Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. januarja 2024

Potres

Ob 1.49 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,8 v bližini Ormoža, 120 km vzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili predvsem prebivalci severovzhodne Slovenije.

 

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 15.23 se je v bližini Vorančeve ulice v naselju Spodnje Poljčane, občina Poljčane, sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Poljčane so zemeljski plaz prekrili s folijo.

  

Močan veter

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.38 je na Cesti IV. prekomorske v Ajdovščini na gradbišču večstanovanjske stavbe sunek burje podrl zaščitno ograjo. Gasilci GRC Ajdovščina so odstranili dele zaščitne ograje z vozišča in pločnika.

Ob 9.35 je na Vipavski cesti v Ajdovščini sunek burje po cestišču razmetal izolacijski material podjetja v bližini. Gasilci GRC Ajdovščina so ga odstranili.

  

Nesreče v podzemskih jamah in breznih

Izpostava Postojna

Ob 21.21 so se potapljači vrnili iz Križne jame, kjer je od sobote 6.1.2024 zvečer ostalo ujetih 5 oseb, dva jamarja in trije obiskovalci, ki se zaradi dvignjenega vodostaja kot posledice deževja niso mogli vrniti skozi zaliti prehod. Potapljači poročajo, da je skupina dobro in da imajo vse, kar potrebujejo. Vodna gladina upada, a trenutno vodostaj še ne dopušča reševanja. Ponovni potop je predviden v ponedeljek dopoldne. 

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.11 je na avtocesti Šentrupert–Vransko v občini Vransko osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci PGE Celje in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Koper

Ob 14.36 sta v Strunjanu v občini Piran trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP. Ena poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Izola. 

Izpostava Ljubljana

Ob 14.13 je na avtocestnem odseku Unec–Logatec v občini Logatec kombinirano vozilo trčilo v odbojno ograjo. Vozilo se je prevrnilo preko ograje in obtičalo na nasprotnem vozišču. Gasilci PGD Cerknica in Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz zverižene pločevine rešili preminulega voznika in iz vozila odstranili posode s pogonskim gorivom. V času nesreče je bila zaprta avtocesta v obe smeri.

Ob 16.34 sta na razcepu Malence, občina Ljubljana, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč udeležencem do prihoda reševalcev NMP.

Ob 17.02 je na južni ljubljanski obvoznici v smeri Kozarij, občina Ljubljana, osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in na vozilu odklopili akumulator. Zdravnica je na kraju preventivno pregledala osebi.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 15.11 je na Stari cesti v Kranju zagorelo v starejšem objektu. Požar je pogasili občan že pred prihodom gasilcev GARS Kranj, ki so objekt pregledali s termovizijsko kamero in izmerili prisotnosti nevarnih plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.12 so v naselju Bukovica v občini Ivančna Gorica gorele saje v dimniku. Gasilci PGD Temenica so nadzorovali gorenje, pregledali okolico in očistili dimnik.

Ob 18.15 so se na Režiški cesti v Logatcu vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Gorenji Logatec in Dolnji Logatec so pogasili požar, pregledali okolico in očistili dimno tuljavo.

Ob 19.39 so v naselju Žlebe, občina Medvode, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Preska - Medvode so pogasili požar, ohladili dimnik in zasilno očistili dimniško tuljavo. Svetovali so obisk dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 9.23 je v Ulici 8. februarja v Dravskem dvoru v občini Miklavž na Dravskem polju v stanovanjskem objektu gorela plinska jeklenka. Stanovalci so zaprli ventil in jo iznesli na prosto. Gasilci GB Maribor in PGD Miklavž so preverili tesnost jeklenke in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 12.46 je v naselju Stanovsko v občini Poljčane gorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Poljčane so požar pogasili in prezračili prostore. Ogenj je uničil sušilni stroj in druge manjše predmete v kurilnici.

