Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. januarja 2024.

Plazovi

Izpostava Celje

Ob 16.01 so v naselju Sv. Florjan, občina Rogaška Slatina, gasilci PGD Sv. Florjan s folijo prekrili plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo, velikosti okoli 40 x 20 metrov.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 15.41 se je v naselju Rožice, občina Hrpelje - Kozina, pri delu z motorno žago poškodoval občan. Gasilci PGD Materija so poškodovanemu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev ter nudili pomoč pri prenosu do reševalnega vozila. Reševalci NMP Sežana so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.42 sta na Aškerčevem trgu v Šmarju pri Jelšah trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem NMP, nevtralizirali razlite motorne tekočine in očistili cestišče. Reševalci so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Ob 17.11 je v Mladinski ulici v Rogaški Slatini osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obstalo na brežini. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka in vozilo s tehničnim posegom postavili nazaj na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.36 so na regionalni cesti Ribče–Litija, občina Litija, trčili osebni vozili ter kombinirano in tovorno vozilo. Gasilci PGD Litija in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, iz kombiniranega vozila z tehničnim posegom rešili preminulo osebo, odklopili akumulator na osebnem vozilu in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Litija so na kraju oskrbeli dve poškodovani osebi. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in delavci cestnega podjetja.

Ob 18.10 sta na regionalni cesti Mengeš–Moste, občina Mengeš, trčili kombinirani vozili. Gasilci PGD Mengeš in Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, usmerjali promet in oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Izpostava Maribor

Ob 6.39 je v bližini naselja Dolnja Počehova, občina Pesnica, osebno vozilo na parkirišču trčilo v drugo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom izvlekli zagozdeno vozilo.

Ob 15.25 se je v bližini naselja Osek, občina Sv. Trojica v Slovenskih Goricah, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Murska Sobota

Ob 4.53 je na cesti Stročja vas–Veščica, občina Ljutomer, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, rešili ukleščeno osebo, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP in vlečni službi pri nalaganju vozila.

Ob 7.25 sta na cesti Veščica–Stročja vas v občini Razkrižje trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb in vlečni službi.

Ob 10.14 je v naselju Puconci v istoimenski občini osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč dvema poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP. Poškodovani osebi sta bili prepeljani v SB Murska Sobota.

Ob 11.06 sta v naselju Tropovci, občina Tišina, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.03 je na izvozu z avtoceste v naselju Selo, občina Ajdovščina, vozilo zaneslo s cestišča. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč policistom in delavcem DARS-a. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.55 se je v naselju Gradež, občina Velike Lašče, v stanovanjskem objektu smodila pozabljena hrana na štedilniku. Gasilci PGD Velike Lašče in Turjak so preko okna vstopili v stanovanje in odstranili zažgano hrano.

Izpostava Murska Sobota

Ob 3.38 so v naselju Žihlava, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Stara Gora in Sveti Jurij ob Ščavnici so nadzorovali izgoretje saj in opravili pregled dimnika s termovizijsko kamero.

Ob 21.09 so v naselju Bunčani, občina Veržej, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Bunčani in Veržej so očistili in ohladili prostore ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.42 so v naselju Meniška vas, občina Dolenjske Toplice, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dolenjske Toplice, Dobindol, Podturn in Soteska so saje pogasili, očistili dimnik, opravili pregled s termovizijsko kamero, prezračili prostore in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Postojna

Ob 19.11 je v Jelšanah v občini Ilirska Bistrica gorel grelnik za sanitarno vodo v stanovanjskem objektu. Stanovalec je pogasil požar. Gasilci PGD Jelšane in Ilirska Bistrica so opravili pregled s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.16 so na Brdinjah, občina Ravne na Koroškem, v dimniku stanovanjskega objekta gorele saje. Gasilci PGD Kotlje so saje pogasili, očistili dimnik in pregledali okolico. Odsvetovali so nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.54 je na Govekarjevi cesti na Igu gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Ig so zavarovali kraj dogodka, pogasili vozilo in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.34 je na Virski cesti v naselju Vir, občina Domžale, gorelo več komunalnih zabojnikov pri trgovskem centru. Gasilci CZR Domžale in PGD Vir so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar. V času požara se je v dvojnem stropu bližnje trgovine nabrala večja količina dima. Gasilci so trgovino prezračili in izmerili prisotnost nevarnih plinov. Uničenih je pet zabojnikov za komunalne odpadke in okoli 30 kvadratnih metrov fasade trgovskega centra. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.57 so v Kočevarjevi ulici v Novem mestu v komunalnem zabojniku goreli odpadki. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so požar pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.57 so na območju Grmače, občina Miren – Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Gorenjske in Ljubljanske, Dolenjske, Notranjske in Zahodnoštajerske regije izvajali detekcijo terena. Našli in odstranili so 21 različnih kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 175,5 kilogramov. Najdbe italijanskega, avstrijskega, francoskega in angleškega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne so prepeljali v skladišče.

Ob 13.03 je v naselju Deskle, občina Kanal ob Soči, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta topovsko granato kalibra 75 mm, mase 6,78 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne odstranila in do uničenja uskladiščila na varno.

Izpostava Postojna

Ob 10.18 so v naselju Planina, občina Postojna, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta minometno mino italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne odstranila in do uničenja uskladiščila na varno.

Ob 12.00 so v gozdu pri Ilirski Bistrici naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta minometno mino jugoslovanske izdelave odstranila in do uničenja uskladiščila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 8.44 je na Senčni poti v Portorožu, občina Piran, onemogla oseba ostala zaprta v stanovanju. Gasilci JZ GB Koper so odprli vrata in vstopili v stanovanje ter nudili prvo pomoč osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Kranj

Ob 12.50 so na Smledniški cesti v Kranju gasilci GARS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 15.03 so na Cesti revolucije na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Jesenice omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.46 se je v Ogrinovi ulici v naselju Lavrica, občina Škofljica, v stanovanju večstanovanjskega objekta nahajala onemogla oseba. Gasilci PGD Lavrica so vstopili v stanovanje in omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Ob 13.54 so v Trpinčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja, do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč onemogli osebi ter jo prenesli v reševalno vozilo.

Ob 16.37 so v ulici Mestni trg v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili strešnike iz objekta, ki so ogrožali mimoidoče.

Ob 20.15 so v ulici Trata XV v Kočevju gasilci PGD Kočevje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.17 so v naselju Vuhred, občina Radlje ob Dravi, gasilci PGD Vuhred nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V sredo bo oblačno in občasno deževano, na Gorenjskem lahko do četrtka zjutraj pade od 10 do 20 mm padavin, proti vzhodu od 5 do 10 mm. Pihal bo jugozahodni veter, ki se bo popoldne okrepil. V četrtek bodo padavine dopoldne oslabele in popoldne prehodno ponehale. Od četrtka zjutraj do petka zjutraj lahko na Gorenjskem pade še od 5 do 10 mm padavin, manj na vzhodu. Veter bo nekoliko oslabel. V noči na petek se bodo spet začele pojavljati padavine. V petek zjutraj nas bo dosegla hladna fronta, od severa se bo hitro hladilo, zapihal bo severni do severovzhodni veter. Meja sneženja se bo zgodaj zjutraj spustila do nižin. Na Gorenjskem lahko do petka popoldne zapade okoli 10 cm, v Savinjski in Koroški regiji okoli 5 cm snega.