Skoči do osrednje vsebine

Delovni obisk predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar v Berlinu

Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar se je 14. do 16. januarja 2024 mudila na večnamenskem obisku v nemški prestolnici, s katerim je bil poudarjen celovit pristop k nemško-slovenskemu sodelovanju.

Edinstven športni dogodek - nastop slovenske moške reprezentance na Evropskem rokometnem prvenstvu, smo povezali s političnim obiskom, gospodarsko komponento, kulturnim sodelovanjem in promocijo Slovenije kot turistične in gastronomske destinacije.

V okviru obiska v nemški prestolnici se je predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar sestala s predsednikom Zvezne republike Nemčije Frankom-Walterjem Steinmeierjem, s katerim sta poudarila tesne gospodarske odnose med državama ter se pogovarjala o aktualnih razmerah na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter o odgovorni vlogi Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov.

Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar je bila tudi častna pokroviteljica in glavna govornica odmevnega poslovnega dogodka "Slovensko-nemški gospodarski odnosi v času izzivov", ki ga je veleposlaništvo RS v Berlinu organiziralo ob robu Evropskega rokometnega prvenstva v Nemčiji ter v sodelovanju z Rokometno zvezo Slovenije (RZS), Nemško-slovensko gospodarsko zbornico (AHK) in drugimi partnerji.

Poslovnega foruma so se udeležili predstavniki številnih slovenskih in nemških podjetij ter predstavniki nemškega gospodarskega ministrstva ter tukajšnjih gospodarskih združenj. Vsem partnerjem in udeležencem poslovnega dogodka se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje pri izvedbi dogodka. Le-ta je osvetlil izzive slovenskega in nemškega gospodarstva v času zelene tranzicije ter omogočil povezovanje in tkanje novih partnerstev med slovenskimi in nemškimi podjetji.

Veleposlaništvo RS v Berlinu je skupaj z RZS in SKICA Berlin organiziralo tudi sprejem v čast uspehov slovenske moške rokometne reprezentance na evropskem prvenstvu v Berlinu. Na dogodku je preko 90 gostov – nemških in slovenskih predstavnikov iz političnih, gospodarskih, kulturnih in športnih krogov, nagovorila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Prisotne sta pozdravila tudi veleposlanica dr. Ana Polak Petrič in predsednik RZS dr Bor Rozman ter nemška državna sekretarka na zveznem ministrstvu za notranje zadeve,  zadolžena za šport, ga. Juliane Seifert. Na dogodku je nastopila priznana slovenska glasbenica Neža Torkar, ki živi in dela v Weimarju.