Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. januarja 2024.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.09 si je v Šentanskem plazu na Zelenici v občini Tržič planinka pri sestopu poškodovala gleženj. Posredovali so reševalci GRS Tržič, dežurna ekipa HNMP Brnik in helikopter SV, ki jo je prepeljal v SB Jesenice.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.11 si je na sankaški progi iz Starega Ljubelja, občina Tržič, sankačica poškodovala koleno. Reševalci GRS Tržič so poškodovanko na kraju oskrbeli in prepeljali v dolino do reševalnega vozila, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Tržič.

Ob 14.06 je na sankaški progi iz Starega Ljubelja, občina Tržič, sankačica zapeljala z proge in pristala v prepadu. Reševalci GRS Tržič so huje poškodovano osebo na kraju oskrbeli in jo pripravili na transport s helikopterjem SV. Helikopter jo je v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljal v UKC Ljubljana. Na kraju so bili prisotni tudi reševalci NMP Tržič.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.54 sta v naselju Zavrh nad Dobrno, občina Dobrna, trčila osebno vozilo in štirikolesnik. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulator, štirikolesnik postavili na kolesa ob rob vozišča in poškodovani osebi nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Celje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.30 se je na cesti Podsabotin–Kojsko, občina Brda, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, postavili vozilo na kolesa, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč policiji. Poškodovanih ni bilo.

Ob 15.19 je na lokalni cesti Šmarje–Vrtovče, občina Ajdovščina, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom izvlekli vozilo na cestišče in ga postavili na kolesa. Lažje poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci NMP Ajdovščina.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 19.07 se je v Potočnikovi ulici v Škofja Loki v stanovanjski hiši širil vonj po dimu. Gasilci PGD Škofja Loka in Stara Loka so opravili meritve prisotnosti plinov in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.30 je v Livarski ulici, občina Kamnik, v šestem nadstropju večstanovanjskega objekta gorelo stanovanje. Gasilci PGD Kamnik so pogasili požar, iz stanovanja rešili opečeno osebo, prezračili celoten objekt, požarišče pregledali s termovizijsko kamero in preverili prisotnost nevarnih plinov. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Kamnik. V požaru sta bili poškodovani dve stanovanji.

Ob 13.53 je v Gradišnikovi ulici v Borovnici gorela sedežna garnitura v stanovanju v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Borovnica in Brezovica pri Borovnici so s tehničnim posegom vstopili v zaklenjeno stanovanje, pogasili požar in prezračili celoten zadimljeni objekt.

Izpostava Maribor

Ob 17.39 so na Poti v Dobravo v Sveti Trojici v Slovenskih Goricah gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Sveta Trojica so očistili dimnik in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 3.56 je v naselju Borejci, občina Tišina, gorela delavnica. Požar, ki je objekt popolnoma uničil, so pogasili gasilci PGD Rankovci, Tišina, Borejci in Petanjci. Gasilci PGD Borejci so ostali na gasilski straži.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.30 so v Velikih Žabljah, občina Ajdovščina, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Šmarje so pogasili požar, očistili dimnik, območje pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Ob 19.59 je v Gortanovi ulici v Novi Gorici gorela električna svetilka na podstrešju stanovanjske hiše. Požar je pogasil lastnik sam, gasilci JZ GRD GE in PGD Nova Gorica so pregledali prostore in prezračili objekt.

Izpostava Ptuj

Ob 15.00 je v Moškanjcih, občina Gorišnica, gorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Lastnik je pričel z gašenjem, dokončno pa so požar pogasili gasilci PGD Moškanjci in Gorišnica. Gasilci so prostor prezračili in pregledali s termovizijsko kamero ter iznesli poškodovane elemente in aparate. Lastniku so svetovali pregled elektro inštalacije.

Eksplozije

Izpostava Ljubljana

Ob 18.17 se je v naselju Prevoje pri Šentvidu, občina Lukovica, pri uporabi pirotehničnega sredstva poškodovala oseba. Gasilci PGD Prevoje so nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP. Policistom pa so nudili pomoč pri osvetljavi kraja dogodka. Poškodovana oseba je zaradi hudih poškodb umrla na kraju dogodka.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.14 so v naselju Bukovlje, občina Zreče, gasilci PGD Stranice nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 16.47 je v poslovnem objektu na Celjski cesti v Žalcu iztekala voda. Gasilci PGD Žalec so zaprli ventil in izčrpali vodo.

Izpostava Koper

Ob 8.09 so v Prisojah v Kopru gasilci JZ GB Koper nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 16.13 je v Stiški vasi, občina Cerklje na Gorenjskem, oseba padla iz podesta v betonski jašek. Gasilci PGD Cerklje in Šenturška Gora so nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu osebe do reševalnega vozila. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Zgornji Brnik, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.00 so v naselju Krajno Brdo, občina Lukovica, gasilci PGD Krašnja s tehničnim posegom potegnili osebno vozilo z brežine na cestišče.

Ob 20.37 so v naselju Gori pri Pečah v občini Moravče gasilci CZR Domžale in PGD Peče nudili pomoč reševalcem NMP pri reanimaciji obolele osebe, ki je bila neuspešna.

Izpostava Maribor

Ob 17.03 so v naselju Plintovec, občina Kungota, gasilci PGD Zgornja Kungota zaprli ventil za vodo v objektu in zamenjali dotrajano vodovodno pipo.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.55 je na Šmihelski cesti v Novem mestu osebno vozilo obstalo na železniškem prehodu. Mimoidoči so vozilo potisnili s tirov, gasilci GRC Novo mesto pa so zavarovali kraj dogodka.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in povečini suho. V noči na torek lahko na širšem območju Pohorja nastane kakšna manjša snežna ploha. Količina snega bo majhna, kvečjemu nekaj cm. V noči na torek se bo razjasnilo, po nižinah in kotlinah pa bo nastala megla. Jutro bo kar mrzlo, saj bo temperatura med -7 in -5 °C. Čez dan se pričakuje sončno vreme s temperaturo med 0 in 3 °C.

V noči na sredo se bo od zahoda začelo oblačiti. Pojavljati se bodo začele manjše padavine, ki se bodo čez dan okrepile in razširile nad večji del Slovenije. Krepiti se bo začel tudi jugozahodnik. Na območju Gorenjske lahko pade od 5 do 10 milimetrov padavin, proti vzhodu bistveno manj. Meja sneženja bo sprva na okoli 100 milimetrov in se bo čez dan še dvigovala.

Tudi v četrtek bo oblačno in občasno deževno. Na območju Gorenjske lahko pade od 10 do 20 milimetrov, proti vzhodu pa od 5 do 15 milimetrov. Meja sneženja bo na okoli 1500 metrov.

Manjše padavine pričakujemo tudi v petek, ko bi lahko snežilo tudi do nižin, a je napoved še nezanesljiva.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/