Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v Davosu s sogovorniki: Skrajni čas je, da se trpljenje ljudi v Gazi konča

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na 54. zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu v pogovoru s številnimi sogovorniki poudarila nujnost takojšnjega končanja vojne v Gazi in zaščite civilistov, dostavo humanitarne pomoči in čimprejšnji dogovor o mirovnem načrtu za rešitev dveh držav, priznanje Palestinske države in zagotovitev varnosti Izraelu.

Najvišji predstavniki držav z vsega sveta, gospodarstveniki, predstavniki mednarodnih organizacij in nevladnih organizacij so se letos v Davosu na panelih in srečanjih osredotočili predvsem na globalne izzive v luči številnih konfliktov po svetu. Razpravljali so o dezinformacijah, ekstremnih vremenskih dogodkih in politični polarizaciji družbe. Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je udeležila panela o preprečevanju in širjenju konfliktov ter panela o prihodnosti Zahodnega Balkana. Ob robu 54. Svetovnega gospodarskega foruma se je ministrica srečala z zunanjimi ministri Etiopije, Jemna, Iraka, Irana in Kraljevine Savdske Arabije ter z zunanjo ministrico Ekvadorja. V pogovorih je poudarila priložnosti za krepitev dvostranskih odnosov in slovensko stališče do vedno bolj zaostrenih razmer na Bližnjem vzhodu ter znova poudarila slovensko zavezo k pozivom k spoštovanju mednarodnega prava, mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic.

"Nobenega opravičila ni za 24.000 civilnih žrtev v Gazi, od tega 9.000 otrok. To je nesprejemljivo. Prav zaradi vseh teh smrtnih žrtev moramo nenehno izražati zaskrbljenost zaradi kršitev mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic ter pozivati k njunemu spoštovanju. V Gazi ne bo druge priložnosti. Skrajni čas je, da ustavimo pobijanje in trpljenje ljudi,” je dejala ministrica in še enkrat poudarila: "Slovenija pozorno spremlja tožbo Južne Afrike proti Izraelu na Meddržavnem sodišču (ICJ) zaradi domnevnih kršitev konvencije o genocidu. O morebitni intervenciji se bomo odločili, ko bo na podlagi pravnih argumentov na voljo več informacij."

Ministrica Fajon v Davosu med drugim sodeluje v razpravi o Zahodnem Balkanu. Sestala pa se je tudi z evropskim komisarjem za podnebno ukrepanje Wopkejem Hoekstro. Strinjala sta se, da prihodnost planeta ne sme biti prepuščena naključjem. Predstavila mu je tudi slovensko prednostno področje v Varnostnem svetu OZN: "podnebje, mir in varnost".

Na povabilo ustanovitelja Svetovnega gospodarskega foruma Klausa Schwaba je ministrica Fajon sodelovala tudi v razpravi na delovni večerji z voditelji držav.

Udeležba ministrice na 54. Svetovnem gospodarskem forumu, kjer je osrednja tema obnovitev zaupanja, je pomembna v luči predstavitve usmeritev Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov in kot priložnost za izmenjavo stališč glede kriznih žarišč z državniki in drugimi političnimi predstavniki, direktorji največjih podjetij na svetu, vlagatelji, predstavniki civilne družbe, novinarji in drugimi znanimi osebnostmi.