Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. januarja 2024.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 11.54 si je v bližini Koče na Loki, občina Luče, planinka poškodovala gleženj. Posredovali so gorski reševalci GRS Celje, dežurna ekipa HNMP Brnik in helikopter SV. Helikopter je poškodovanko prepeljal v SB Celje.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.12 sta na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, trčila smučarja in si hudo poškodovala glavi. Reševalci na smučišču so ju oskrbeli. Helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik pa ju je prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 14.00 si je pri sestopu z Jošta, občina Kranj, pohodnik poškodoval roko. Gorski reševalci GRS Kranj in gasilci GARS Kranj so ga oskrbeli ter prepeljali v ZD Kranj.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 16.12 se je pri naselju Javornik, občina Kranj, pri delu v gozdu poškodoval krajan. Gorski reševalci GRS Kranj in gasilci GARS Kranj so podhlajenemu oskrbeli poškodovano nogo ter ga prepeljali v ZD Kranj.

Izpostava Maribor

Ob 13.07 se je v naselju Zgornja Ščavnica, občina Sveta Ana, pri delu v gozdu poškodovala oseba. Gasilci PGD Sveta Ana so zavarovali kraj pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem NMP Lenart pri prenosu poškodovane osebe do helikopterja, kateri jo je prepeljal v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.30 sta na Industrijski cesti v Slovenski Konjicah trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, očistili cestišče ter nudili pomoč policiji in reševalcem. Poškodovani osebi so reševalci NMP Slovenske Konjice oskrbeli na kraju dogodka in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 9.33 je v naselju Praprotno, občina Škofja Loka, osebno vozilo zletelo s ceste. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili vozišče in oskrbeli lažje poškodovano osebo.

Ob 11.49 sta na Fužinarski cesti na Jesenicah trčili osebni vozili. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja na vozilih. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.59 so v predoru Trojane v smeri Ljubljane trčila tri osebna vozila. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 22.44 je na cesti Količevo–Radomlje, občina Domžale, pri tovarni osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovani osebi so nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Domžale in jo prenesli do reševalnega vozila. Reševalci so poškodovano osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 13.09 je v bližini naselja Rakek, občina Cerknica, na makadamski cesti v gozdu osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč poškodovani osebi.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.51 je na Hmelini v Radljah ob Dravi osebno vozilo trčilo v kolesarja. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so odklopili akumulator in očistili cestišče. Reševalci NMP so poškodovanega kolesarja oskrbeli na kraju dogodka in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 15.00 je v kraju Cirnik, občina Brežice, zaradi okvare na električni napeljavi gorelo v elektro omarici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Velika Dolina so preventivno pregledali prostore in odklopili omarico iz omrežja.

Izpostava Celje

Ob 9.24 je v naselju Gostinca, občina Podčetrtek, gorel pomožni objekt. Gasilci PGD Sela – Verače - Virštanj, Imeno in Podčetrtek so zavarovali kraj dogodka, dokončno pogasili požar, katerega so omejili že domačini, iz objekta odstranili uničen inventar ter pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.03 je v Levarjevi ulici v Ljubljani gorel pomožni objekt v velikosti 2 x 6 metrov ob garaži stanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo so pogasili požar, na prosto iznesli plinski jeklenki in tleč material ter preventivno pregledali požarišče in bližnjo okolico.

Ob 21.12 je v naselju Lazec, občina Loški potok, gorel električni vodnik pritrjen na stanovanjski objekt. Gasilci PGD Hrib - Loški Potok in Podpreska so zavarovali kraj dogodka in počakali na prihod dežurnega delavca Elektro Ljubljana, ki je začasno saniral poškodbo nizkonapetostnega voda.

Izpostava Maribor

Ob 6.22 so na Bezenski poti v Rušah gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar se je razširil na leseno steno. Gasilci PGD Ruše, Bistrica ob Dravi in Smolnik so izrezali okoli štiri kvadratne metre stene, pogasili požar, objekt prezračili in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.07 je v naselju Mota, občina Ljutomer, gorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ljutomer, Mota, Cven, Zgornje Krapje in Spodnje Krapje so požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 15.36 so ob železniški progi v naselju Loke v občini Koper gasilci JZ GB Koper in PGD Osp pogasili manjši požar podrasti na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.33 so v ulici Cesta IX. Korpusa v Solkanu gasilci JZ GRD GE Nova Gorica pogasili komunalni zabojnik.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 13.01 so v naselju Dedni Dol in pri Starem Gradu v Višnji Gori, občina Ivančna Gorica, naleteli na italijansko ročno bombo S.I.P.E, kaliber 55 mm in ročno bombo Breda, kaliber 65 mm, repni del nemške minometne mine s potisnim nabojem, kaliber 50 mm in italijanski zažigalni naboj Breda, kaliber 12,7 mm. Vse nevarne najdbe sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije odstranila in na ustreznem mestu v bližini najdb uničila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 19.37 so v naselju Slap, občina Tržič, gasilci PGD Tržič s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in reševalcem NMP Tržič omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.22 so Pod brezami v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjskega objekta in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 17.40 so v naselju Benedikt v istoimenski občini gasilci PGD Benedikt nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano zmerno oblačnostjo. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. V ponedeljek bo delno jasno z občasno povečano zmerno oblačnostjo. Južna pobočja Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank bodo lahko v megli. V noči na torek je v Savinjski in Koroški regiji okoli 10% verjetnost za rahel sneg (do 2 cm). V torek zjutraj se bo hitro delno razjasnilo, po nekaterih nižinah lahko nastane jutranja megla. Zapihal bo šibak do zmeren severni veter. Hladneje bo. Od srede do petka je verjetnost za padavine povečana. Težišče padavin bo predvidoma v zahodni in južni Sloveniji.