Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. januarja 2024.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 16.40 je v naselju Travnik, občina Loški Potok, občan popravljal traktor. Pri tem je traktor zdrsnil, ga stisnil in poškodoval občana. Gasilci PGD Hrib-Loški Potok in Ribnica so poškodovanemu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ribnica ter jim nudili pomoč pri imobilizaciji in prenosu do kraja pristanka helikopterja. V UKC Ljubljana je poškodovanca v nadaljnjo oskrbo prepeljal helikopter Slovenske vojske skupaj s dežurno ekipo HNMP Brnik.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 13.22 je na avtocesti Grosuplje–Višnja Gora, občina Grosuplje, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 14.42 sta na Betettovi cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, urejali promet in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP so oskrbeli poškodovani osebi.

Ob 17.52 je na avtocesti med Domžalami in Krtino, občina Lukovica, voznik osebnega vozila izgubil nadzor nad vozilom, trčil v odbojno ograjo in obstal na vozišču. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.48 sta v Ulici 21. oktobra v Črnomlju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. V nesreči poškodovano osebo so reševalci NMP Črnomelj prepeljali v zdravstveni dom.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.27 je v naselju Loke v občini Ljubno ob Savinji gorelo ostrešje industrijskega objekta, na katerem je bila nameščena sončna elektrarna. Požar je pogasilo 112 gasilcev iz desetih gasilskih društev in sicer PGD Ljubno ob Savinji, Okonina, Radmirje, Gornji Grad, Grušovlje, Nazarje, Rečica ob Savinji, Pobrežje ob Savinji, Bočne in Nova Štifta. Objekt je v celoti uničen.

Izpostava Koper

Ob 18.22 so v Hrvatinih, občina Koper, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini so dimniški požar pogasili, očistili dimnik, prezračili prostore ter požarišče pregledali termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 19.23 so v Mestnem Vrhu, občina Ptuj, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Grajena in Ptuj so prekinili dovod zraka v kurišče, počakali da je prenehalo goreti, očistili dimnik in svetovali pregled dimnika s strani dimnikarske službe pred ponovnim kurjenjem.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 23.39 je na Lokvah ob cesti Črnomelj–Ručetna vas, občina Črnomelj, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Črnomelj so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 17.39 sta na Celjski cesti v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč policiji, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in odstranili vozili s cestišča. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Koper

Ob 13.07 je bil pri ribiškem pomolu v Kopru na morski gladini opažen oljni madež. Delavci Službe za varstvo obalnega morja so madež nevtralizirali.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.07 je v Podbevškovi ulici v Novem mestu iztekalo pogonsko gorivo iz kombiniranega vozila. Gasilci GRC Novo mesto so zaprli dovod goriva in nevtralizirali izteklo gorivo.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.12 so na Cesti zmage, občina Zagorje ob Savi, na parkirišču gasilci PGD Zagorje nevtralizirali motorno olje, ki je izteklo iz osebnega vozila na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 3.00 se je v bližini naselja Loke, občina Tabor, drevo podrlo čez cestišče. Gasilci PGD Ojstriška vas Tabor in Loke so zavarovali kraj dogodka, drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Ob 20.17 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGE Velenje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu onemogle osebe. 

Izpostava Kranj

Ob 17.07 so na Cesti Franceta Prešerna na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala stanovanjskega objekta rešili ujeto osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.00 so v Tischlerjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata sobe ter omogočili dostop pristojnim službam do obolele osebe, ki je bila kasneje prepeljana v bolnišnico.

Izpostava Maribor

Ob 10.17 se je v naselju Spodnja Polskava, občina Slovenska Bistrica, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Spodnja Polskava.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V četrtek bo sončno. V petek bo ponovno več oblačnosti, a bo do večera ostalo povečini suho vreme.

V soboto in nedeljo bo oblačno s padavinami, ki bodo v nedeljo čez dan oslabele. Predvidoma bo skupaj padlo od 20 do 50 mm. Meja sneženja se bo postopno spustila do nadmorske višine okoli 500 m. V prvi polovici prihodnjega tedna kaže na suho in hladno vreme.