Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. januarja 2024.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.02 je v vzhodni grapi Tošca v občini Bohinj kložasti plaz odnesel tri alpiniste, pri čemer sta se dva poškodovala. Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj in helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP z Brnika. Poškodovana alpinista so prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.10 je na Malih Golakih, občina Ajdovščina, pohodnika obšla slabost. Gorski reševalci GRS Tolmin skupina Ajdovščina so pohodnika oskrbeli in prenesli v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci NMP ZD Ajdovščina in ga prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.53 sta se v bližini naselja Zadlog, občina Idrija, pri sestopu iz Špičastega vrha zaradi megle izgubila pohodnika. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Tolmin - skupina Idrija, ki so pohodnika vodili preko mobilnega telefona. Do prihoda gorskih reševalcev na kraj, so jih že nepoškodovane v dolino pripeljali svojci.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.28 sta na regionalni cesti Prebold–Vransko pri odcepu za Orlo vas, občina Prebold, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa ter prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev SB Celje. Oseba je bila prepeljana v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 19.50 so v bližini naselja Javorniški Rovt, občina Jesenice, gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom iz blata potegnili vozili.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.56 je na regionalni cesti Grosuplje–Ivančna Gorica, pri naselju Spodnje Blato, občina Grosuplje, osebno vozilo zapeljalo v jarek, trčilo v drevo in zagorelo. Gasilci PGD Grosuplje, Gatina, Veliko Mlačevo in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, pogasili polno razvit požar na vozilu, nudili pomoč poškodovanima osebama in eno od njiju prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 3.32 je v naselju Murski Petrovci, občina Tišina, prišlo do prometne nesreče osebnega vozila. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 23:29 je na Mizarski cesti, občina Slovenske Konjice, gorelo ostrešja stanovanjske hiše. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in pregledali ostrešje s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 18.33 so v Kropi, občina Radovljica, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kropa so požar pogasili, pregledali okolico dimnika in odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.45 so na Griču v Velikih Laščah gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Velike Lašče so požar pogasili in pregledali dimniško tuljavo.

Ob 16.50 je v Jakčevi ulici v Ljubljani gorelo v kuhinji stanovanja v 11 nadstropju. Požar so omejili stanovalci, dokončno pa so ga pogasili gasilci GB Ljubljana ter PGD Štepanjsko naselje in Bizovik. Gasilci so do prihoda reševalcev NMP Ljubljana oskrbeli dve osebi, ki sta se nadihali dimnih plinov.

Ob 20.47 so v naselju Sajevec, občina Ribnica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ribnica in Bukovica so požar, ki se je razširil še na ostrešje, pogasili, prezračili prostore in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 3.21 je v Ulici Staneta Severja v Mariboru gorelo v eni izmed sob, v katerih se nahajajo shrambe lastnikov stanovanj. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so požar pogasili, opravili pregled s termovizijsko kamero in prezračili celoten blok. V času požara se je iz spodnjih stanovanj na prosto umaknilo devet oseb, stanovalci v višjih nadstropjih pa so ostali v stanovanjih.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.56 so v naselju Hlevnik, občina Goriška Brda, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dobrovo so požar pogasili, prezračili prostore in pregledali dimnik s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.29 je na Seidlovi cesti v Novem mestu v stanovanju večstanovanjskega objekta gorela hrana na štedilniku. Požar, ki se je razširil na kuhinjsko napo, je pogasil lastnik. Gasilci GRC Novo mesto so mu nudili pomoč, ker se je nadihal dima, prezračili stanovanje in stopnišče bloka ter s termovizijsko kamero pregledali okolico požara. Reševalci NMP so lastnika prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 13.49 so v naselju Osluševci, občina Ormož, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Cvetkovci in Velika Nedelja so prekinili dovod zraka v kurišče in pregledali dimnik.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 13.56 sta ob nakupovalnem centru na Streliški cesti v Mariboru gorela komunalna zabojnika za odpadke. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 14.21 se je na Smledniški cesti v Kranju kadilo iz komunalnega zabojnika za odpadni papir. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli zabojnik, razkopali žarišče in z vodo preventivno zalili okolico. Pokrov smetnjaka so zaradi varnosti namestili nazaj na odprtino. Obveščena je bila Komunala Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.12 je na Kvedrovi cesti v Ljubljani gorel zabojnik za papir. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 21.13 je v ulici Pot k mlinu v Mariboru gorel komunalni zabojnik za papir. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

Ob 23.35 je na Cesti zmage v Maribor gorel zabojnik za biološke odpadke. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 15.06 je občan na pobočju Špičastega hriba, občina Ilirska Bistrica, naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta odstranila topovsko granato, kalibra 105 mm, jugoslovanske izdelave iz obdobja do 1991.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 14.25 so v naselju Zgornji Obrež, občina Brežice, gasilci PGD Brežice s tehničnem posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše in omogočili dostop reševalcem NMP Brežice do onemogle osebe ter jim nudili pomoč pri prenosu.

Izpostava Celje

Ob 9.58 so v naselju Skomarje, občina Zreče, gasilci PGD Zreče nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe. 

Ob 15.08 so v naselju Studence, občina Žalec, gasilci PGD Ponikva pri Žalcu nudili prvo pomoč poškodovanemu občanu do prihoda reševalcev NMP in osebo prenesli do reševalnega vozila.

Ob 13.30 so v naselju Prihova, občina Nazarje, gasilci PGD Grušovlje v podjetju očistili zamašen jašek.

Izpostava Koper

Ob 10.18 so v Ulici osvobodilne fronte v Izoli gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer se je nahajala onemogla oseba in nudili pomoč reševalcem NMP.

Izpostava Kranj

Ob 6.24 je v naselju Trebija, občina Gorenja vas - Poljane, oseba padla in se poškodovala. Gasilci PGD Trebija so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka in jo prenesli do reševalnega vozila.

Ob 18.38 so v Ovsišah, občina Radovljica, gasilci PGD Podnart s tehničnim posegom odprli vrata in reševalcem NMP Radovljica omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.03 je na Vojkovi cesti v Ljubljani v bloku v šestem nadstropju zaradi napake na dovodu do zidnega hidranta iztekla večja količina vode. Gasilci GB Ljubljana so zaprli glavni ventil za vodo bloka, posesali in izčrpali vodo iz treh stanovanj, hodnika in jaška dvigala.

Izpostava Maribor

Ob 10.33 so v Turnerjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Ptuj

Ob 19.16 je v Slovenji vasi, občina Hajdina, oseba stopila v jašek globine približno 70 cm ter se poškodovala. Gasilci PGD Slovenja vas so jo oskrbeli ter predali reševalcem NMP Ptuj.

Ob 21.53 so v bližini naselja Gomila pri Kogu, občina Ormož, gasilci PGD Vitan Kog razžagali in s cestišča odstranili podrto drevo.

Izpostava Trbovlje

Ob 23.20 so v naselju Ostenk, občina Trbovlje, gasilci PGD Čeče razžagali in s cestišča odstranili podrto drevo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V sredo bo sprva še padla kakšna kaplja dežja, čez dan se bo razjasnilo.

V četrtek bo sončno.

V petek bo ponovno več oblačnosti, a bo do večera ostalo povečini suho vreme. V soboto in nedeljo bo oblačno s padavinami, ki bodo v nedeljo čez dan oslabele. Predvidoma bo skupaj padlo od 20 do 50 mm. Meja sneženja se bo ob koncu padavin spustila do nadmorske višine okoli 500 m. V prvi polovici prihodnjega tedna kaže na suho vreme.