Skoči do osrednje vsebine

Razpisa za spodbujanje mednarodne mobilnosti v kulturi, ki ju podpira program Ustvarjalna Evropa

V okviru največjega programa Evropske unije za kulturno mobilnost, imenovan Kultura premika Evropo, sta v teku dva razpisa za mobilnost. Roka za prijavo sta 16. januar 2024 in 31. maj 2024.
Plakat za mednarodni razpis v okviru programa Kultura premika Evropo

Kultura premika Evropo (Culture moves Europe) | Avtor: Evropska unija

Razpis za organizatorje (gostitelje) rezidenčnih programov, ki bodo gostile umetnike in kulturne delavce omogoča finančno podporo organizacijam in umetnikom, ki so registrirani kot pravne osebe in delujejo na področjih glasbe, literature, arhitekture, kulturne dediščine, oblikovanja in modnega oblikovanja, likovne umetnosti ter uprizoritvenih umetnosti. Gostiteljska organizacija lahko prijavi od 1 do 5 mednarodnih umetnikov in kulturnih delavcev, ki so stari vsaj 18 let in, ki morajo vsi sodelovati v rezidenčnem projektu, ki poteka v istem obdobju. Rezidenca lahko traja od 22 do 300 dni. 

Na spletni strani Evropske komisije najdete več informacij o aktualnem Razpisu za organizatorje rezidenčnih programov (v angleščini). Rok za prijavo je 16. januar 2024.

Razpis za individualno mobilnost je namenjen umetnikom in kulturnim delavcem, ki so stari vsaj 18 let in zakonito prebivajo v eni od 40 držav programa Ustvarjalna Evropa ter so dejavni v naslednjih sektorjih: arhitektura, kulturna dediščina, oblikovanje in modno oblikovanje, literatura, glasba, uprizoritvene in vizualne umetnosti.

Na spletni strani Evropske komisije najdete več informacij o aktualnem Pozivu za individualno mobilnost umetnikov in kulturnih delavcev (v angleščini). Rok za prijavo je 31. maj 2024.

Na spletni strani Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji najdete v slovenskem jeziku več informacij o razpisu za mobilnost umetnikov in kulturnih delavcev

V vsaki sodelujoči državi so na voljo centri Ustvarjalna Evropa (angleško: Creative Europe Desks) za vprašanja, pomoč v zvezi s programom in sodelovanje z organizacijami v drugih državah. Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji deluje v okviru zavoda Motovila.