Skoči do osrednje vsebine

Poročilo akcije nadzorov nad čezmejnim pošiljanjem odpadkov v letu 2023

V letu 2023 je Inšpekcija za okolje skupaj s predstavniki Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) in Policijo izvedla 69 skupnih akcij nadzora nad čezmejnimi pošiljkami odpadkov. Fizično ali dokumentarno so pregledali prek 3000 vozil. 758 vozil je prevažalo pošiljke odpadkov preko meja. Odkrili so 18 nezakonitih pošiljk odpadkov.

Skupni nadzori so bili načrtovani v sodelovanju s FURS in Policijo. Na nekaterih so sodelovali tudi predstavniki tujih nadzornih organov (Avstrija, Madžarska in Hrvaška). Nadzori čezmejnih pošiljk odpadkov so se izvajali na mejnih prehodih, avtocestnih kontrolnih točkah in v pristanišču (46 na avtocestnih počivališčih in kontrolnih točkah na bivših cestninskih postajah, deset na različnih mejnih prehodih, 13 v pristanišču Luka Koper).

V skupnih akcijah so se izvajali integrirani nadzori (FURS in Policija sta izvajala tudi nadzore z drugih področij dela - trošarine, prevoz nevarnih snovi, prometna varnost). V okviru akcij je bilo preverjeno, ali pošiljke odpadkov spremlja ustrezna dokumentacija iz Uredbe (ES) št. 1013/2006 o pošiljkah odpadkov, ali odpadki ustrezajo opisu na spremljajoči dokumentaciji, ali so za posamezne vrste odpadkov izpeljani pravilni postopki (prevoz na podlagi splošnih informacij iz 18. člena uredbe (ES) št. 1013/2006 o pošiljkah odpadkov, izdana soglasja pristojnih organov). Prav tako je bilo v skladu z Uredbo (ES) 1418/2007 glede izvoza nekaterih odpadkov za predelavo iz Priloge III ali IIIA k Uredbi (ES) 1013/2006 preverjeno izpolnjevanje pogojev za pošiljke odpadkov, ki se pošiljajo v tretje države.

Med pregledanimi pošiljkami odpadkov preko meja je bilo največ pošiljk odpadnega železa in barvnih kovin, nerazvrščenih odpadkov, kot na primer iz odpadkov pripravljeno gorivo (angleško Refuse-derived fuel - RDF), kompost, ki ne ustreza specifikaciji, odpadno komunalno blato, izvržki iz papirne industrije, sledijo pošiljke odpadne plastike, odpadnega papirja, odpadnega lesa in podobno.

Med nezakonitimi pošiljkami odpadkov je šlo v desetih primerih za prevoz odpadne plastike oziroma mešanice odpadkov, v treh za odpadni les s primesmi, v naslednjih treh primerih za odpadne kovine in nekovine, drugo pa so bile nezakonite pošiljke odpadne električne in elektronske opreme ter nerazvrščenih odpadkov. Omenjene pošiljke so bodisi kršile pogoje iz soglasij (napačna pot, po kateri so se prevažali odpadki, nepopolno oziroma napačno izpolnjeni transportni dokumenti), bodisi odpadki niso ustrezali navedbam na spremljajoči dokumentaciji ali so manjkala soglasja vseh pristojnih organov. Za tiste, pri katerih je bilo ugotovljeno kršenja določil izvajalske uredbe (na primer, da vozilo ni bilo ustrezno označeno s tablo »A«, napačno oziroma nepopolno izpolnjeni dokumenti), so bili s strani nadzornih organov uvedeni prekrškovni postopki.

Akcije nadzorov nad čezmejnim pošiljanjem odpadkov se izvajajo v okviru projekta (angleško Shipments of Waste Enforcement Actions Project - SWEAP), ki poteka pod okriljem Mreže Evropske unije za izvajanje in uveljavljanje okoljskega prava  (angleško European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law - IMPEL).