Skoči do osrednje vsebine

Letno zasedanje skupnega odbora Slovenije in avstrijske Štajerske

Na šestem zasedanju Skupnega odbora Slovenija-Štajerska, tokrat v Celju, so člani stalnega odbora pregledali preteklo sodelovanje na področjih javne uprave, izobraževanja, socialne in zdravstvene politike, prostorskega načrtovanja in okolja, varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, gospodarstva, turizma in kulture.

Čezmejno sodelovanje na področju prostorskega načrtovanja in okolja v preteklem obdobju je bilo ocenjeno kot izjemno koristno. Kot dober primer so bile izpostavljene aktivnosti v okviru Stalne slovensko-avstrijske komisije za Muro, izrazito v luči zadnjih poplavnih dogodkov, ko se je čezmejno sodelovanje pokazalo kot nujno. Člani odbora so se dogovorili za srečanje strokovnjakov iz obeh držav v jeseni letos ter izmenjavo izkušenj na področju po-poplavne in po-erozijske obnove, še posebej z vidika prostorskega načrtovanja ter obveščanja javnosti. Omizju na temo prostorskega načrtovanja in okolja ter varstva pred naravnimi nesrečami je predsedovala dr. Nataša Bratina, vršilka dolžnosti Direktorata za prostor in graditev iz Ministrstva za naravne vire in prostor.

Slovenska stran je poudarila interes za skupni pregled postopkov gradbenega dovoljevanja in vključevanja različnih vidikov javnega interesa v obeh državah ter željo po izmenjavi dobrih praks na področju umeščanja objektov oziroma naprav za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov energije v prostor. Poudarila je, da so nas zadnji poplavni dogodki na obeh straneh meje ponovno opozorili, da je premišljeno, načrtno in skupno upravljanje vodotokov nujno za omilitev posledic ter da zaradi tega obstaja velik interes, da se dosedanje sodelovanje uspešno nadaljuje še naprej.

Avstrijska stran je izrazila zaskrbljenost nad pogostostjo naravnih nesreč, ki jih povzroča hitro spreminjajoče se podnebje. Ob tem so čestitali slovenski strani za zelo hitro učinkovito obvladovanje poplav ob samem dogodku kot tudi pri intervenciji ter sanaciji z iskanjem rešitev za pomoč ljudem na ogroženih območjih. Strinjali so se z ugotovitvijo, da je skupno čezmejno sodelovanje ključno, kar je pokazal tudi zadnji primer na reki Muri.

Srečanje je potekalo v konstruktivnem duhu ter je potrdilo pripravljenost obeh strani za nadaljnjo krepitev stikov. Na plenarnem zasedanju so bila podana poročila s posameznih področij delovanja in napovedana nadaljnja sodelovanja na strokovni ravni v obliki strokovnih delavnic v letu 2024. Člani odbora se na plenarnem zasedanju sicer sestanejo praviloma enkrat letno, enkrat v Sloveniji enkrat v Avstriji, zaradi pandemije se je odbor nazadnje sestal leta 2018 v avstrijskem St. Stefanu pri Stainzu.