Skoči do osrednje vsebine

(Po)skrbimo za domače živali v mrzlih dneh!

Slovenijo je zajel mraz s temperaturami pod lediščem, ki naj bi po napovedih meteorologov trajal še vsaj do konca tega tedna. Zato Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) opozarja lastnike in skrbnike živali, da ustrezno poskrbijo zanje tako, da jim omogočijo ustrezne pogoje za preživetje.
Pes in mačka na snegu

Pes in mačka na snegu | Avtor: ChaplinskayaE/Depositphotos

Hišnim živalim, ki bivajo na prostem, je potrebno zagotoviti dobro izoliran prostor, kamor se lahko umaknejo pred mrazom in vetrom. Poskrbeti je potrebno za ustrezno hrano in vodo, pri čemer je vodo treba zamenjati večkrat dnevno, ker ta v posodi na prostem hitro zmrzne.

Pasje ute so primerne le, če so dobro izolirane, niso izpostavljene prepihu, so več prekatne in imajo v njih psi ustrezen material za ležišče.

Za pasje mladiče, kratkodlake pse, male družne pse in hrte je zunanja namestitev v ekstremnih zimskih temperaturah povsem neprimerna. Za naštete pse se za sprehode ob ekstremnih temperaturah svetuje uporaba zaščitnih oblačil, ki prekrijejo izpostavljene dele, na katerih se pes hitro ohlaja, ter zaščita tačk z mazili ali z nepremočljivimi nogavicami. To našim štirinožnim prijateljem zagotavlja dodatno varnost in udobje v zahtevnih vremenskih pogojih.

Za pašne živali postanejo temperature pod -10 stopinj Celzija ekstremne, zato je ključnega pomena zagotovitev dovolj ustrezne krme, sveže pitne vode, zaščite pred močnim vetrom ter suh prostor ali suho mesto za počitek, najbolje v zaprtih prostorih.

V obdobju hudega mraza je še posebej pomembno, da so živali čiste in suhe. Mokre in z blatom prekrite dlake namreč zmanjšujejo izolacijsko sposobnost, zato je redno vzdrževanje higiene ključno za ohranjanje njihovega zdravja in dobrobiti v zahtevnih vremenskih pogojih. S temi ukrepi lahko lastniki živali zagotovijo pašnim živali, da prebrodijo hladne temperature brez nepotrebnih težav in neugodnosti.

V teh mrzlih dneh pa lahko pomislimo tudi na prostoživeče mačke brez lastnikov, ki jih je kljub številnim ukrepom za zmanjševanje nenadzorovanega razmnoževanja še vedno veliko. Nasvete, kako jim pomagati z izdelavo zavetij pred mrazom, je mogoče najti na spletnih straneh društev za zaščito živali.