Skoči do osrednje vsebine

Ministrica: Hvala zdravnikom, ki kljub stavki požrtvovalno in odlično opravljajo svoje delo

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel se je po današnji seji vlade odzvala na stavko Fidesa. Uvodoma je povedala, da se vladna pogajalska skupina s stavkovnim odborom Fidesa redno in aktivno pogaja o stavkovnih zahtevah – te so v prvi vrsti višje plače za del zdravnikov.

Stavka Fidesa je zakonita, vendar pacientom omejuje dostopnost do zdravstvenih storitev in še dodatno podaljšuje že tako dolge čakalne dobe.

"Želela bi se zahvaliti vsem tistim zdravnikom, ki kljub Fidesovemu vztrajanju pri visokem in takojšnjem dvigu plač ter vztrajanju pri stavki požrtvovalno in odlično opravljajo svoje delo," je poudarila ministrica. Glede na to da pogajanja potekajo vsakodnevno, si želi in poziva Fides, da stavko vsaj zamrzne in da se pogajanja aktivno nadaljujejo v dobro pacientov in javnega zdravstvenega sistema.

Ministrica je ob tem dodala, da je z ekipo prišla na ministrstvo zato, da pripravi in vpelje ukrepe, ki bi pacientom zagotovili boljšo dostopnost do kakovostnih zdravstvenih storitev. Poudarila je, da stavka njene ekipe ni ustavila ter da pripravo ukrepov, ki so si jih zastavili, nadaljujejo. Ob tem je izrazila skrb, da bi stavka lahko zamaknila sprejetje in vpeljavo teh ukrepov, saj je za njihovo uveljavitev potrebno sodelovanje vseh deležnikov v zdravstvenem sistemu, tudi zdravnikov.

Vlada bo naredila vse, da se pogajanja čim prej zaključijo in da bi pacienti stavko čim manj občutili.