Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. januarja 2024

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 13.56 so v Brstniku, občina Laško, gasilci PGD Laško razžagali in s ceste odstranili podrto smreko.

Izpostava Koper

Ob 12.04 so v ulici Pot na Brido v Ankaranu gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini prekrili streho objekta, ki so jo odkrili sunki vetra.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ptuj

Ob 8.08 so v Župečji vasi, občina Kidričevo, gasilci PGD Lovrenc na Dravskem polju oskrbeli obolelo osebo do prihoda reševalcev NMP Ptuj in nudili pomoč pri prenosu do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 17.20 sta na Tomačevski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.26 je v naselju Laze, občina Novo mesto, osebno vozilo trčilo v stanovanjsko hišo. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovano voznico oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 3.11 je na Graščinski cesti v Preboldu gorelo v dozirni cevi za dovod peletov v peč. Gasilci PGD Prebold - Dolenja vas - Marija Reka so pogasili požar, odstranili goreče pelete iz dozirnika in s termovizijsko kamero pregledali prostore.

Izpostava Kranj

Ob 16.00 je na Planini Ravne na Mežakli, občina Gorje, zagorelo v dimniški tuljavi počitniškega objekta. Še pred prihodom gasilcev PGD Gorje in Podhom se je požar razširil na lesen del okoli dimnika. Gasilci so pogasili požar in pregledali okolico požara.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.02 je v Želimljah, občina Škofljica, ponovno tlelo na lokaciji nočnega požara, kjer je gorel kozolec. Gasilci PGD Želimlje so z vodo dodatno zalili manjše žarišče.

Izpostava Murska Sobota

Ob 22.17 se je v naselju Ropoča, občina Rogaševci, pričelo kadilo iz elektro omarice stanovanjske hiše. Gasilci PGD Sveti Jurij, Ropoča, Nuskova, Večeslavci, Rogašovci in Pertoča, so pregledali omarico in prezračili prostore. Do požara ni prišlo.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.54 so v naselju Gorenje Laknice, občina Mokronog - Trebelno, gorela drva zložena ob gospodarskem objektu. Požar so še pred prihodom gasilcev gasili domačini. Gasilci PGD Mokronog so dokončno pogasili požar, z delovnim strojem premetali drva in pogasili posamezna žarišča, s termovizijsko kamero pregledali objekt in okolico objekta ter razsvetljevali kraj dogodka.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 0.27 je na Tržaški cesti v Ljubljani gorel ostanek ognjemetne baterije. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Izpostava Ptuj

Ob 0.38 je v naselju Mala vas pri Ormožu, občina Sveti Tomaž, gorelo strnišče v bližini stanovanjske hiše. Gasilci PGD Koračice so požar na površini okoli 1500 kvadratnih metrov pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 2.24 so na Glavnem trgu v Šoštanju gasilci PGD Šoštanj pogasili požar zabojnika za komunalne odpadke.

Izpostava Koper

Ob 0.49 je v Kopru gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar, v katerem je bil zabojnik uničen, so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 15.34 so na pokopališču v naselju Lipica, občina Škofja Loka, gasilci PGD Trata pogasili gorečo vsebino zabojnika za odpadne sveče.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.44 je na Šutni v Kamniku gorel zabojnik za odpadni papir. Gasilci PGD Kamnik so požar, ki je poškodoval še dva druga zabojnika za odpadke, pogasili.

Ob 1.41 je na Plečnikovem trgu v Ljubljani gorela vsebina koša za odpadke. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-mesto so požar pogasili in preventivno pregledali okolico.

Ob 3.33 je v Maistrovi ulici v Litiji gorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci PGD Litija so zabojnik pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 1.30 je v Turnerjevi ulici v Mariboru gorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

Ob 20.04 je v Borovi vasi v Mariboru gorel zabojnik za odpadni papir. Gasilci JZ GB Maribor so pogasili požar.

Izpostava Ptuj

Ob 0.45 je v Ulici 5. Prekomorske na Ptuju gorel zabojnik za odpadni papir. Gasilci PGD Ptuj so požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 6.46 se je v Černetovi ulici v Ljubljani sprožil detektor ogljikovega monoksida. Stanovalci so že pred prihodom gasilcev prezračili prostore in ugasnili plinsko peč. Gasilci GB Ljubljana so ponovno zagnali peč in opravili meritve, ki niso pokazale prisotnosti nevarnega plina. Stanovalcem so svetovali naj bodo pozorni na alarm detektorja in na počutje ter naj čimprej opravijo servis peči.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 12.16 so Pod Goro v Krškem gasilci PGE Krško s tehničnem posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše in reševalci NMP Krško omogočili dostop do poškodovane osebe.

Izpostava Celje

Ob 18.08 so na cesti v bližini naselja Loška gora pri Zrečah, občina Zreče, gasilci PGD Zreče razžagali in odstranili podrto drevo.

Izpostava Kranj

Ob 5.52 je na lokalni cesti Pšenična Polica–Zalog, občina Cerklje na Gorenjskem, sunek vetra podrl drevo na cestišče. Gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem so podrto drevo razžagali in odstranili ter sprostili promet.

Ob 9.10 so v Podlubniku v Škofji Loki gasilci PGD Stara Loka s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.41 so v bližini Usnjarske ulice v Kamniku gasilci PGD Kamnik iz struge reke Kamniške Bistrice dvignili zabojnik za komunalne odpadke.

Ob 19.37 so v Plevančevi ulici v Ljubljani v enostanovanjskem objektu gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala poškodovana oseba. Reševalci NMP Ljubljana so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 22.27 je na Ljubljanski cesti v Domžalah v četrtem nadstropju večstanovanjskega objekta iztekala voda. Gasilci CZR Domžale so odprli vrata stanovanja, zaprli ventil na vodovodni inštalaciji ter posesali izteklo vodo.

Izpostava Maribor

Ob 19.40 so v Črnogorski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP Maribor z uporabo avto lestve, s katero so obolelo osebo prenesli iz višjega nadstropja do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.00 so v Čargovi ulici, občina Kanal, gasilci PGD Kanal izčrpali večjo količino vode iz strehe montažnega objekta.

Ob 11.45 so na lokalni cesti Bukovica–Dombravo, občina Renče – Vogrsko, gasilci PGD Renče-Vogrsko nudili pomoč voznici, ki je z vozilom obtičala v blatu.

Izpostava Postojna

Ob 14.04 so v naselju Lokev, občina Sežana, gasilci ZGRS Sežana in PGD Lokev ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri so našli preminulo osebo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.17 so v Radljah ob Dravi gasilci PGD Radlje ob Dravi zavarovali mesto pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem ZRCK pri prenosu obolele osebe od reševalnega vozila do helikopterja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V torek bo zmerno do pretežno oblačno in še suho. Ponoči in v sredo zjutraj bo občasno rosilo ali rahlo deževalo, količina padavin bo zelo majhna. V sredo čez dan, v četrtek in petek bo suho. V soboto in nedeljo kaže na oblačno vreme s padavinami, ki bodo v nedeljo čez dan oslabele. Predvidoma bo skupaj padlo od 30 do 80 mm, največ na območju Bohinja. Meja sneženja se bo ob koncu padavin spustila do nadmorske višine okoli 600 m.