Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. januarja 2024.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 12.39 si je na poti iz Tamarja proti skakalnicam v Ratečah, občina Kranjska Gora, pohodnik poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Rateče so poškodovanega na kraju oskrbeli ter prepeljali do mesta, kjer so ga preveli reševalci NMP Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 13.54 sta na Ljubljanski cesti v Domžalah v križišču trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečencev, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovali sta se dve osebi.

Ob 17.37 sta v Perkovi ulici, občina Domžale, v križišču trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, skupaj z reševalci NMP Domžale oskrbeli dve poškodovani osebi, ki sta bili prepeljani v UKC Ljubljana, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, prevrnjeno osebno vozilo postavili na kolesa in odklopili akumulatorja.

Ob 19.01 je v križišču Ulice Matije Tomca in Slamnikarske ulice v Domžalah osebno vozilo trčilo v pešca. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Poškodovana oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.12 se je na avtocesti Murska Sobota–Maribor, pri naselju Selišči v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, prevrnilo tovorno vozilo preko obeh pasov. Gasilci PGD Murska Sobota, Ljutomer in Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, izvlekli voznika iz vozila, do prihoda reševalcev NMP oživljali poškodovano osebo in nudili pomoč ostalim prisotnim enotam. Voznik vozila je na kraju dogodka preminil.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.19 se je v naselju Gortina v občini Muta osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Radlje ob Dravi in KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, rešili poškodovano osebo iz vozila in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so poškodovano osebo na kraju oskrbeli ter jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 6.08 je v naselju Spodnji Jakobski Dol v občini Pesnica gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Jakobski Dol in Pernica so požar, ki je uničil okoli 30 kvadratnih metrov ostrešja, pogasili.

Ob 17.00 so v Zgornjih Poljčanah v občini Poljčane gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Poljčane so iz kurišča odstranili gorljivi material, počakali, da se je tuljava ohladila in jo očistili. Lastniku so svetovali, da do pregleda pooblaščene osebe ne uporablja kurilne naprave.

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.36 so v naselju Gibina v občini Ljutomer gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Razkrižje in Ljutomer zavarovali kraj dogodka, počakali do izgoretja saj in očistili dimnik.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 20.37 je v naselju Šentjanž, občina Sevnica, gorelo osebno vozilo na vozilu avto vleke. Gasilci PGD Šentjanž in Sevnica so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili, odklopili akumulator in vozilo pregledali s termovizijsko kamero. Vozilo je uničeno.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.23 je na Trgu svobode v Gornji Radgoni gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Gornja Radgona so požar pogasili in počistili parkirni prostor. Vozilo je v celoti zgorelo.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.37 se je na avtocestnem počivališču Starine–jug, občina Novo mesto, kadilo iz parkiranega osebnega vozila. Gasilci GRC Novo mesto so na kraju ugotovili, da se je zaradi pregretja iz motorja izlilo motorno olje in hladilna tekočina. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali vozilo in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 7.17 je na Dolenjski cesti v naselju Lavrica, občina Škofljica, gorel kup odpadnega papirja. Gasilci PGD Lavrica so razkopali goreči kup in pogasili požar.

Ob 18.01 so v bližini naselja Medvedica, občina Grosuplje, goreli odpadki v naravnem okolju. Gasilci PGD Št. Jurij so požar v velikosti okoli deset kvadratnih metrov pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 3.16 je v Klinetovi ulici v Mariboru gorel zabojnik za odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

 

Eksplozije

Izpostava Kranj

Ob 7.34 je v Stošičevi ulici v Kranju eksplodirala plinska jeklenka v stanovanju večstanovanjskega objekta. Eksplozija je poškodovala okna objekta, razbitine je odneslo po širši okolici, poškodovanih je bilo nekaj parkiranih vozil. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, pogasili manjša žarišča požara in zaprli dovod zemeljskega plina. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v UKC Ljubljana. 29 stanovalcev je bilo evakuiranih, CZ Kranj je evakuiranim ponudila zatočišče v občinskih prostorih, poškodovanih je 18 stanovanj. Dežurni delavec Elektro Gorenjska je izklopil celotno stavbo iz električnega omrežja. Na kraju so bili prisotni dežurni upravljavci plinovodnega omrežja Domplan. Stanovalcem je bilo naročeno, da dokler pristojne službe ne ugotovijo ustreznosti objekta za nadaljnje bivanje, v objekt ne bodo smeli vstopati.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.48 so v naselju Volče, občina Tolmin, pri zemeljskih delih delavci gradbenega podjetja naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila ročno bombo, mase 0,52 kg in topovsko granato Šrapnel kalibra 75 mm, mase 6,5 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Do uničenja so jih prepeljali v skladišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.02 je v Radovici, občina Metlika, občan v škarpi naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so na kraju najdbe odstranili in uničili topovsko granato kalibra 75 mm, italijanske izdelave in 12 kosov pehotnega streliva kalibra 7,9 mm, vse ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.57 je v naselju Lehen na Pohorju, občina Podvelka, brez električne energijo ostalo 648 gospodinjstev. Napako so odpravili dežurni delavci Elektra Maribor.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.54 so v naselju Gračič v občini Zreče gasilci PGD Zreče razžagali in odstranili podrto drevo s cestišča.

Ob 22.14 je v naselju Pernovo v občini Žalec zaradi napake na vodovodu voda zalila stanovanjski objekt. Gasilci PGD Velika Pirešica in dežurni delavci komunale so zaprli glavni vodovodni ventil ter prečrpali vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.02 so v Ulici 6. junija v Ivančni Gorici gasilci PGD Ivančna Gorica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe. Oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.17 je v ulici Ob Suhi v Ravnah na Koroškem meteorna voda, zaradi zamašenega kanalizacijskega jaška, pričela zalivati kletno stanovanje. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so jašek odmašili in preprečili nadaljnjo zalivanje prostorov.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V četrtek dopoldne bo dež ponehal, lahko zapade še od 5 do 10 mm padavin z visoko mejo sneženja. V drugem delu noči na petek se bodo spet začele pojavljati padavine, ki bodo do jutra zajele vso Slovenijo. Meja sneženja se bo do jutra spustila do nižin, tako da bo odtok majhen. Sneženje bo popoldne od severovzhoda postopno ponehalo. Po nižinah bo zapadlo od 5 do okoli 15 cm snega. Od sobote dalje bo spet daljše obdobje suhega vremena. Sneg se bo naslednji teden počasi talil.

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bo od petka zjutraj do noči na soboto na Primorskem pihala zmerna do močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih presegala hitrost 100 km/h. Na prehodu iz Notranjske na Primorsko bo delala tudi snežne zamete.

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/