Skoči do osrednje vsebine

Institut zagotovljene vdovske pokojnine

S 1. januarjem 2024 je začela veljati novela Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2N), ki v sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja ponovno uvaja institut zagotovljene vdovske pokojnine.

Gre za institut, ki predstavlja dodaten socialni element znotraj sistema in bo namenjen zmanjševanju tveganja socialne izključenosti tistih vdov ali vdovcev, ki uveljavljajo ali so že uveljavili pravico do pokojnine in obenem izpolnjujejo tako pogoje za pridobitev pravice do vdovske pokojnine kot tudi pravico do svoje starostne, predčasne ali invalidske pokojnine.

Vdovam oziroma vdovcem, ki izpolnjujejo navedene pogoje, se tako zagotavlja pokojnina v višini seštevka njihove starostne, predčasne ali invalidske pokojnine ter zneska osnove za odmero vdovske pokojnine, vendar največ do višine zagotovljene pokojnine, ki od 1. januarja 2024 dalje znaša 744,15 evra, v prihodnje pa se bo usklajevala enako kot ostale pokojnine. Ker je institut oblikovan po načelu sorazmernosti priznavanja pravic, ne more priti do situacije, da bi vdova ali vdovec prejela višji znesek, kot sta ga prejemala oba partnerja skupaj oziroma višji znesek kot znaša seštevek lastne in vdovske pokojnine. Pri ugotavljanju upravičenosti do zagotovljene vdovske pokojnine se upoštevajo tudi prejemki, ki jih vdova ali vdovec prejema od tujega nosilca pokojninskega oziroma invalidskega zavarovanja.

Vdove in vdovci, ki že prejemajo vdovsko pokojnino ali poleg lastne pokojnine tudi del vdovske pokojnine ter menijo, da so po zakonskih kriterijih upravičeni do zagotovljene vdovske pokojnine, morajo za izplačilo le-te na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije vložiti vlogo za priznanje zagotovljene vdovske pokojnine, in sicer najkasneje do konca leta, to je do 31. decembra 2024. Če bodo pogoji za priznanje pokojnine izpolnjeni, bo vdovi ali vdovci le-ta pripadala od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve.

Zahtevo za izplačilo zagotovljene vdovske pokojnine lahko vložijo:

  • vdove ali vdovci, ki so že prejemniki vdovske pokojnine ali dela vdovske pokojnine, in na dan uveljavitve novele izpolnjujejo tudi pogoje za pridobitev pravice do starostne, predčasne ali invalidske pokojnine;
  • vdove ali vdovci, ki so že prejemniki starostne, predčasne ali invalidske pokojnine, in na dan uveljavitve novele izpolnjujejo tudi pogoje za pridobitev pravice do vdovske pokojnine;
  • vdove ali vdovci, ki jim je bila pred letom 2012 na podlagi Zakona o varstvenem dodatku, ki je veljal do 31. 12. 2011, vdovska pokojnina zagotovljena najmanj v višini mejnega zneska skladno z navedenim zakonom.

Posebne vloge pa ni potrebno vlagati vdovam ali vdovcem, ki bodo zahtevo za pridobitev pravice do vdovske pokojnine ali dela vdovske pokojnine šele vložili oziroma kjer Zavod do 1. januarja 2024 o njihovi zahtevi še ni odločil. Zavod bo namreč ob odločanju o višini vdovske pokojnine ali dela vdovske pokojnine po uradni dolžnosti preverjal tudi upravičenost do izplačila zagotovljene vdovske pokojnine.