Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. januarja 2024

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 14.27 se je v naselju Osek, občina Sv. Trojica v Slovenskih Goricah, sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Osek so plaz velikosti okoli 50x50 metrov zasilno sanirali in zavarovali območje. Na kraju je bil prisoten tudi občinski poveljnik CZ Sveta Trojica.

Ob 15.21 so v naselju Vrhole pri Laporju, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Laporje s folijo prekrili nove razpoke pred časom že saniranega zemeljskega plazu. Obveščen je bil tudi občinski poveljnik CZ.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 7.06 je v naselju Senožeti, občina Dol pri Ljubljani, osebno vozilo zbilo otroka. Gasilci GB Ljubljana in PGD Litija so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega otroka.

Ob 12.31 je na Kamniški cesti v Šmarci, občina Kamnik, padla kolesarka. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, reševalci NMP pa so poškodovano oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Maribor

Ob 8.17 sta na Cesti XIV. divizije v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP so oskrbeli eno poškodovano osebo in jo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 14.20 sta v Prečni ulici v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, na enem vozilu odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.51 so na Soški cesti v Solkanu, občina Nova Gorica, trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GRD Nova Gorica so odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč policiji. Reševalci NMP Nova Gorica so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 21.38 je v naselju Šalek, občina Velenje, gorelo v kletnih prostorih večstanovanjskega objekta, dim pa se je razširil po celotnem stopnišču in v nekaj stanovanj v katerih so ostale ujete štiri osebe in sedem domačih živali. Gasilci PGD Šalek, PGE Velenje in PGD Velenje so iz objekta rešili ujete osebe in živali, požar pogasili, prezračili ter pregledali objekt. Osebe, ki so se nadihale dima so bile prepeljane v ZD Velenje in SB Celje, pomoč živalim pa je nudil veterinar.

Izpostava Koper

Ob 13.03 je na Obali v Portorožu, občina Piran, v stanovanju gorela elektro omarica. Vzdrževalec je pričel z gašenjem požara. Gasilci JZ GB Koper so odstranili del stene in stropa, pogasili požar ter odstranili ožgano izolacijo, plastiko in nekaj lesa.

Izpostava Maribor

Ob 19.35 je v Preradovičevi ulici v Mariboru v večstanovanjskem objektu gorel plastični nosilec za gasilni aparat. Do prihoda gasilcev JZ GB Maribor in PGD Maribor - Studenci so stanovalci pogasili požar in se umaknili iz objekta, gasilci so prezračili objekt in ga pregledali z detektorjem nevarnih plinov.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.58 je v naselju Velike Brusnice, občina Novo mesto, gorela lesena sušilnica mesa velikosti okoli deset kvadratnih metrov. Pred prihodom gasilcev so požar pričeli gasiti domači, dokončno so ga pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Brusnice, ki so razkopali in dodatno polili požarišče. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Brusnice.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 19.30 je na avtocesti pri naselju Podbrezje, občina Naklo, gorelo osebno vozilo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in nudili pomoč z razsvetljavo policiji.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 19.18 je na Cesti na Roglo v Zrečah gorel koš za smeti. Gasilci PGD Zreče so pogasili požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.42 je v Bračičevi ulici v Kočevju gorel komunalni zabojnik za smeti. Gasilci PGD Kočevje so zabojnik pogasili.

Ob 15.46 so v Bračičevi ulici v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili zabojnik za odpadni papir.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 11.46 je v Prvomajski ulici v Mariboru iz reševalnega vozila iztekalo motorno olje. Gasilci JZ GB Maribor so nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 20.51 je na Prešernovi cesti v Izoli odlomljena veja ovirala promet. Gasilci JZ GB Koper so jo razrezali in odmaknili s cestišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.36 so v Ulici Solidarnosti v Litiji gasilci PGD Litija nudili pomoč reševalcem NMP Litija pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v reševalno vozilo. Oseba je bila prepeljana v nadaljnjo oskrbo.

Ob 20.22 so v Štefanovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeti osebi.

Izpostava Maribor

Ob 19.22 so v Lahovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom preko okna vstopili v stanovanje v katerem so našli preminulo osebo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.22 so v Radljah ob Dravi gasilci PGD Radlje ob Dravi zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja. Helikopter SV z dežurno ekipo HNMP je obolelo osebo prepeljal v UKC Maribor.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za Meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V soboto bo oblačno s padavinami, v nedeljo čez dan bodo padavine slabele. Predvidoma bo skupaj padlo od 20 do 50 mm, večinoma v obliki dežja. Meja sneženja se bo v noči na nedeljo postopno spustila do nadmorske višine okoli 500 metrov, največ snega, do 15 cm, lahko zapade na Koroškem.

V prvi polovici prihodnjega tedna kaže na oblačno, suho in hladno vreme. Jutranje temperature bodo pod lediščem.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/