Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. januarja 2024.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 6.26 sta na Kranjski cesti v Radovljici trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 7.01 sta v naselju Polica, občina Naklo, v križišču trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Kranj so poškodovanega motorista oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo zdravstveno oskrbo.

Ob 20.03 je na cesti proti Valvazorjevem domu pod Stolom v občini Žirovnica osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka in vozilo izvlekli na cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.38 sta na Dolgem mostu v Ljubljani na uvozu na avtocesto čelno trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč delavcem DARS-a in službi avto vleke ter očistili vozišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 11.00 je v Vodovodni ulici v Mariboru tovorno vozilo povozilo pešca. Gasilci JZ GB Maribor so izpod tovornega vozila rešili ujeto osebo in jo predali reševalcem NMP Maribor v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.48 sta v bližini naselja Cven, občina Ljutomer, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in usmerjali promet. Ena oseba je bila v dogodku lažje poškodovana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.00 sta pri naselju Šempas, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili, od tega eno na električni pogon. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in baterijo. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.32 je na avtocesti med priključkoma Trebnje–vzhod in Trebnje–zahod v smeri Ljubljane osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje motornih tekočin, odklopili akumulator ter nudili pomoč policiji. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.18 so na Podgorski cesti v Slovenj Gradcu trčila štiri osebna vozila. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorje in nudili pomoč ostalim službam. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 17.45 sta v naselju Straže, občina Mislinja, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, dvignili vozilo na cestišče in nudili pomoč policiji.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 18.26 je v naselju Zabukovje nad Sevnico, občina Sevnica, gorela mansarda stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Sevnica, Zabukovje, Blanca, Trnovec, Poklek in Boštanj so požar, ki je zajel tudi del ostrešja, pogasili in pregledali objekt.

Izpostava Kranj

Ob 20.46 je v naselju Lesce, občina Radovljica, na železniški postaji gorelo v prostorih s sanitarijami. Požar so pogasili policisti pred prihodom gasilcev, ki so nato prostore prezračili in nudili pomoč policiji z osvetljevanjem kraja dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.58 je v naselju Trnjava, občina Lukovica, gorela brunarica. Požar so pogasili gasilci PGD Lukovica, Blagovica, Krašnja, Prevoje in Trojane.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.34 je bil na Cesti 25. junija v Novi Gorici opažen dim v zapuščenem industrijskem objektu. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so pogasili goreče odpadke in pregledali prostore objekta.

Ob 12.18 so v Dobravljah, občina Ajdovščina, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so pogasili požar, prostore pregledali z detektorjem plinov in jih prezračili.

Izpostava Postojna

Ob 15.40 je v naselju Rakov Škocjan, občina Cerknica, gorelo na podstrešju stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Unec, Rakek in Ivanje selo so požar pogasili. Ostrešje objekta je uničeno.

Ob 17.27 so v naselju Koritnice, občina Ilirska Bistrica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Koritnice so zavarovali okolico dimnika, pogasili goreče saje, očistili dimnik in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ptuj

Ob 7.04 je v naselju Dolane, občina Cirkulane, v proizvodnem obratu kovinsko predelovalnega podjetja gorel filter sesalne naprave plazemskega rezalnika. Gasilci PGD Cirkulane in Bukovica so pogasili požar.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 18.04 je v Krnici v občini Gorje gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Bled in Gorje so požar pogasili in nudili pomoč policiji z osvetljavo kraja dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.34 so na Zaloški cesti v Ljubljani na železniški progi goreli štirje vagoni s premogom. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zalog - Sp. Kašelj.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 19.18 je v Črtomirovi ulici na Bledu ob cesti gorel deodorant. Požar so pogasili gasilci PGD Bled.

Izpostava Slovenj Gradec

12.52 je v naselju Podgorje, občina Slovenj Gradec, v naravi gorel odvržen pepel. Gasilci PGD Podgorje so pogasili požar.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 12.19 je v naselju Kropa, občina Radovljica, iz cisterne iztakalo kurilno olje. Gasilci GARS Kranj in PGD Kropa so izteklo olje prečrpali v namenske posode in izpraznili cisterno. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.14 so v ulici Na Logu v Tolminu gasilci PGD Tolmin v industrijskem objektu nevtralizirali oljni madež, ki je iztekal iz stroja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 10.59 so v naselju Brje pri Komnu, občina Komen, pri čiščenju okolice starejšega objekta lastniki naleteli na več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta odstranila in do uničenja na varno uskladiščila šest topovskih granat kalibra 75 milimetrov, italijanske in francoske izdelave ter ročni bombi italijanske izdelave. Najdbe izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 15.12 je v Voukovi ulici v Kopru v večstanovanjski stavbi puščala vodovodna cev. Gasilci JZ GB Koper so odprli vhodna vrata stanovanja in zaprli vodovodni ventil.

Izpostava Kranj

Ob 2.10 je na Trati v občini Škofja loka v kurilnici stanovanjske hiše iztekala voda zaradi okvare na centralnem ogrevanju. Gasilci PGD Trata so zaprli ventil in posesali izteklo vodo.

Ob 8.18 so v Zoisovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeti osebi in o dogodku obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.02 so na Tacenski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP in policistom do preminule osebe.

Ob 19.05 je v Kersnikovi ulici v Ljubljani v objektu ostala ujeta oseba. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata in tako osebi omogočili izstop iz objekta.

Ob 21.17 je na Poti sodarjev v Ljubljani iztekala voda v kleti stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tacen so prečrpali vodo iz okoli 90 kvadratnih metrov velike kleti.

Izpostava Maribor

Ob 8.15 je na Kardeljevi cesti v Mariboru puščala cev centralnega ogrevanja v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor so preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.36 so v Ulica Gradnikove brigade v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so rešili osebo, ki je ostala ujeta v dvigalu.

Ob 13.45 so v naselju Podnanos, občina Vipava, gasilci PGD Podnanos nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.51 so v ulici Sallaumines v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje – mesto iz okvarjenega dvigala s tehničnim posegom rešili ujeto osebo ter izklopili dvigalo iz obratovanja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V nedeljo se bo začelo oblačiti. V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno, oblačnost se bo trgala. Večinoma suho bo. V torek kaže na bolj sončno vreme. Od srede naprej bo znova bolj oblačno, verjetnost za padavine se poveča.