Skoči do osrednje vsebine

Svetovni gospodarski forum v Davosu o sodobnih tehnologijah, sodelovanju in krepitvi zaupanja

Na povabilo predsednika Svetovnega gospodarskega foruma Børga Brendeta in izvršnega direktorja Mireka Dušeka se bo ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh udeležila letnega srečanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Posebna pozornost bo na letošnjem forumu posvečena dezinformacijam v povezavi z umetno inteligenco, prav to je tudi povod za udeležbo ministrice.

Ministrica Stojmenova Duh bo sodelovala pri razpravah, posvetih, predstavitvah, multilateralnih sestankih in več bilateralnih srečanjih. Na posvetu o prekvalifikacijah za poklice prihodnosti bodo predstavniki vlad, gospodarstev in strokovnjaki razpravljali o načinih sodelovanja in koristnih rabah sodobnih tehnologij pri spremembah na trgu dela, saj naj bi se na svetovni ravni do leta 2027 moralo prekvalificirati vsaj 6 od 10 delavcev, do leta 2030 pa naj bi se približno milijarda ljudi izobrazila, usposobila in opremila z novimi znanji za delovna mesta prihodnosti.

Pri tem ima Slovenija veliko dobrih izkušenj in praks s programi usposabljanj, izobraževanj in višanj digitalnih kompetenc med prebivalstvom ter s prekvalifikacijami, denimo tistimi za ženske v IKT poklicih. Digitalne kompetence in ustrezna znanja zaposlenih so odločilnega pomena za delovna mesta prihodnosti na hitro spreminjajočem se trgu dela. Zato je treba z razvijanjem digitalnih kompetenc in kritičnega razmišljanja začeti že zgodaj v šolah, česar se v Sloveniji zavedamo in uresničujemo z raznimi programi, kot so denimo Ko odrastem, bom … in Girls do Code.

Na neformalnem srečanju svetovnih gospodarskih voditeljev (IGWEL) bo osrednja tema k človeku usmerjena etična, odgovorna in vključujoča umetna inteligenca ter regulacija njene uporabe, česar pa ni mogoče doseči brez učinkovitega sodelovanja med državami in ustanovami. Slovenija si prizadeva za stabilne ureditve, ki bodo zagotavljale razvoj umetne inteligence ob hkratnem varovanju temeljnih načel demokracije in človekovih pravic. Pri tem aktivno sodeluje na evropski ravni in z mednarodnimi organizacijami, kot so Unesco, OECD, Globalno partnerstvo za umetno inteligenco (GPAI).

Unesco in Ministrstvo za digitalno preobrazbo organizirata velik Globalni forum o etiki umetne inteligence, ki bo 5. in 6. februarja letos na Brdu pri Kranju, pod okriljem Unesca v Sloveniji deluje mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco (IRCAI), Slovenija ima več kot 40 let izkušenj z raziskovalnimi projekti umetne inteligence, z njo se v Sloveniji ukvarja kakih sto raziskovalnih skupin, imamo tudi Nacionalni program za umetno inteligenco, vzpostavljamo nacionalni center in spodbujamo izobraževanje o koristih uporabe umetne inteligence tudi med učitelji.

Evropska unija v zadnjem času prestaja hude preizkušnje, od brexita do pandemije, energetske krize, vojne v sosednji državi in stopnjevanja konfliktov v svetu. Kako bo Evropa uspela ohranjati mir, stabilnost, razvoj in blaginjo ter zaupanje tudi z novo komisijo in parlamentom po letošnjih volitvah, bodo razpravljali predstavniki vlad, mednarodnih ustanov in drugih organizacij.

Kako blažiti posledice geopolitičnih napetosti, konfliktov, motenj v preskrbi in trgovini za gospodarstva in podjetja, pa tudi o tem, kako digitalne tehnologije prispevajo k ekonomskem in gospodarskem razvoju, pa bodo s predstavniki držav in ustanov razpravljal tudi predstavniki gospodarstva.

Ministrica Stojmenova Duh bo poleg bilateralnih srečanj sodelovala tudi pri razpravi o umetni inteligenci v izobraževanju, kjer bo govorila o prednostih, tveganjih, odgovorni rabi in primerih dobrih praks v Sloveniji pri gradnji zaupanja vredne umetne inteligence. Vprašanjem, kako lahko podatkovna ekonomija in umetna inteligenca pomagata pri zagotavljanju konkurenčnosti, inkluzivnosti in blaginji, bo namenjen samostojni posvet, na posebni večerji pa se bodo zbrale tudi ženske na vodilnih položajih v državah, organizacijah in ustanovah civilne družbe.

Tokratno srečanje v Davosu bo ponudilo prostor za premisleke o temeljnih načelih, ki utrjujejo zaupanje, vključno s preglednostjo, pravičnostjo in odgovornostjo. Program srečanja je razdeljen na štiri medsebojno povezane vsebinske sklope: zagotavljanje varnosti in sodelovanja v razdrobljenem svetu; ustvarjanje rasti in delovnih mest za prihodnost; umetna inteligenca kot gonilna sila gospodarstva in družbe; dolgoročna strategija za podnebje, naravo in energijo.

Svetovni gospodarski forum (WEF) so ustanovili leta 1971 kot neprofitno fundacijo s sedežem v Ženevi. Forum ima štiri glavna letna srečanja, povezuje pa predstavnike javnega in zasebnega sektorja in je edina taka svetovna organizacija, ki v nepristranskem prostoru združuje voditelje držav in podjetij, ministre in oblikovalce politik, strokovnjake in akademike, mednarodne organizacije, mlade, tehnološke inovatorje in predstavnike civilne družbe s ciljem doseganja pozitivnih sprememb.

Ministrica bo v Zurich letela s komercialnim letom v ekonomskem razredu in bo zaradi varčevalnih ukrepov dvakrat prenočila v hotelu, ki je oddaljen 49 kilometrov od prizorišča.