Ob 16.26 je v ulici Na Dobravi na Miklavžu na Dravskem polju zagorelo olje v kuhinji stanovanjskega objekta. Požar so občani pogasili pred prihodom gasilcev JZ GB Maribor in PGD Miklavž na Dravskem polju, ki so nato pregledali in prezračili prostore ter izmerili prisotnost nevarnih plinov. Poškodovana so tla v kuhinji, štedilnik in oplesk.

Izpostava Postojna

Ob 2.23 je v naselju Famlje, občina Divača, v bližini dimniške tuljave zagorel tram ostrešja stanovanjske hiše. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Divača so goreči tram pogasili, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.35 so se v naselju Selo pri Zagorju v občini Zagorje ob Savi vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Zagorje mesto so dimnik pregledali in počakali do izgoretja saj.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 18.43 je v Bukovju pri Babni Gori, občina Šmarje pri Jelšah, zagorelo osebno vozilo. Posredovali so gasilci PGD Sveti Štefan in PGD Šmarje pri Jelšah ter požar pogasili.

  

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.24 se je na Bistriški cesti v Domžalah kadilo iz komunalnega zabojnika za odpadni papir. Gasilci CZR Domžale in PGD Domžale-mesto so gorečo vsebino pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 21.20 so v Stantetovi ulici v Velenju gasilci PGE Velenje nevtralizirali oljni madež na površini enega kvadratnega metra.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.25 so na območju naselja Vrtoče, občina Miren-Kostanjevica, pri zemeljskih delih naleteli na več neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske in Gorenjsko–Ljubljanske regije so odstranili in do uničenja na varno uskladiščili 18 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev s skupno maso 99,66 kilograma, italijanske in avstro ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 12.51 so na Cesti 4. julija v Krškem gasilci PGE Krško s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe, katero so oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 10.18 je v naselju Boharina, občina Zreče, na regionalno cesto padlo drevo. Odstranili so ga gasilci PGD Zreče.

Ob 20.40 je v Miklošičevi ulici v Celju iztekala voda v stanovanju. Gasili PGE Celje so v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in zaprli vodovodni ventil.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.52 so v Kračalih, občina Sodražica, gasilci PGD Gora nudili tehnično pomoč pri vstopu v stanovanjski objekt policistom in reševalcem NMP do preminule osebe.

Ob 9.43 so na Ižanski cesti v smeri Matene, občina Ig, gasilci GB Ljubljana in PGD Ig s tehničnim posegom izvlekli zapuščeno vozilo iz jarka polnega vode in preventivno namestili pivnike na vodno gladino.

Izpostava Maribor

Ob 10.05 se je v naselju Ruperče, občina Maribor, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Malečnik.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.25 je v Vidanovcih, občina Ljutomer, prišlo do delne porušitve stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ljutomer in PGD Vogričevci so zavarovali preostali del objekta in preprečili nadaljnje rušenje.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.25 so v ulici Mestne njive v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in nudili pomoč reševalcem NMP Novo mesto pri prenosu onemogle osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 12:36 so v Senadolah, občina Divača, gasilci PGD Senožeče, s tehničnim posegom preko balkona vstopili v stanovanje, odprli vrata, omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe in nudili pomoč pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 16.02 se je v naselju Pušenci, občina Ormož, zaradi podora zemlje v obcestnem jarku, pet dreves nevarno nagnilo na cestišče. Drevesa so odstranili gasilci PGD Ormož.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.05 so na cesti relacija Mislinja–Komisija, občina Mislinja, gasilci PGD Mislinja odstranili štiri drevesa, ki so se zaradi teže snega podrla na cestišče.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V ponedeljek bo povečini oblačno. Predvsem na vzhodu se še lahko pojavijo občasne manjše padavine, a bo količina zanemarljiva. Hladno in vetrovno bo.

Tudi v torek bo povečini oblačno in vetrovno. Jutranje temperature bodo okoli -6 °C, čez dan pa se ne bo segrelo nad 0 °C. Veter bo postopno oslabel.

V nadaljevanju tedna bo precej jasno vreme z mrzlimi jutri.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/