Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. januarja 2024

Nesreče v podzemskih jamah in breznih

Izpostava Postojna

Ob 15.05 so v Križni jami, občina Cerknica, reševalci JRS Postojna, Ljubljana, Novo mesto, Kranj, Tolmin, Sežana, Velenje, gasilci PGD Cerknica, Iga vas, Stari trg in Državna enota za tehnično potapljanje CZ uspešno rešili in izstopili iz jame z vsemi petimi nepoškodovanimi osebami. Posredovala je tudi Državna enota za psihološko pomoč.

 

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 10.46 se je v Kamniški grabi v naselju Brestrnica, občina Maribor, sprožil zemeljski plaz. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica so plaz velikosti 20 x 10 metrov pokrili s folijo in preprečili nadaljnje plazenje.

 

Močan veter

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.49 sta v Vipolžah v občini Brda gasilca JZ GRD GE Nova Gorica začasno prekrila del strešne kritine na objektu, ki jo je močan sunek vetra poškodoval.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.32 se je na cesti Ljubija–Gorenje v občini Mozirje prevrnilo tovorno vozilo. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč pri iznosu voznika, izpraznili prikolico, vozilo postavili na cestišče in nevtralizirali okoli 10 litrov razlitega hidravličnega olja. Poškodovanega voznika so oskrbeli reševalci NMP in prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 5.51 sta na cesti Lesce–Bled, občina Radovljica, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci GARS Jesenice in PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili eno osebo, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.49 se je na Partizanski cesti v Velenju v podjetju sprožil požarni alarm na odsesovalni napravi, posledično se je vklopilo gašenje na laserski napravi. Zaradi alarma je objekt zapustilo 34 oseb. Gasilci PGE Velenje so prezračili objekt in resetirali požarno centralo.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.28 se je na Ljubljanski cesti v Domžalah v poslovnem prostoru pregrevala električna inštalacija pri stropnih lučeh. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili električno energijo in vmesni prostor spuščenega stropa pregledali s termovizijsko kamero.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.30 so na območju Volkovnjaka, občina Miren - Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske ter Gorenjske in Ljubljanske regije pri detekciji terena našli 26 različnih kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev, skupne mase 186,03 kilogramov, od tega je bil 1 kos uničen na kraju, druge pa prepeljali v skladišče.

Ob 8.20 je v bližini naselja Vojščica, občina Miren - Kostanjevica, občan naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in uskladiščila topovski granati, kalibra 75 mm, skupne mase 14 kilogramov, italijanske izdelave in topovski granati, kalibra 75 mm, skupne mase 11 kilogramov, francoske izdelave. Najdbe izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 16.38 se je v Ulici Rudija Papeža v Kranju v večstanovanjski stavbi pokvarilo dvigalo. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata okvarjenega dvigala, rešili nepoškodovani osebi, dvigalo odklopili iz obratovanja in obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.30 je na Tržaški cesti v Logatcu podtalna voda zalila prostore vrtca. Gasilci PGD Gorenji Logatec so izčrpali vodo.

Ob 10.15 so na Cankarjevi cesti v naselju Mekinje, občina Kamnik, gasilci PGD Kamnik nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 11.30 so v Stantetovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor v prisotnosti policije odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci NMP so jo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 15.47 so v naselju Puščava v občini Lovrenc na Pohorju gasilci PGD Lovrenc na Pohorju odstranili tri podrta drevesa s cestišča.

Izpostava Postojna

Ob 10.31 so v Prešernovi ulici v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica iz jaška dvigala večstanovanjskega objekta prečrpali okoli 8 kubičnih metrov meteorne vode.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.23 sta v Prežihovi ulici v Mežici gasilca KGZ Ravne na Koroškem ob prisotnosti policije odprla vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.39 se je na Šuštarjevi koloniji v Trbovljah otroku prst zagozdil v luknjo plastične kadi. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so razrezali plastiko in rešili prst.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V torek in najmanj do konca tedna bomo imeli suho in hladno vreme.

Razmere v gorah

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/