Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. januarja 2024.

Potresi

Izpostava Kranj

Ob 3.20 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,5 v bližini Zgornjega Jezerskega, 50 km severno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci občin Tržič, Jezersko, Solčava, Preddvor, Kamnik in Gornji Grad. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.47 se je v dolini Belca, občina Kranjska Gora, izgubil pohodnik. Gorski reševalci GRS Mojstrana so nepoškodovanega pohodnika našli in pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.14 je v gozdu nad Gorenjo Brezovico, občina Brezovica, padel gorski kolesar in se poškodoval. Gorski reševalci GRS Ljubljana so locirali kolesarja, ga oskrbeli in prenesli v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci NMP in ga prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 17.24 sta v Parmovi ulici v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Ob 19.56 je v bližini naselja Ščit v občini Šmartno pri Litiji osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Litija in Kostrevnica so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, vozilo stabilizirali in ga s pomočjo traktorskega vitla postavili nazaj na kolesa.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.58 sta na Ljubljanski cesti v Novem mestu trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju pregledali udeležene osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.14 sta na Pohorski cesti v Radljah ob Dravi trčili osebni vozili. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa ter cestnemu podjetju VOC pri čiščenju cestišča. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.50 so v naselju Verpete, občina Vojnik, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Frankolovo in Vojnik so pogasili goreče saje in pregledali dimnik.

Izpostava Kranj

Ob 11.56 so v naselju Spodnje Bitnje, občina Kranj, gorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci GARS Kranj so pogasili požar, očistili dimnik in preverili prisotnost nevarnih plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.04 je v Pokopališki ulici v Ljubljani gorelo olje na štedilniku. Oseba se je pri iznosu posode polila z oljem in dobila opekline. Gasilci GB Ljubljana so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP in pregledali prostore.

Ob 18.54 je v Raičevi ulici v Ljubljani v garaži objekta gorel polnilec za električni skiro. Požar so pogasili stanovalci že pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Tomačevo–Jarše, ki so nato objekt pregledali s termovizijsko kamero, iznesli uničen stol in prezračili garažo.

Ob 23.39 je na Poti na Tojnice v Vrhniki na deponiji komunalnih odpadkov gorel kup odpadne plastike. Gasilci PGD Vrhnika, Stara Vrhnika, Verd in Sinja Gorica so požar pogasili, s pomočjo zaposlenih v podjetju in strojno mehanizacijo prekopali okoli 100 kubičnih metrov odpadkov ter dokončno pogasili deponijo z vodo.

Izpostava Maribor

Ob 7.22 je v Ulici Staneta Severja v Mariboru gorelo v kleti večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so požar pogasili, pregledali prostore s termovizijsko kamero in jih prezračili ter izmerili prisotnost nevarnih plinov. V času požara so se prebivalci pritličja umaknili iz objekta, prebivalci v višjih nadstropjih pa na balkone.

Ob 8.16 so v naselju Prihova, občina Oplotnica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Oplotnica so pogasili požar, izpraznili kurišče v peči in pregledali prostore s termovizijsko kamero. Lastnikom so do prihoda dimnikarske službe odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.44 je v naselju Rogovila, občina Mirna Peč, pri varjenju v gnojni jami v hlevu prišlo do vžiga plina. Do prihoda gasilcev PGD Mirna Peč, Jablan, Hmeljčič in GRC Novo mesto so požar pogasili domači. Gasilci so objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 11.14 je v naselju Stara vas, občina Postojna, gorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in prezračili kurilnico.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ptuj

Ob 11.32 je v naselju Prerad, občina Dornava, občan kuril v naravnem okolju. Gasilci PGD Polenšak so kurišče na površini okoli štirih kvadratnih metrov pogasili. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

16.01 so na Cesti 4. maja v Cerknici gasilci PGD Cerknica nevtralizirali naftni madež v dolžini okoli petdeset metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.29 je v Ulici 25. maja v Rožni dolini, občina Nova Gorica, občan pri urejanju okolice naletel na tri kose neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila tri ročne bombe Lakos skupne mase 1,8 kilograma, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.22 so v naselju Logarska Dolina, občina Solčava, gasilci PGD Solčava zavarovali kraj pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

Ob 12.37 so v Ulici Borisa Vinterja v Zrečah gasilci PGD Zreče nudili pomoč reševalcem NMP Slovenske Konjice pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 14.30 je v naselju Bukovica, občina Laško, sunek vetra razkril del strehe na stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Sedraž so prekrili odkrito streho.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.55 so v Valvasorjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata okvarjenega dvigala in rešili osebo.

