Skoči do osrednje vsebine

Migracije: Notranji ministri Slovenije, Italije in Hrvaške za še bolj intenzivno sodelovanje

V Buzetu na Hrvaškem je potekalo tristransko srečanje ministrov za notranje zadeve Hrvaške, Italije in Slovenije, Davorja Božinovića, Mattea Piantedosija in Boštjana Poklukarja. Ministri so govorili o aktualnem dogajanju na zahodno-balkanski migracijski poti, krepitvi sodelovanja z regijo Zahodnega Balkana in začasni ponovni uvedbi nadzora na notranjih mejah.

"Pogovori so bili zelo dobri, odkriti. Danes smo govorili o še več sodelovanja med tremi državami, med našimi resorji notranjih zadev in policijami, kar me še posebej veseli. Kajti, ko smo se zadnjič sestali v Trstu smo začrtali pot, da skupaj delujemo in tako preprečujemo nezakonite migracije po zahodnobalkanski poti. Po drugi strani preprečujemo vsakršne namene radikalizma in terorizma v tej regiji in posledično tudi v državah Evropski uniji (EU)," je v izjavi za javnost po zaključku srečanja dejal minister Poklukar.

"Schengenski prostor v tem trenutku ne deluje," je nadaljeval minister. Ob ponovni vzpostavitvi začasnega ponovnega nadzora na notranjih schengenskih mejah med Slovenijo, Italijo, Hrvaško in Madžarsko so se ministri dogovorili, da bodo ukrepi potekali na način, da bodo čim manj vplivali na potnike, okolje in gospodarstvo in še posebej na življenje prebivalstva ob meji. "Ti dogovori držijo. Tudi sedaj, ko so se končali božično-novoletni prazniki, ni bilo večjih zastojev na mejah." Ob tem je minister poudaril skupno sodelovanje treh držav na političnem področju. "Vsi trije smo trdno podpirali vstop Bolgarije in Romunije v schengenski prostor in tudi z angažmajem nas treh je prišlo do kompromisa, da bosta ti dve državi lahko vstopili v schengenski prostor. Verjamem, da čimprej tudi polnopravno."

Ministri so se danes dogovorili, da bodo skupaj in še bolj intenzivno sodelovali v regiji Zahodnega Balkana, saj je bila zahodnobalkanska migracijska pot v lanskem letu izredno aktivna. Slovenska policija je prejela več kot 60.000 tujcev, ki so nezakonito vstopili na ozemlje Republike Slovenije. "Tudi zato je pobuda Slovenije, da se ministri za notranje zadeve v tem tristranskem formatu sestanemo na Brdu pri Kranju 21. in 22. marca. Tam bomo gostili Brdo proces, na katerega bodo povabljeni tudi ministri za notranje zadeve zahodnobalkanskih držav."

Minister je pohvalil delovanje policij vseh treh držav, ki je že ustaljeno in učinkovito, tudi v okviru mešanih patrulj. Po prvem srečanju treh ministrov novembra 2023 v Trstu je sledilo srečanje direktorjev policij, najprej v tristranskem formatu Slovenija-Italija-Hrvaška, potem pa so se na pobudo slovenskega generalnega direktorja policije na videokonferenci sestali tudi direktorji policij držav Zahodnega Balkana. "To je še posebej pomembno in ta format želimo nadaljevati na mesečni ravni, kajti hitra in učinkovita izmenjava informacij med policijami pomeni večjo varnost tako v regiji kot v naših treh državah in v vsej EU."

Poklukar je še poudaril, da imajo posamezne države Zahodnega Balkana še vedno brezvizumski režim za državljane tretjih držav, kar vzpodbuja nezakonite migracije iz teh držav. "Tako v regijo prihajajo državljani tretjih držav popolnoma zakonito kot turisti, potem pa nezakonito nadaljujejo pot v ciljne države EU." Izpostavil je tudi prizadevanja Hrvaške in Slovenije, s pomočjo Italije, za delovanje Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) v Bosni in Hercegovini (BiH). Namreč, pobuda ministra za varnost BiH je bila, da Frontex začne operativno delovati tudi v tej državi, o čemer je bil v BiH dosežen politični dogovor. "Verjamem, da bodo tudi nadaljnja pogajanja pri tem učinkovita, saj se lahko z dodatno policijsko mednarodno silo borimo ne samo proti nezakonitim migracijam, ampak predvsem proti tihotapljenju."

Ministri za notranje zadeve vseh treh držav so danes tudi širše ocenili dogajanje na Bližnjem Vzhodu, v regiji in znotraj EU. Naslednji teden se ministri srečajo na neformalnem srečanju Sveta ministrov za notranje zadeve v Belgiji. Konec tega tedna pa se bo minister Poklukar v Budimpešti sestal z madžarskim ministrom za notranje zadeve.