Skoči do osrednje vsebine

Predaja poverilnih pisem veleposlanika magistra Franca Buta papežu Frančišku

Veleposlanik Republike Slovenije pri Svetem sedežu magister Franc But je 2. decembra 2023 predal originale poverilnih pisem papežu Frančišku.

Veleposlanik Republike Slovenije pri Svetem sedežu magister Franc But je 2. decembra 2023 predal originale poverilnih pisem papežu Frančišku. Veleposlanika sta spremljali soproga Darja But in pooblaščena ministrica veleposlaništva magistra Elizabeta Kirn Kavčič. Predala je potekala v protokolarnem delu dvorane Pavla VI.

Slovesni predaji poverilnih pisem in simboličnega darila, Ptice hvaležnosti akademskega slikarja Oskarja Kogoja, ki je simbol naklonjenosti boga do človeka, je sledil pogovor s papežem.

V pogovoru sta se sogovornika dotaknila aktualnega dogajanja v svetu, predvsem dogajanja na Bližnjem vzhodu, kjer Sveti sedež podpira rešitev dveh držav s posebnim statusom mesta Jeruzalem.

Tako kot ob različnih priložnostih je papež Frančišek tudi tokrat obsodil napad Hamasa, ki se je zgodil 7. oktobra 2023, obenem pa izpostavil nujnost prekinitve napadov na civiliste in dostopa humanitarne pomoči na območje Gaze.

Papež Frančišek je spomnil na dogajanje v Afriki, posebej na Južni Sudan, ki ga je obiskal na svojem 40. apostolskem potovanju. Ob tem je veleposlanik But papežu predstavil program Slovenije v mandatu nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov, ki na agendo postavlja tudi Afriko. Oba sta se strinjala, da je afriški celini potrebna pomoč doma in ob tem pa graditi nove mostove med Evropo in afriško celino.

V pogovoru se je papež Frančišek spomnil svojega obiska Slovenije pred več kot petdesetimi leti. Imajo jo v spominu kot deželo prijaznih ljudi, kulture, lepote in seveda potice.