Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Golob na žalni slovesnosti ob smrti Jacquesa Delorsa

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes v Parizu udeležil žalne slovesnosti ob smrti nekdanjega predsednika Evropske komisije Jacquesa Delorsa. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle.

“Zapuščina vizionarja in arhitekta sodobne Evrope je bolj povezana, solidarna in močnejša unija. Nekdanji predsednik Evropske komisije je navdih vsem, ki se zavzemamo za enotno in učinkovito Evropo,” je povedal predsednik vlade dr. Golob.

Jacques Delors, nekdanji predsednik Evropske komisije (1985-1995), je bil francoski politik, finančni minister v času predsedniškega mandata Francoisa Mitterranda (1981-1984). Bil je goreč zagovornik povojne evropske integracije. V Delorsovem 'desetletju' je EU vzpostavila integriran enotni trg, odpravila notranje meje (Schengen) in sprejela odločitev o uvedbi enotne valute. V njegovem času je prišlo do širitve tedanje Evropske skupnosti s Španijo in Portugalsko ter Avstrijo, Finsko in Švedsko, začrtani so bili tudi pogoji za sprejem držav srednje in vzhodne Evrope v EU po padcu berlinskega zidu 1989. Kljub izzivom v času vlade Margaret Thatcher je uspel vzpostaviti glavna načela integracije bloka - vse tesnejše unije - vključno s Schengenom in programom Erasmus. Leta 1996 je ustanovil Inštitut Jacques Delors, ki se posveča evropskim vprašanjem.

Za njegov izjemen prispevek k razvoju evropskega projekta mu je bil junija 2015 podeljen naziv častnega državljana Evrope. Slednji je bil doslej podeljen le Jeanu Monnetu (1976), Helmutu Kohlu (1998) in Jacquesu Delorsu (2015).