Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. januarja 2024.

Poplave

Zaradi obilnih padavin preko sobotnega dne so nekaj preglavic enotam gasilcev in drugim službam povzročile meteorne vode, ki so poplavile nekaj kleti objektov, eno cesto in ogrožale posamezne objekte. Skupno je bilo zabeleženo 17 dogodkov, od tega 14 na območju regijskega centra za obveščanje Postojna. Za sanacijo posledic na terenu je bilo aktiviranih 9 gasilskih enot, od tega ena poklicna. Gasilci so polnili in nameščali protipoplavne vreče pred ogrožene objekte in izčrpali meteorno vodo iz poplavljenih prostorov objektov.

Nesreče v podzemskih jamah in breznih

Izpostava Postojna

Ob 17.09 je v Križni jami, občina Cerknica, zaradi povečane količine padavin ostalo ujetih pet oseb. Posredujejo jamarski reševalci JRS Postojna, Ljubljana in Novo mesto z jamarskimi potapljači in gasilci PGD Cerknica, ki razsvetljujejo kraj dogodka in nudijo logistično pomoč jamarskim reševalcem. Reševanje in oskrba sta v teku. Obveščene so vse pristojne službe.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.17 sta na Celjski cesti v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč policiji ter avto vleki pri nalaganju poškodovanega vozila. Poškodovanih ni bilo.

Ob 14.26 je na glavni cesti Velenje–Celje v kraju Črnova v občini Velenje osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, sanirali cestišče in vozilo potegnili na obrobje ceste. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.27 je v vasi Vir pri Nevljah, občina Kamnik, vozilo zletelo s ceste v obcestni jarek. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in izvlekli vozilo na cestišče.

Izpostava Maribor

Ob 7.37 sta v naselju Pivola, občina Hoče - Slivnica, trčili osebni vozili, pri čemer je eno zdrsnilo s cestišča in se obrnilo na streho. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo in jo predali v oskrbo reševalcem NMP. Ti so jo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 10.30 sta na avtocesti med Ptujem in Mariborom, razcep Slivnica, občina Hoče - Slivnica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so odklopili akumulatorja. Eno poškodovano osebo so prevzeli reševalci NMP.

Ob 15.48 se je v naselju Pivola, občina Hoče-Slivnica osebno vozilo zaletelo v drevo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, slednji pa so jo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.33 je v Rutarjevi ulici v Tolminu osebno vozilo trčilo v peško. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Tolmin.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.48 je v naselju Navrški vrh, občina Ravne na Koroškem, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.40 je na Hribarjevi ulici v Celju gorela hiša. Ogenj se je razširil v lesena tla in spodnje stanovanje. Gasilci PGE Celje in PGD Teharje so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili ter prostore prezračili in pregledali.

Ob 16.44 je v naselju Jeronim v občini Vransko zagorel lesen elektro drog. Gasilci PGD Vransko, Ločica pri Vranskem in Prekopa-Čeplje-Stopnik so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar. Elektro drog je uničen. V pripravljenosti so bili gasilci PGD Tešova.

Izpostava Kranj

Ob 12.29 je na Golniku, občina Kranj, gorelo v letni kuhinji. Gasilci GARS Kranj, PGD Golnik in Goriče so požar pogasili. Nadaljnjo sanacijo bodo prevzeli domačini.

Ob 12.55 je v Zgornji Dobravi, občina Radovljica, zaradi napake na električni napeljavi zagorelo v spalnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Radovljica, Srednja Dobrava in Podnart so požar pogasili, iz stanovanja iznesli ožgane predmete in objekt prezračili.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.05 se je v Polju, občina Ljubljana, v garaži večstanovanjskega objekta širil vonj po zažganem. Gasilci PGD Slape-Polje in GB Ljubljana so s termovizijsko kamero in plinomerom opravili pregled objekta, a vzroka za vonj niso našli.

Ob 17.39 so v ulici Turnovše na Vrhniki zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Vrhnika so  očistili dimniško tuljavo in opravili pregled.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 9.57 je na Vršiški cesti v Kranjski Gori tlelo deblo drevesa, ki se je podrlo na daljnovod. Gasilci PGD Kranjska Gora so počakali na odklop električne energije, drevo pogasili, razžagali in odstranili.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 8.06 so v gozdu pri naselju Prilipe, občina Brežice, našli več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so na varnem kraju uničili 12 različnih kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev in 341 kosov pehotnega streliva, vse iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.47 je v Javorju pri Gabrovki, občina Litija, občan v gozdu naletel na več kosov NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta na najbližjem varnem kraju uničila 12 kosov NUS nemške, angleške in italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Kraj uničevanja je zavarovala patrulja PP Litija. Obveščene so bile pristojne službe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 11.36 je na cesti maršala Tita na Jesenicah v kotlovnici v kleti objekta iztekala voda na varnostnem ventilu bojlerja. Gasilci GARS Jesenice so na kraju namestili črpalko, vzdrževalec SB Jesenice pa bo stalno prisoten tekom črpanja. 

Izpostava Ljubljana

Ob 11.44 so na Tržaški cesti v Logatcu gasilci PGD Gorenji Logatec pomagali reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 11.29 so na Limbuški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor na zahtevo policije s tehničnim posegom postavili na kolesa vozilo, ki je ostalo na kraju nesreče obrnjeno na streho še od preteklega dne in nevtralizirali izteklo motorno olje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 23.01 je na Lešah, občina Prevalje, puščala voda v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Prevalje so zaprli dovod vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/