Ob 11.24 so v Tominškovi ulici v Ljubljani gasilci PGD Nadgorica razžagali in odstranili cipresi, ki sta nevarno viseli na cestišče.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.47 se je v naselju Mostje, občina Lendava, podrlo drevo na stanovanjski objekt in poškodovalo dimnik. Gasilci PGD Mostje - Banuta so drevo odstranili s strehe, ga razžagali in sanirali dimnik. Gasilci PGD Murska Sobota so nudili pomoč z avto lestvijo.

Ob 14.36 so v Lendavski ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota ob prisotnosti policije in reševalcev NMP Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vrata večstanovanjskega objekta, kjer se je nahajala preminula oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za Meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V petek se bo postopno pooblačilo, ponekod na Gorenjskem bo že občasno deževalo, drugod bo do večera ostalo povečini suho vreme.

V soboto bo oblačno s padavinami, v nedeljo čez dan bodo slabele. Predvidoma bo skupaj padlo od 20 do 50 mm, večinoma v obliki dežja. Meja sneženja se bo v noči na nedeljo postopno spustila do nadmorske višine okoli 500 m, največ snega, do 10 cm, lahko zapade na Koroškem. V prvi polovici prihodnjega tedna kaže na suho in hladno vreme.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je nevarnost snežnih plazov v visokogorju, nad okoli 1800 metrov nadmorske višine ZMERNA, 2. stopnje, drugod pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna strma pobočja v visokogorju, kjer vrhnja plast snega ni prav dobro sprijeta s tršo podlago, poleg tega je zaradi močnega jugozahodnika v preteklosti nastalo precej zametov. V snežni odeji so krajevno tanjše nestabilne plasti babjega pšena ali sodre. V sredogorju je snega manj, tudi bolj moker je bil in se je s podlago bolje sprijel, zato je tam nevarnost precej manjša.

Strnjena snežna odeja se na južnih pobočjih začne na okoli 1500 metrov nadmorske višine, na severnih straneh pa nekaj sto metrov nižje. Debelejša snežna odeja je nad okoli 1800 metrov. Sneg je zaradi vetrovnih razmer v preteklosti predvsem na severnih straneh in na izpostavljenih legah precej spihan, veliko je klož. Površina je precej različna, od skorje do trdega snega, le v zatišnih senčnih legah je nekaj mehkejšega snega.

Danes, v petek zjutraj se bo hitro pooblačilo, vrhovi se bodo zavili v meglo. Že sredi dneva se bodo začele pojavljati krajevne padavine, ki ne bodo segle do vzhodnih Karavank in Pohorja. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1500 metrov, v alpskih dolinah severozahodne Slovenije tudi nižje. Pihal bo zmeren, v visokogorju lahko močan južni do jugozahodni veter. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 1, na 2500 metrih okoli -5 °C. V soboto bo oblačno in megleno s padavinami, ki bodo obilnejše na območju Julijskih Alp, nekoliko manj jih bo v Karavankah in Kamniško Savinjskih Alpah. Meja sneženja bo zjutraj na nadmorski višini okoli 1600 metrov, na območju vzhodnih Julijcev in zahodnih Karavank pa nižje. Pihal bo šibak do zmeren veter južnih smeri, ki se bo popoldne obračal v severne smeri. Hladilo se bo. V nedeljo bo oblačno in še vedno precej megleno. Sneženje bo oslabelo in v gorstvih na zahodu tudi ponehalo. Pihal bo okrepljen severnik. Skupaj bo v visokogorju Zahodnih in osrednjih Julijskih Alp zapadlo od 40 do 60 centimetrov snega, drugod in v sredogorju pa od 20 do 40 centimetrov. Mrzlo bo. V ponedeljek bo pretežno oblačno, vetrovno in mrzlo.

V gorah bodo ob koncu tedna vremenske in plazovne razmere postale zelo neugodne in nevarne. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo zaradi obilnega sneženja IZRAZITEJE POVEČALA v soboto predvsem v visokogorju, kjer bo sneg suh in so v snežni odeji prisotne tudi šibke plasti ali pa bo sneg padel na trdo, poledenelo podlago. V večjem obsegu pričakujemo spontano plazenje kložastega in nesprijetega snega s strmih pobočij in v grapah. V nedeljo bo zapihal okrepljen severnik, ki bo na južnih straneh grebenov in sedel gradil nove klože. V prihodnjem tednu se plazovne razmere zaradi mrzlega vremena ne bodo kaj dosti spreminjale. Novi sneg bo ostal suh in mehak, veter ga bo prenašal v zamete.

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/