Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. januarja 2024.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.17 so na območju Krna, občina Kobarid, reševalci GRS Tolmin in helikopter LPE pregledovali teren, zaradi pogrešane osebe. Skupina planincev, ki se je vzpenjala na Krn je pogrešano osebo našla preminulo pod stezo v bližini vrha Kožlak. Helikopter LPE jo je prepeljal v Tolmin.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.43 sta na Celjski cesti v Vojniku pri odcepu za Dobrno trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odklopili akumulatorja. Poškodovanih ni bilo.

Ob 22.55 je v naselju Črešnova v občini Zreče osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Zreče so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, oskrbeli poškodovanca, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovancev v reševalno vozilo. Reševalci so ju prepeljali v SB Celje. Gasilci so še vozilo postavili na kolesa in potegnili na cesto ter nevtralizirali oljne madeže.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.04 je na avtocesti med izvozom Ljubljana–Polje in Ljubljana–Zadobrova, občina Ljubljana, kombinirano vozilo trčilo v stoječo kolono vozil. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odstranili razbitine s cestišča. V nesreči so bila poškodovana tri osebna in eno kombinirano vozilo. Reševalci NMP Ljubljana so na kraju oskrbeli poškodovano osebo.

Ob 17.44 je na Kamniški cesti v Domžalah osebno vozilo trčilo v ograjo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe, odklopili akumulator in osvetljevali kraj dogodka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.24 sta na hitri cesti Vipava–Razdrto, občina Vipava, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč policiji, delavcem DARS-a in reševalcem NMP Ajdovščina. Reševalci so na kraju oskrbeli poškodovano osebo in jo prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 14.44 je na cesti Podsabotin–Kojsko, občina Brda, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Nova Gorica in jo prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.30 sta v naselju Poljana, občina Prevalje, trčili osebni vozili. Gasilci KGZ Ravne so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč delavcem vlečene službe pri odstranitvi vozil s cestišča. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP in jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 19.13 sta v naselju Straža pri Raki, občina Krško, gorela bivalni kontejner in lesena lopa. Požar so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Senuše.

Izpostava Kranj

Ob 19.01 je v naselju Poljče, občina Radovljica, gorelo v kuhinji gostinskega objekta. Gasilci PGD Begunje na Gorenjskem, Hlebce in Radovljica so pogasili pomivalni stroj, s termovizijsko kamero pregledali okolico požara in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.53 so v Moravčah pri Gabrovki, občina Litija, gorela drva v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gabrovka so požar pogasili in iznesli tleče dele.

Ob 8.55 je v Dolah pri Polici, občina Grosuplje, ponovno tlelo na kraju včerajšnjega požara stanovanjske hiše. Gasilci PGD Polica in Grosuplje so pogasili tleče dele in požarišče pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 17.14 so se v naselju Perovo v občini Ribnica gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ribnica in Sveti Gregor so požar pogasili in s termovizijsko kamero pregledali objekt.

Izpostava Maribor

Ob 21.30 so v Trpinovi ulici v Rušah gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Ogenj se je razširil na ostrešje objekta. Goreče saje in požar, ki je poškodoval okoli 40 kvadratnih metrov ostrešja, so pogasili gasilci PGD Smolnik, Ruše in Bistrica ob Dravi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.09 so se v naselju Predgriže, občina Idrija, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Črni vrh so pogasili požar, očistili dimniško tuljavo in jo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 18.05 so na Javorniški cesti v Pivki gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Pivka so požar pogasili in očistili dimno tuljavo.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.40 je na cesti Ločica–Trojane v občini Lukovica na tovornem vozilu gorela pnevmatika. Požar je pogasil voznik pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Trojane, Blagovica in CZR Domžale so požar dokončno pogasili in preventivno pregledali okolico.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 12.58 so na Industrijski cesti v Izoli gasilci JZ GB Koper in PGD Izola pogasili požar na prostem.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.51 je v Dolu pri Ljubljani ob župnišču gorelo grmičevje. Požar so pogasili mimoidoči pred prihodom gasilcev PGD Dol pri Ljubljani in GB Ljubljana, ki so požarišče dodatno prelili z vodo in pregledali okolico.

Ob 14.07 je med naseljem Brezje pri Grosupljem in romskim naseljem Smrekec, občina Grosuplje, gorel travnik. Požar na površini okoli 0,5 hektara so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.01 je na Bizoviški cesti v Ljubljani, zaradi odvrženega vročega pepela, gorel zabojnik za komunalne odpadke, neposredno ob stanovanjskem objektu. Požar so pred prihodom gasilcev pogasili stanovalci. Gasilci GB Ljubljana so opravili ogled s termovizijsko kamero.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 15.27 je v podjetju na Partizanski cesti v Velenju iz tovornega vozila iztekala hladilna tekočina. Gasilci PGE Velenje so nevtralizirali razlito tekočino na površini okoli štirih kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.17 so v naselju Grgar, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica nevtralizirali razlito olje na dvorišču stanovanjskega objekta.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.49 so v naselju Topolšica v občini Šoštanj gasilci PGE Velenje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila v helikopter SV.

Izpostava Kranj

Ob 11.29 so na Ulici Franca Benedičiča na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Jesenice omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 18.53 so na Leskovarjevi ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Slovenska Bistrica s tehničnim posegom odprli vrata in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.37 so v Lendavski ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili ujeti osebi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Do konca tedna se bo nadaljevalo suho, mrzlo in večinoma sončno vreme. Verjetnost za padavine (najverjetneje dež) se bo poveča šele sredi prihodnjega tedna.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/