Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. januarja 2024.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 14.18 se je na Šolski ulici v Preddvoru pri izvajanju del na strehi objekta poškodoval delavec. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom rešili osebo s strehe, prvi posredovalci PGD Preddvor in reševalci NMP Kranj pa so jo oživljali, vendar oživljanje ni bilo uspešno. O nesreči so bili obveščeni policisti PU Kranj.

  

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 6.54 je v naselju Sajevce, občina Kostanjevica na Krki, osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka in osebno vozilo postavili na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 22.50 je pri naselju Dolenje Brezovo, občina Sevnica, kombinirano vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka in kombinirano vozilo izvlekli na cestišče.

Izpostava Koper

Ob 14.04 se je na Senčni poti v Portorožu, občina Piran, pri padcu z motornim kolesom poškodoval motorist. Gasilci JZ GB Koper so nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, ki so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 16.55 sta v križišču Smledniške ceste in Ceste 1. maja v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Kranj in jo prepeljali v ZD Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.18 sta na cesti Domžale–Trojane v Zgornjih Lokah, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale in PGD Blagovica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Domžale, ki so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 18.38 sta v naselju Rošpoh, občina Maribor, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč reševalcem NMP in policiji.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.07 je na cesti v bližini naselja Dolenje Laknice, občina Mokronog–Trebelno, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Trebnje in Mokronog so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz vozila, poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, pomagali pri prenosu do reševalnega vozila in vozilo postavili na rob ceste. Reševalci NMP Trebnje so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.57 se je v bližini naselja Vrhe, občina Slovenj Gradec, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe in vozilo postavili na kolesa. Reševalci NMP so poškodovano osebo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

  

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.16 se je na Cankarjevi cesti v Šmarjah pri Jelšah zaradi pregrevanja transformatorja sprožil avtomatski javljalnik požara. Gasilci PGD Šmarje pri Jelšah so pregledali omarico in prezračili prostore.

Izpostava Koper

Ob 21.12 je v Stritarjevi ulici v Kopru v večstanovanjski stavbi gorela svetilka, ki je zadimila stanovanje. Gasilci JZ GB Koper so prezračili stanovanje in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.55 je v Sončni ulici v naselju Vir, občina Domžale, zagorelo v industrijski hali podjetja. Požar so pogasili gasilci PGD Vir, Domžale-mesto in CZR Domžale.

Izpostava Maribor

Ob 4.37 je v Geršakovi ulici v Mariboru v strnjenem naselju gorelo ostrešje enostanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Maribor–Pobrežje, Malečnik, Dogoše, Zrkovci in Brezje so pogasili požar in varovali bližnje objekte. Objekt so pregledali s termovizijsko kamero in ga prezračili z nadtlačnimi prezračevalniki. Gasilci PGD Pobrežje so ostali na požarni straži.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.04 je v naselju Borejci, občina Tišina, v delavnici tlela žagovina. Gasilci PGD Borejci, Tišina in Rankovci so požarišče prekopali in zalili z vodo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.38 so v Sušnikovi ulici v Muti gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Muta so počakali, da so saje izgorele, očistili dimnik, opravili pregled s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 5.29 je na izvozu iz avtoceste Kranj–vzhod gorela pnevmatika na kombiniranem vozilu. Gasilci GARS Kranj so požar pogasili, pregledali okolico s termovizijsko kamero, odklopili akumulator in očistili del cestišča. Posredovali so tudi delavci DARS-a, ki so cestišče dodatno posuli proti zmrzali.

  

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 15.12 je v bližini Divače zaradi odvrženega pepela zagorel zeleni odrez na divjem odlagališču v bližini gozda. Požar na površini okoli dveh kvadratnih metrov so pogasili gasilci ZGRS Sežana, PGD Divača in Senožeče.

  

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.16 sta v Ulici 28. maja v Ljubljani gorela zabojnika za odpadke. Gasilci PGD Dravlje in GB Ljubljana so požar pogasili in okolico preventivno pregledali s termovizijsko kamero. Zabojnika sta uničena.

Ob 17.25 je na Bistriški cesti v Domžalah gorelo v zabojniku za papir. Požar so pogasili gasilci CZR Domžale in PGD Domžale-mesto.

  

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 15.05 je v naselju Dobrovlje, občina Zreče, eksplodiralo pri rezanju soda, v katerem je bila lahko vnetljiva tekočina. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlito tekočino in odstranili ostale sode z nevarnimi snovmi. Gasilci so poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, ki so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.05 so na Kidričevi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta.

Ob 16.22 so v Topolšici v občini Šoštanj gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom iz dvigala rešili ujeto osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.58 so na Voljčevi cesti na Vrhniki v stanovanju večstanovanjskega objekta gasilci PGD Vrhnika zaprli vodovodni ventil zaradi počene cevi na bojlerju.

Ob 12.49 so na Jurčičevi poti v Grosupljem gasilci PGD Grosuplje s tehničnim posegom odprli balkonska vrata stanovanjske hiše in od znotraj odprli vhodna vrata. Reševalcem NMP so omogočili dostop do poškodovane osebe, ki so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.02 so v Klavčičevi ulici v Kamniku gasilci PGD Kamnik ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Kamnik omogočili dostop do preminule osebe.

Ob 21.20 so v Šarhovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili štiri osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.18 so v Ulici Štefana Kovača v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Murska Sobota omogočili dostop do obolele osebe, ki so jo oskrbeli in prepeljali v SB Murska Sobota.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V torek bo delno jasno, sprva bo precej nizke oblačnosti. V noči na sredo se bo od zahoda začelo oblačiti. Pojavljati se bodo začele manjše padavine, ki se bodo čez dan okrepile in razširile nad večji del Slovenije. Krepiti se bo začel tudi jugozahodnik. Na območju Gorenjske lahko pade od 5 do 10 mm padavin, proti vzhodu bistveno manj. Meja sneženja bo sprva na okoli 1000 m in se bo čez dan še dvigovala.

Tudi v četrtek bo oblačno in občasno deževno. Na območju Gorenjske lahko pade od 5 do 10 mm, proti vzhodu pa okoli 5 mm. V noči na petek se bo meja sneženja spustila do nižin.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/