Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. januarja 2024

Potres

Ob 1.02 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 3,0 v bližini Podljubelja, 50 km severno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili predvsem prebivalci širšega nad žariščnega območja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Močan veter

V torek čez dan je burja na izpostavljeni legah na Primorskem v sunkih presegala hitrost 100 km/h in povzročila težave predvsem v cestnem prometu, saj se je na območju Vipave prevrnilo več tovornih vozil. V Ajdovščini je burja dvignila panele električne elektrarne, v Kopru pa prevrnila zabojnik z odpadki. V Vipavi in Ajdovščini je odkrilo nekaj streh objektov. Posledice so odpravljali gasilci GRC Ajdovščina, PGD Ajdovščina, Podnanos, Vipava in druge službe. Po do sedaj zbranih podatkih smo zabeležili 10 dogodkov, na območjih regijskih centrov Nova Gorica (9) in Koper (1).

 

Nesreče na žičnicah, vzpenjačah

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.13 se je na Kaninu v Bovcu, na žičnici med postajama A in B, pri četrtem stebru snela jeklenica z vodil. V kabini gondole sta ostali nepoškodovani osebi. Gasilci PGD in reševalci GRS Bovec so s pomočjo vrvne tehnike rešili osebi.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 22.35 je v naselju Čanje, občina Sevnica, osebno vozilo trčilo v škarpo in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in preprečili nadaljnje iztekanje le teh. S tehničnim posegom so vozilo postavili na kolesa in nudili pomoč službi avto vleke. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.02 so na avtocesti Trojane–Domžale pri Krtini, občina Domžale, trčila tri osebna vozila. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.41 je na cesti Radlje ob Dravi–Maribor v naselju Zgornji Kozji Vrh, občina Radlje ob Dravi, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in vozilo postavili na kolesa. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 5.50 so v naselju Zasip, občina Bled, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Zasip.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.27 so na Kolovški cesti v naselju Rova, občina Domžale, gorele saje v dimniku objekta. Gasilci PGD Rova in CZR Domžale so pogasili požar, pregledali prostore in odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Ob 15.45 je na Letališki cesti v Ljubljani ob skladišču gorelo okoli 30 kosov Li-ionskih baterij. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in baterije ohlajali z vodo. V nadaljevanju so si priskrbeli zabojnik za odpadke, v katerega so nalili vodo in vanj vložili vroče baterije. Zaposleni v objektu so dostavili ustreznejši kovinski lovilni bazen, v katerega so nato dokončno vložili baterije in jih prelili z vodo.

Ob 18.30 je v naselju Dole pri Polici, občina Grosuplje, gorelo ostrešje stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Grosuplje, Polica, Šmarje - Sap, so požar pogasili ter opravili pregled požarišča. Požar je poškodoval ostrešje ter mansardni del stanovanjskega objekta, kateri je neprimeren za bivanje. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 19.44 so na Poljski cesti v Šmarci, občina Kamnik, gorele saje v dimniku mizarske delavnice. Gasilci PGD Šmarca in Kamnik so zaustavili gorenje, pregledali dimnik in okolico s termo kamero, izvajali požarno stražo ter opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov.

Ob 22.21 so v naselju Suhadole, občina Komenda, goreli odpadki v zbirnem centru. Gasilci PGD Komenda, Moste in Križ so požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov pogasili, požarišče pa prekopali in izdatno zalili z vodo.

Izpostava Maribor

Ob 15.57 se je v Vzhodni ulici v Mariboru smodila pozabljena hrana na štedilniku. Pred prihodom gasilcev so stanovalci umaknili hrano s štedilnika. Gasilci JZ GB Maribor so pregledali in prezračili prostore ter opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.35 so v naselju Preserje, občina Nova Gorica, gorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Dornberk so požar pogasili, prezračili prostor in pregledali dimnik s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.48 je v naselju Šmarjeta, občina Šmarješke Toplice, v podjetju gorela žagovina v obdelovalnem stroju. Gasilci PGD Šmarjeta, Orešje, Zbure in Bela Cerkev so pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali okolico požarišča.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.43 je naselju Breznica, občina Prevalje, gorelo v lakirnici avtokleparske delavnice. Gasilci PGD Prevalje in KGZ Ravne na Koroškem so požar pogasili, poškodovani osebi nudili prvo pomoč, prostore delavnice prezračili ter jih pregledali s termovizijsko kamero. Reševalci NMP so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 6.42 je v naselju Orehovica, občina Zagorje ob Savi, gorela dvostanovanjska hiša. Gasilci PGD Zagorje-mesto in Izlake so požar pogasili in objekt pregledali s termovizijsko kamero. Eno osebo so reševalci NMP prepeljali v zdravniško oskrbo, dve osebi in pes pa so bili evakuirani in nameščeni v začasno nastavitev. Na kraju so bili prisotni tudi delavci Komunalnega podjetja Zagorje ob Savi ter Elektro Ljubljana.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 12.00 je na Cesti med vinogradi v naselju Bertoki, občina Koper, gorela topla greda v izmeri okoli 120 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.04 so nad naseljem Velike Žablje, občina Ajdovščina, gasilci PGD Šmarje pogasili kurišče in ga dodatno zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.03 sta v Ljubeljski ulici v Ljubljani gorela zabojnika za papir in del lope. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Zabojnika sta uničena.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 13.05 je v dvigalu stanovanjskega bloka na Cesti na Markovec v Kopru ostala ujeta oseba. Gasilci JZ GB Koper so odklopili električno napajanje, s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in rešili osebo.

Izpostava Kranj

Ob 16.41 so v Frankovem naselju v Škofji Loki gasilci PGD Trata odprli vrata v stanovanje in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.58 so v Likozarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata okvarjenega dvigala in rešili ujeto osebe.

Izpostava Maribor

Ob 3.40 so v Klemenčičevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom preko okna vstopili v kopalnico ter omogočili dostop reševalcem do preminule osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.10 so v naselju Otlica, občina Ajdovščina, gasilci PGD Col nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri dvigu osebe, ki je padla v stanovanjski hiši.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.04 je posadka helikopterja SV z dežurno ekipo HNMP Maribor prepeljala poškodovano osebo iz Raven na Koroškem v UKC Maribor. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter pomagali pri prenosu osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Do konca tedna se bo nadaljevalo suho, hladno in večinoma sončno vreme. V nedeljo popoldne kaže, da se bo oblačilo. Verjetnost za padavine (najverjetneje dež) se poveča šele sredi prihodnjega tedna.