Skoči do osrednje vsebine

V Sloveniji imamo že 90 U-Reporterjev

Ministrstvo za digitalno preobrazbo in UNICEF Slovenija sodelujeta pri vključevanju otrok in mladih v sistemske rešitve na področjih, ki so jim pomembna. V okviru tega sodelovanja smo tudi v Sloveniji dobili spletno platformo U-Report, prek katere smo že prišli do prvih ugotovitev o tem, kaj je U-Reporterjem pomembno.
primer U-Report ankete na zaslonu mobilnega aparata, foto UNICEF

U-Report, foto: UNICEF | Avtor: UNICEF

Otroci in mladi lahko kot U-Reporterji anonimno podajajo svoja mnenja na aktualne teme. S participacijo soustvarjajo spremembe in sooblikujejo boljšo prihodnost. U-Report je UNICEF-ova platforma, ki jo uporablja že več kot 33 milijonov otrok in mladih v 99 državah po vsem svetu. V Sloveniji smo si zadali cilj, da v dveh letih dosežemo okoli sedem odstotkov populacije v starosti med 13 in 19 let. V manj kot dveh mesecih smo dosegli 90 aktivnih U-Reporterjev.

Slovenija se s tem pridružuje globalni skupini aktivnih otrok in mladih predvsem z namenom, da dvigne njihovo zaupanje v to, da ima njihov glas moč, in je lahko preko U-Reporta uporabljen pri oblikovanju ukrepov in politik na nacionalni ali lokalni ravni. U-Report je začel uradno in javno delovati na svetovni dan otrok 20. novembra lani. V tem času je UNICEF Slovenija izvedel tri ankete med U-Reporterji.

33 odstotkov U-Reporterjev skoraj nikoli ne občuti dobrega dneva

Z UNICEF-a Slovenija sporočajo prve rezultate anket:

  • 95 odstotkov U-Reporterjev je povedalo, da to, da so slišani, izboljšuje njihovo počutje.
  • U-Reporterji pravijo, da so odnosi s prijatelji glavni razlog za »dober dan«. Slabi odnosi, šola in stres pa so glavni razlogi za slabo počutje.
  • Večina U-Reporterjev pravi, da imajo večino dni v mesecu »dober dan«. V skupini U-Reporterjev, starih 15-19 let, pa beležimo zaskrbljujoč podatek, da jih 33 odstotkov skoraj nikoli ne občuti »dobrega dneva«. Odgovori posameznikov, ki poročajo, da imajo v mesecu več kot polovico časa “slab dan”, so še posebej zaskrbljujoč napovednik za težave z duševnim zdravjem.
  • Kar 90 odstotkov U-Reporterjev se v iskanju rešitev v primeru težav ne obrne na odrasle osebe, kar je alarmantno. Otroci in mladi namreč niso opolnomočeni, da bi težave reševali sami.
  • Več kot polovica U-Reporterjev meni, da bi jim pri reševanju težav lahko pomagal strokovnjak izven šole. Kar 24 odstotkov pa jih ne želi, da jim pomaga strokovnjak. Razlogi za to so lahko tudi v stigmi, saj je pogovor o čustvih in občutjih še vedno tabu. Z destigmatizacijo teh pogovorov, ki se lahko začne že s preprostim vprašanjem »Kako se počutiš?« bi lahko mlade opolnomočili, da o svojih stiskah spregovorijo in poiščejo pomoč.
  • Na podlagi podanih mnenj deset tisoč otrok iz osnovnih šol smo pripravili nabor tem, o katerih bi U-Reporterji želeli komunicirati. To so zaljubljenost in spolnost, medvrstniško nasilje, šolske obveznosti, duševno zdravje, odnosi v družini, telesna samopodoba, zasvojenosti, podnebne spremembe, prosti čas. U-Reporterji so povedali, da jih med vsemi omenjenimi temami najbolj zanimata zaljubljenost in spolnost. To bo tudi tema naslednje ankete na platformi.

UNICEF Slovenija poziva deležnike:

  • Odločevalci, pedagoški delavci, starši in mediji: otroci si želijo biti slišani. Dajte jim prostor in priložnost, da povedo, kaj potrebujejo.
  • V šoli je potrebno krepiti skupinsko dinamiko in negovati dobre prijateljske odnose.
  • Dejstvo, da srednješolci občutijo še posebej veliko stresa, je znak za alarm. Učenci potrebujejo dodatne kanale za pomoč, spodbudo in razbremenjevanje.
  • Treba je destigmatizirati pogovor o čustvih, občutjih, duševnem zdravju in stiskah. Mnogi U-Reporterji prepoznavajo, da potrebujejo strokovno pomoč pri reševanju stisk, a je le-ta nekaterim nedosegljiva zaradi nedopustno dolgih čakalnih dob, marsikdo pa tovrstne pomoči ne želi, saj se boji stigmatizacije. Skozi destigmatizacijo pogovora o duševnem zdravju lahko prispevamo k opolnomočenju otrok in mladih.

Želimo si, da odločevalci prepoznajo vrednost platforme ter glas otrok in mladih upoštevajo pri svojem delu.

Zakaj je pomembno, da je glas otrok slišan in upoštevan?

V skladu s Konvencijo o otrokovih pravicah imajo otroci in mladi pravico svobodno izražati svoje mnenje o temah, ki jih zadevajo, odrasli pa so jih dolžni poslušati in jemati resno. U-Report omogoča odločevalcem, da neposredno slišijo mnenja otrok in mladih v Sloveniji, otrokom in mladim pa, da izrazijo svoje stališče glede tem, ki so jim pomembne. U-Report na ta način tudi krepi uresničevanje pravice do participacije.

V okviru projekta U-Report se je oblikovala tudi uredniška U-Skupina, ki predstavlja vsebinsko in strokovno posvetovalno telo za pomoč pri izbiri tem ter oblikovanju vprašanj za U-Report. Člani so predstavniki otrok in mladih ter predstavniki strokovnih institucij, kot so Inštitut Republike Slovenije za socialno varstvo, Safe.si, Svetovalni center za otroke in mladostnike, UNICEF Slovenija in Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

U-Reporterjem se lahko pridružite na www.svetsmrdi.si.