanja, ki bo 24. januarja, pobliže spoznali številne izobraževalne možnosti ter se na ta način seznanili tako s poklici, različnimi obšolskimi in obštudijskimi dejavnostmi, kot tudi s priložnostmi zaposlitev,« meni minister Felda in pri tem izpostavlja tudi pomen učiteljskega poklica.

Spodbujanje mladih k učiteljskem poklicu

»Privlačnost vsakega poklica, tudi učiteljskega, je povezana z njegovo podobo v javnosti. Primerjava med merjenjem zaupanja slovenske javnosti v poklice, ki je bila opravljena lani spomladi in ponovno lansko jesen, kaže, da se je stopnja zaupanja pri jesenskem merjenju zvišala iz 36 odstotkov na 41 odstotkov. To učiteljski poklic uvršča v prvo tretjino najbolj zaupanja vrednih poklicev v Sloveniji, kar je potrditev prizadevnemu in srčnemu delu vzgojiteljev in učiteljev v naši državi,« poudarja minister Felda.

Znano je sicer, da učiteljev v Sloveniji primanjkuje, tako v osnovnih kot srednjih šolah. Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje problematiko naslavlja  s številnimi ukrepi, med katerimi so tudi štipendiranje študija v pedagoških študijskih programih, izvajanje pripravništva za učitelje začetnike, organiziranje in spodbujanje nadaljnjega izobraževanja, ki ustreza potrebam učiteljev ter omogoča posodabljanje znanja, pripravo na nove naloge ter stalen profesionalni razvoj učiteljev in s tem boljše pogoje dela ter večje zadovoljstvo pri opravljanju dela. Ministrstvo prav tako skrbi za dodeljevanje finančne pomoči pri  študijskih programih za izpopolnjevanje, ki zagotavljajo alternativno pot do učiteljskega poklica ali širitev poklicne kvalifikacije že obstoječih kadrov v šolstvu.