Skoči do osrednje vsebine

Slovenska in francoska ministrica potrdili odlično sodelovanje s podpisom sporazuma za 2024-2027

Ministrica Tanja Fajon je na obisku v Parizu z ministrico za Evropo in zunanje zadeve Francije Catherine Colonna govorila o krepitvi sodelovanja med državama ter sklenila nov akcijski načrt strateškega partnerstva. Ministrica Fajon je poudarila, da si bo Slovenija v Varnostnem svetu OZN prizadevala presegati razlike in aktivno iskala priložnosti za uveljavljanje svojih prioritet.

"Veseli me, da sva z ministrico Colonna podpisali četrti akcijski načrt strateškega partnerstva, ki pokriva vrsto področij sodelovanja med državama v naslednjih štirih letih. Francija je za Slovenijo izjemno pomembna, predvsem z vidika investicij. Upam, da bomo kmalu prišli do dogovora za okrepitev proizvodnje Revoza v Sloveniji. Z ministrico sva govorili tudi o tem, kako povečati gospodarsko in politično sodelovanje med državama ter o tem, kako skupaj nasloviti humanitarno katastrofo v Gazi in čim prej priti do trajnega premirja in rešitve dveh držav. Slovenija in Francija zdaj skupaj sedita v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN) in ob tej priložnosti se zahvaljujem Franciji, da nam s svojim znanjem in izkušnjami pomaga pri tej izjemno pomembni nalogi," je po srečanju z ministrico Colonna poudarila ministrica Fajon.

"Četrti akcijski načrt predstavlja glavne smernice za našo skupno sodelovanje v prihodnjih štirih letih. Novi načrt je prilagojen spremenjenim geopolitičnim razmeram v Evropi in svetu ter se osredotoča na krepitev političnega partnerstva, spodbujanje gospodarskega sodelovanja za krepitev suverenosti in konkurenčnosti EU v okviru zelenega ter digitalnega prehoda in na poglabljanje partnerstva na področju izobraževanja, visokega šolstva, raziskovanja ter kulture," je po srečanju v Parizu in podpisu sporazuma s Francijo za obdobje 2024-2027 še povedala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Slovenija in Francija sodelujeta na številnih področjih, hkrati pa Francija sodi med prioritetne trge Slovenije s poslovnega in turističnega vidika ter povezljivosti z drugimi destinacijami. Zato je ministrica Fajon pozdravila dobro letalsko povezljivost med državama in poudarila, da še vidi kar nekaj manevrskega prostora za več letov iz in v Francijo, tudi v luči prihajajočih poletnih Olimpijskih iger 2024.

Slovenska in francoska ministrica sta se v pogovorih dotaknili tudi Zahodnega Balkana. Ob spremenjenih geopolitičnih razmerah je nujno pospešiti postopek širitve ob predpostavki, da države hitreje izvajajo reforme, se strinjata. Prav v regiji sta si Slovenija in Francija s skupno pobudo segli v roko glede projekta Center za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu (angleško Western Balkans Cyber Capacity Centre - WB3C). "Veselim se najinega skupnega obiska v Podgorici ob odprtju prostorov predvidoma letos spomladi. Zadovoljni smo lahko, da je center že začel z delovanjem in da so prve aktivosti že stekle. Vsekakor bo pripomogel k operativni zmogljivosti, regionalnemu povezovanju strokovnjakov s področja kibernetske varnosti, vzpostavitvi skladnih protokolov in praks v regiji, kar je ključno za učinkovito preprečevanje zlonamernega kibernetskega delovanja," je poudarila ministrica in razložila, da bo črnogorsko vlado še naprej pozivala, da prostore centra dokonča do konca marca.

Poseben poudarek v pogovorih sta namenili tudi sodelovanju med Slovenijo in Francijo v Varnostnem svetu OZN, kjer od januarja delujeta skupaj – Francija kot stalna članica, Slovenija kot nestalna članica z mandatom dveh let. Ministrica Fajon se je zahvalila kolegici za podporo pri slovenskih pripravah na članstvo in pojasnila, da bo Slovenija odprta za predloge v Varnostnem svetu: "Podpirali bomo vsa prizadevanja za izboljšanje razmer na Bližnjem vzhodu. Hkrati moramo enako pozornost nameniti hitro razvijajočim se razmeram v Afriki, kjer se soočamo s slabšim varnostnim okoljem in vse večjim pritiskom na operacije in misije Združenih narodov. Ne smemo pozabiti, da mir in stabilnost v Afriki neposredno vplivata na razmere v Evropi, zlasti z nenehno naraščajočimi migracijskimi tokovi." Francija je s svojimi bogatimi izkušnjami delovanja v tem organu pomembna in dragocena partnerica Slovenije.

V okviru obiska se je ministrica Fajon srečala tudi z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development - OECD) Mathiasom Cormannom in generalno direktorico Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (angleško The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization - UNESCO) Audrey Azoulay. Glavni temi pogovorov sta bili krepitev kulturnega in znanstvenega sodelovanja znotraj UNESCO ter nadaljnje sodelovanje Slovenije znotraj OECD, tudi v luči članstva v Varnostnem svetu OZN.