Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. januarja 2024.

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 16.39 je v ulici Kamniška Graba v naselju Kamnica v občini Maribor občan opazil zemeljsko razpoko nad stanovanjsko hišo. Gasilci JZ GB Maribor so plaz prekrili s folijo.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.33 se je pri sestopu z Vogla, občina Bohinj, poškodoval planinec. Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj in helikopter SV z združeno ekipo GRS-HNMP Brnik. Poškodovanca so oskrbeli na kraju, nato pa ga je helikopter prepeljal v SB Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 9.53 sta na Šmarski cesti v Kopru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovani osebi so na kraju oskrbeli reševalci NMP in ju prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.16 se je v naselju Dol pri Borovnici, občina Borovnica, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Borovnica in Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, postavili vozilo na kolesa, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in postavili pivnike. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana in jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.45 je v naselju Belica v občini Dobrova - Polhov Gradec osebno vozilo trčilo v pešca. Gasilci PGD Dvor so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so ga oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.07 so na Štajerski cesti od krožišča Tomačevo proti Brnčičevi cesti v Ljubljani trčila tri osebna in tovorno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili eno osebo, odklopili akumulatorje, očistili vozišče in nudili prvo pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Maribor

Ob 8.21 so na Ptujski cesti v Mariboru trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Maribor.

Ob 20.44 sta v Kosovelovi ulici v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri oskrbi dveh poškodovanih oseb, ki so ju reševalci prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.48 sta v Rožni Dolini v občini Nova Gorica trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.14 se je na cesti v bližini naselja Bedenj, občina Črnomelj, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom postavili vozilo na kolesa in nudili pomoč delavcem vlečne službe. Reševalci NMP Črnomelj so na kraju oskrbeli poškodovano osebo in jo prepeljali v SB Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 8.01 so v naselju Dobje pri Planini, občina Dobje, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Dimnik so pregledali gasilci PGD Dobje in Planina.

Ob 8.06 je na Stari Dečkovi cesti v Celju gorelo ostrešje stanovanjskega objekta. Gasilci PGE Celje in PGD Celje Gaberje so požar pogasili in pregledali objekt.

Ob 12.03 so v naselju Lekmarje, občina Šmarje pri Jelšah, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Sveti Štefan in PGD Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, pogasili tleče saje, očistili dimnik in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.24 so v Ulici bratov Martinec v Ljubljani gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Rudnik so izpraznili kurišče in pogasili goreče saje. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 2.02 se je na Selniški cesti v Rušah v stanovanju smodila pozabljena hrana na štedilniku v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Ruše, Bistrica ob Dravi in Smolnik so hrano odstavili s štedilnika in prezračili objekt.

Ob 7.10 je v Miklavški ulici v Mariboru ob stanovanjskem objektu gorela vrtna lopa z garažo. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Brezje so požar velikosti 8 x 8 metrov pogasili, iznesli pogorele dele, prezračili sosednji objekt, odstranili stropno oblogo v garaži ter požarišče in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.01 so v naselju Gorenja Trebuša, občina Tolmin, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dolenja Trebuša, Most na Soči in Tolmin so pogasili požar in očistili dimniško tuljavo.

Ob 19.45 so v naselju Kamno, občina Tolmin, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar, ki se je razširil na del ostrešja, so omejili občani sami, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Tolmin, ki so odstranili del poškodovanega ostrešja in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 18.10 so v Gubčevi ulici v Ilirski Bistrici gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili požar, prezračili objekt, pregledali prostore s termovizijsko kamero, očistili dimniško tuljavo in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 20.58 so v naselju Begunje pri Cerknici, občina, Cerknica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Begunje so nadzorovali gorenje, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 7.27 so v Sečovljah v občini Piran goreli odpadki v čolnu. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Sečovlje.

Izpostava Maribor

Ob 20.06 je na hitri cesti H2 med Pobrežjem in izvozom Maribor-vzhod gorelo osebno vozilo v predelu motorja. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Izpostava Ptuj

Ob 13.19 so v naselju Litmerk, občina Ormož, goreli odpadki v kontejnerju komunalnega tovornjaka. Požar so pogasili gasilci PGD Hardek in Ormož.

Ob 16.33 je v naselju Mali Brebrovnik, občina Ormož, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Ivanjkovci in Miklavž pri Ormožu so požar pogasili in vozilo odstranili z vozišča.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 22.35 so v naselju Smrekec v Grosuplju gasilci PGD Grosuplje pogasili manjši kup odpadkov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.12 je v naselju Križna Gora v občini Ajdovščina gorelo v naravi. Začetni požar velikosti okoli štirih kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Col.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 4.51 je v Luciji v občini Piran gorel komunalni zabojnik pred trgovino Tuš. Gasilci JZ GB Koper in PGD Piran so požar pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 14.45 je v Vodopivčevi ulici v Kranju gorel zabojnik za zbiranje odpadne embalaže. Požar so pogasili gasilci GARS Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.24 so na Šmartinski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili goreč podzemni zabojnik za embalažo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.20 je v Ulici bratov Hvalič v Kromberku, občina Nova Gorica, gorela vsebina komunalnega zabojnika za odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Novo mesto 

Ob 10.54 so v Ulici Danila Bučarja v Novem mestu v večstanovanjskem objektu zaznali vonj po plinu. Gasilci GRC Novo mesto so pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Postojna

Ob 9.19 so v naselju Zabiče, občina Ilirska Bistrica, reševalci NMP Ilirska Bistrica zaradi suma prisotnosti ogljikovega monoksida zaprosili za pregled prostorov objekta. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so v prostoru kurilne naprave in dimnika izmerili koncentracijo 25PPM monoksida. Gasilci so prezračili prostore in odsvetovali nadaljnje kurjenje. Dve osebi sta bili prepeljani v SB Izola.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev 

Izpostava Nova Gorica 

Ob 10.54 je pod naseljem Volče, občina Tolmin, na obrežju reke Soče pohodnik naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila ročno bombo mase 0,52 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. 

Ob 13.43 so v Šempasu v občini Nova Gorica otroci pri igri v potoku naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila ročno bombo mase 1,2 kg, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna 

Ob 9.33 so bila med Prestrankom in Orehkom, občina Postojna, najdena neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta preiskala območje ter odstranila in do uničenja uskladiščila najdene šolske protitankovske mine.

 

Tehnična in druga pomoč 

Izpostava Ljubljana 

Ob 1.27 so v Šubljevi ulici v Mengšu gasilci PGD Mengeš omogočili reševalcem NMP vstop v stanovanje v katerem se je nahajala onemogla oseba. 

Izpostava Maribor 

Ob 0.40 so v Oplotnici v istoimenski občini gasilci PGD Oplotnica nudili pomoč reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri prenosu obolele osebe iz hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.43 sta na cesti Pot na Gradič v Kobaridu gasilca PGD Kobarid odstranila vejo, ki je ogrožala mimoidoče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V petek bo pretežno jasno in hladno. Jutri zjutraj in dopoldne bo po nižinah megleno. Dan bo jasen. V nedeljo se bo začelo oblačiti, veter se bo počasi obračal na jugozahodnik. V ponedeljek bo oblačno in večinoma suho. Verjetnost za padavine se poveča v sredini naslednjega tedna.

Onesnaženje zraka z delci PM10

Podatki o onesnaženju zraka z delci PM10 so dostopni na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/zrak/opozorila/