Skoči do osrednje vsebine

Uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri odmeri dohodnine za leto 2023

Rok za oddajo vloge je 5. februar 2024. Če jo boste oddali preko eDavkov, lahko to storite do 20. februarja 2024, saj bo elektronski portal ostal odprt v času vnosa podatkov iz papirnatih vlog. Na mobilni aplikaciji eDavki in na spletnem portalu eDavki je na voljo predizpolnjena vloga.

Zavezanec, ki med letom ni uveljavljal te olajšave, in tisti, ki želi medletno uveljavljeno olajšavo spremeniti, mora vložiti »Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine«.

Vlogo lahko zgolj preko eDavkov oddate do 20. februarja 2024
Vlogo v papirnati obliki je mogoče oddati do 5. februarja 2024.

Prednost poslovanja preko sistema eDavki:

Uporabniki eDavkov bodo lahko uporabili predizpolnjeni obrazec z lanskimi podatki. S tem bo oddaja vloge enostavnejša, hkrati pa bo večja verjetnost, da bo vloga oddana pravilno, saj so v elektronskem obrazcu že vgrajene določene kontrole, ki preprečijo vnos napačnih podatkov.

Pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane si lahko zavezanci pomagajo s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki (na tej strani kliknite na povezavo "Napoved za odmero dohodnine 2023").

Na strani Finančne uprava je na voljo več informacij o uveljavljanju posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri odmeri dohodnine za leto 2023.

Simbolična fotografija družine z dvema staršema in dvema mladoletnima otrokoma

Vzdrževani družinski člani | Avtor: Canva